1 Jak pro vás vybíráme knihy

Vybrat knihu, která bude mít čtenářský úspěch, je… tak trochu jako věštit z křišťálové koule. Dalo by se namítnout, že přece jistě existují nějaké knižní žebříčky, oblíbení autoři, trendy, výhledy, předpoklady, algoritmy… a vůbec spousta dalších vodítek, jimiž bychom se mohli řídit. Ale ani čísla a grafy nejsou zárukou, že chytíme zlatou rybku. Vždy zůstává ve hře jeden nevyzpytatelný prvek – náhoda. Ale zpátky na zem: Protože v Nakladatelství Vašut připravujeme především knihy populárně naučné, a navíc překládané z cizích jazyků, vybíráme tituly z nabídky zahraničních nakladatelství. Nejčastěji z katalogů, newsletterů, ale i procházením zahraničních knihkupectví a sledováním, co se nabízí a prodává u našich sousedů. Leckterý titul jsme jednoduše objevili na pultě, ačkoliv předtím na obchodní schůzce o něm nepadla ani zmínka, prostě nějak zapadl. Je jistě rozdíl, jestli vybíráme knbsp;vydání beletrii nebo knížky populárně naučné či pohádky pro děti. Beletrie má poměrně krátkou životnost v řádu měsíců, knížky naučné mají trvanlivější témata a mohou se z nich stát „držáky“, které se prodávají řadu let. Téma musí být zajímavé a nosné, musí oslovit co nejširší publikum – tedy knížka musí mít svou dostatečně silnou cílovou skupinu. Chovatelů křečků a morčat je jistě hodně, takže příručka o chovu domácích hlodavců má naději na úspěch, chovatelů mopslíků také není málo… Ale co třeba kuchařka, podle níž můžete doma napéct sušenky pro psy? A vidíte, prodal se celý náklad a ještě dotisk! Ale zase ten faktor náhody – proč se „smoothies“ prodávají, ale „zelená smoothies“ už tolik ne? Dalším kritériem při výběru titulů je, že pochopitelně rádi vydáváme pěkné knihy. To znamená takové, které jsou hezky a kvalitně zpracované, a to jak po obsahové, tak po technické stránce. Není nad to, když nám z tiskárny přijede novinka, my vybalíme první paletu a řekneme si: „Tak máme další krásnou knihu.“ Zpravidla pak následuje: „Ještě aby se dobře prodávala…“ To mě přivádí ke zkušenosti, že když se s nějakou knížkou hodně trápíme, je s ní spousta práce a rodí se pomalu, až tak, že nám začíná lézt na nervy, bývá pak úspěšná. A jiné tituly, kterým stoprocentně věříme a jsme z nich nadšeni od začátku až do konce, vyšumí na pultech knihkupců do ztracena. A pak se v tom vyznejte! Jak tedy pro vás vybíráme knihy? Tak, aby se líbily vám i nám, aby se dobře prodávaly, aby byly užitečné, pěkné, abychom z nich vy i my měli radost. To znamená, že je především vybíráme s láskou. Vaše, D. B.

projít na článek

Křest knihy v Galerii Vaňkovka Brno

Křest knihy v Galerii Vaňkovka Brno 2. září 2015 V brněnské galerii Vaňkovka proběhl křest a slavnostní uvedeni na trh knihy Jaromír Joo. Zpověď principála. Jako kmotri byli herec Jiří Pecha, spisovatel a publicista Ondřej Neff a fotbalista Petr Švancara.

projít na článek

Svět knihy

Začal knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Tato největší knižní akce v ČR, která léta upadala a mnozí nakladatelé ji úplně ignorovali, snad opět dostává správný směr. Nový ředitel veletrhu Radovan Auer s jeho týmem připravili mnoho změn v celko

projít na článek

Plánujeme VRH "B" jaro 2016

Nyní vybíráme krycího psa , očekáváme narození pouze černých štěňátek............

projít na článek

Vrh B / B Litter

Plánujeme VRH "B" ( jaro 2016 ) Nyní vybíráme krycího psa , očekáváme narození pouze černých štěňátek a všechna štěňátka budou plně nekupírovaná.

projít na článek

Jan Veliký prvním tylovským fojtem

Nejstarší dvě pozemkové knihy rožnovské dosvědčují, že byly osada tato až do r. 1610 součástkou Rožnova. Až do tohoto času zasedali občané tylovští v obecní radě rožnovské a měli obě obce též společné knihy pozemkové (T, I. F. 21. 68. AJ.).

projít na článek