10 tipů pro všechny diabetiky, kteří si aplikují inzulín

V následujícím příspěvku se budeme věnovat nejčastějším chybám, se kterými se setkáváme při léčbě inzulinem. Možná jste u lékaře nějakou informaci nezachytili nebo jste jí jinak pochopili. Pak může přijít chyba při podávání inzulinu. Výsledkem je horší kompenzace diabetu. A to přece nechceme. Jak jste na tom vy? Chybujete někde? Nejčastější chyby a omyly při terapii inzulinem 1. Skladujete správně inzulin? Inzulin je ve své podstatě bílkovina, a tak k němu musíme přistupovat i při jeho skladování a používání. Při kontrole v ambulanci Vám lékař předepíše zásobu inzulinu do další kontroly. To může být i několik krabic předplněných per nebo kartuší (bombiček) do inzulinových per. Po příchodu z lékárny uložte inzulin do lednice ideálně při teplotě 4 8 st. C. Optimální místo uložení je na poličce asi v polovině lednice a nikdy ho nezasouváme až na zadní stěnu, která by mohla způsobit zmrznutí (poškození) inzulinu. Při pokojové teplotě máme pouze to inzulinové pero, které právě používáme. Ať se jedná o inzulinové pero denního (prandiálního) inzulinu nebo pero nočního (bazálního) inzulinu. Načatý inzulin je potřeba chránit před vysokými teplotami nad 25 st. C, slunečním svitem a ukládáme ho mimo dosah dětí. Trvanlivost inzulinu v peru při pokojové teplotě je cca měsíc, po této době se inzulin již rozpadá a přestává správně pracovat. Pokud vidíte, že dochází k vzestupu glykémie je lepší vzít si z lednice nové pero, nehledě na to, že nám ještě nějaký inzulin zbyl. 2. Nešetřete na jehlách, šetřete své podkoží! Výměna jehel se na inzulinovém peru provádí cca po 3 vpiších. Jehličku po nasazení propláchneme 2 j inzulinu, aby se naplnila – signalizuje to malá kapka inzulinu na konci jehličky. Jehly vyměňujte pravidelně, protože opakovaným používáním, se hrot tenké jehličky ohýbá a při vytahování pak funguje jako rybářský háček, který prořezává podkoží. Opakováním tohoto procesu dochází k jizvení podkoží, ze kterého se pak špatně vstřebává inzulín. 3. Střídejte místa aplikace inzulinu Neaplikujte inzulin neustále do stejného místa! Při neustálé traumatizaci podkoží dochází k jizvení podkoží a tvorbě tuhých uzlů, ze kterých se Vám inzulin nebude vstřebávat a glykémie se bude zvyšovat. Neaplikujte inzulin do zarudlé, poraněné nebo bolestivé kůže. 4. Vybíráte správné místo aplikace inzulinu ? Inzulin můžeme aplikovat do břicha, stehen, paží a hýždí, ale některá místa upřednostňujeme pro inzulin k jídlu a inzulin bazální tzv. noční inzulin. Bazální inzulin je vhodné aplikovat do stehen a do hýždí, ze kterých se bude pozvolně a pomalu vstřebávat do krevního oběhu a udržovat nám glykémii. Jinak je to s inzulinem k jídlu, u kterého očekáváme rychlý nástup účinku a jeho maximální efekt při vstřebávání sacharidů z jídla. Preferenčně k aplikací volíme břicho nebo ramena. 5. Kontrolujete před každou aplikací průchodnost jehly? Jehla se může opakovaným použitím ucpat a to vlastním inzulinem, nebo tukem z podkoží. Před aplikací zkontrolujte průchodnost jehličky odstříknutím 1 2 j inzulinu. Pokud nejde inzulin odstříknout, vyměňte jehličku, není to chyba inzulínového pera. Z ucpané jehly vznikají často hyperglykémie, které nevysvětlíte např. dietní chybou nebo špatným odhadem gramů sacharidů. 6. Neděláte chyby při aplikaci inzulinu? Před aplikací zkontrolujte průchodnost jehličky 1 2 j inzulinu. Na špičce jehly se musí vytvořit kapička. Při aplikaci inzulinu držíme pero s nastavenou dávkou inzulinu jako propisku s palcem na pístu, jehla musí směřovat kolmo. Po proniknutí kůží s perem nijak neotáčejte, nenahýbejte, držte ho ve stejné pozici po celou dobu aplikace inzulinu, aby nedošlo k pořezání podkoží hrotem jehly. Po proniknutí kůží stiskneme palcem píst a aplikujeme dávku, po aplikaci napočítáme do 10-ti. Poté pero i s jehlou vyndáme. 7. Dodržujete správný interval mezi píchnutím inzulinu a jídlem? Správným načasováním aplikace inzulinu před jídlem docílíme, že v době vstřebávání sacharidů z jídla bude již v krevním oběhu vstřebán inzulin z podkoží, který nasměruje sacharidy z krve do buněk. Výsledkem bude uspokojivá hladina glykémie za 1-2 hodiny po jídle. Pacienti užívající inzuliny s obchodním názvem Novorapid, Humalog a Apidra aplikují inzulin 20-30 minut před jídlem. Pacienti na léčbě ultrakrátkými inzuliny Fiap a Lyumjev a aplikují 10-15 minut před jídlem, ale nejpozději s jídlem. Pokud aplikujete inzulin příliš brzy před jídlem, dostane se inzulin do krve dříve než sacharidy z jídla a inzulin začne rychle snižovat hladinu krevního cukru a hrozí rozvoj hypoglykémie. Analogicky platí, pokud píchnete inzulin příliš pozdě, do krve se nažene cukr z jídla a inzulin je ještě na cestě. Výsledkem je pozdní působení inzulinu s malým efektem na glykémii po jídle a s rizikem hypoglykémie za 2-3 hodiny po požití potravy. 8. Píchla/píchl jsem si omylem větší dávku inzulinu k jídlu Zachovejte klidnou hlavu a nachystejte si rychle něco k jídlu, např. kus pečiva, banán. Pokud se již začne projevovat hypoglykémie je nutné okamžitě do sebe dostat 10-15 g jednoduchých cukrů (oslazený čas 3 lžičkami cukru, 2 dcl džusu, coca-coly – pozor: ne light nebo zero!) a ještě dojíme např. kusem pečiva. 9. Zapomněla/zapomněl jsem si píchnout inzulin k jídlu Píchněte co nejdříve v průběhu jídla či po jídle. Dávku podanou po jídle snižte o 30%. 10. Píchla/píchl jsem si omylem noční inzulin k jídlu. V této situaci doporučuji častěji kontrolovat glykémie v průběhu následujících 24 hodin a zredukovat inzulin k jídlu na 50%. Pokud se budou glykémie po jídle zvyšovat, dopichovat malými asi čtvrtinovými dávkami denního inzulinu. Večer snížit aplikací nočního inzulinu o 50%. Samozřejmě před spánkem zkontrolovat glykémii, která by měla být nad 6 mmol/l. Pokud bude glykémie nižší, konzumujte 20-30 g cukrů v podobě škrobů (pečivo, brambory a pod.). Při vyšších dávkách inzulinu (nad 20 j) si zkontrolujte glykémii v noci (mezi 2-3 hodinou). 5/5 - (1 vote) Příspěvek 10 tipů pro všechny diabetiky, kteří si aplikují inzulín pochází z O cukrovce

projít na článek

VŠICHNI CUKROUŠI DNES SLAVÍ ANEB SVĚTOVÝ DEN DIABETU JE TADY

14.11. je pro všechny diabetiky velký den. Roku 1891 se narodil v Kanadě lékař fyziolog a držitel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu, Frederik Grant Banting. Tento lékař přesně před 99 lety izoloval z Langerhansových ostrůvků pankreatu hormon, který

projít na článek

Bylinné extrakty

Uzeniny Farmář Mladá Boleslav pro Vás představily novinku v sortimentu, a tou jsou Bylinné extrakty (sirupy bez cukru) bez chemických konzervantů, barviv a aromat, mírně přislazeny steviolglykosidy (sladidla z rostliny stévie), které mají nulovou energeti

projít na článek

Brynzová pomazánka

Brynzová pomazánka se vyrábí z brynzy, což je tvarohovitý uzrálý ovčí sýr. Je vhodná pro vegetariány i pro diabetiky.

projít na článek

Stránka nebyla nalezena

Hledali jsme, hledali, ale stránku jsme nenašli... Ale dobrou náladu ti určitě nepokazíme. Čeká na tebe více než 200 tipů na ty nejlepší zážitky. Stačí se proletět naší ponukou a my tě vzneseme do oblak, usadíme do superšportu nebo nalijeme adrenalin do

projít na článek

Jak odstranit silikon

Nechtěný silikon lze odstranit buď chemickou cestou, nebo mechanicky. Pro úplné odstranění se nejčastěji aplikují mechanické i chemické metody.

projít na článek