5 tipů jak posunout svůj běžecký výkon

Téměř každý běžec časem dospěje do stádia, kdy nemůže prolomit svoje limity. Tempo se nezrychluje, vzdálenost ne a ne prodloužit. Právě v této chvíli to nejvíce lidí „zabalí“. Jak se vyhnout stagnaci a neztratit motivaci při běhu? Následujících pět rad vám může pomoci! 1.      Kopce Pokud většina vašich běžeckých tratí vede po rovině, je vhodné si jednou za čas zpestřit trénink během v kopcovitém terénu. Nemusíte jezdit rovnou do hor, stačí si najít klidně jen mírný kopec. Při běhu v kopcích zapojujete více svalů, vaše nohy si tak přirozeně přivyknou větší zátěži. Zároveň se více rozkolísá vaše tepová frekvence, což zvýší váš aerobní výkon. 2.      Zkuste intervaly Pokud v dosahu kopcovitý terén nemáte, můžete vyzkoušet běhat intervalově. Vhodným pomocníkem bude sport tester, který bude hlídat vaši tepovou frekvenci. Střídejte intervaly intenzivní námahy (cca 80-90% maximální tepové frekvence) s odpočinkovými (chůze, lehký výklus). Takovýto způsob běhu zařaďte alespoň jednou týdně. 3.      Posilování Posilování a běh se na první pohled neslučuje. Svalnatý běžec je těžký, to sice ano, ale v tomto případě nejsou cílem posilování obrovské bicepsy nebo prsní svaly. Zvolte cviky, které posílí extenzory a flexory kyčle a kolene. Zaměřte se na svaly hýždí, přední i zadní strany stehen. Ideálními cviky jsou dřepy, zanožování či předkopávání. Výsledkem je stabilizovaný běžecký krok. 4.      Strečink Pro správnou techniku běžeckého kroku je rozhodující dostatečný rozsah pohybu. Dynamický a statický strečink je tak vhodným prostředkem, jak se zdokonalit. Protahujte se nejen před, ale především po výběhu. Zaměřte se na oblast beder a zadní stranu stehen. Nezapomínejte na to, že abychom správně dokázali sval protáhnout, musí být zahřátý! 5.      Závoďte! Běhali jste zatím jen pro radost? Výborným prostředkem, jak se vyhnout stagnaci výkonu je závod! Podle vašich schopností zvolte vhodnou dálku závodu, stanovte si reálný čas, za který ho chcete zaběhnout a uvidíte, že motivace k trénování se několikanásobně zvýší. Navíc poznáte, že většina závodů má pohodovou atmosféru a vaši soupeři/kolegové se s vámi mohou podělit o nové poznatky a tipy a obohatit tak váš trénink. Článek 5 tipů jak posunout svůj běžecký výkon se nejdříve objevil na Tbwa.

  • Web: Tbwa
  • Aktualizace: 11.1.2024
projít na článek

10 důvodů, proč používat běžecký pás

Přemýšlíte o tom, že byste si domů pořídili běžecký pás? Stále však váháte a nevíte, jestli je to dobrý nápad? Vyjmenujeme vám hned deset dobrých důvodů, proč se běžecký pás vyplatí koupit a proč je dobré ho používat. 

projít na článek

Běžecký trenažér

Tento motorový běžecký trenažér přináší čtyři nové unikátní patentované řešení odpružení běžecké plochy. Díky robustní konstrukci, velké běžecké ploše, výkonnému motoru a bohaté funkční výbavě je vhodný i pro ty nejnáročnější klientky.

projít na článek

Skládací elektrický běžecký pás RUN03 s dálkovým ovládáním - BAZAR#414

**Skládací elektrický běžecký pás RUN03 s dálkovým ovládáním má drobné oděrky na konstrukci (viz foto dole). Poškození nemá vliv na funkčnost běžeckého pásnu. Běžecký pás a ostatní příslušenství je bez poškození. Konstrukce je ve 100%-ním stavu. Běžecký p

projít na článek

Lyžařský běžecký areál Schöneben

Lyžařský běžecký areál Schöneben Rozlehlý běžkařský areál s celkem 70 km tratí, s vysokou sněhovou jistotou a pověstí nejlépe každodenně upravovaných stop na Šumavě, který se nachází v Rakousku v okolí Moldaublicku a Hochfichtu v nadmořské výšce kolem 1.0

projít na článek