7 druhů zeleniny, která stále roste

Ze všech druhů lze nejsnadněji opakovaně vypěstovat jarní cibuli. Umístěte do sklenice s vodou kořenové zbytky, musí být 2 až 3 cm hluboko ve vodě. Vodu měňte každých několik dní. Po pouhém týdnu zelená část vyroste a máte čerstvou jarní cibuli. Nyní můžete jarní cibuli vložit do květináče s půdou, ale to není nutné. Mimochodem, tato regenerace také funguje s pórkem a citronovou trávou! Z česneku, který je skladován o něco déle, často vyklíčí malé zelené výhonky, které mohou být použity jako jídlo. Pokud umístíte tyto výhonky do sklenice nebo misky s trochou vody, budou po několika dnech růst. Až budou klíčky dlouhé asi 10 cm, můžete je sklízet. Česnekové klíčky mají chuť mírnější než finální česnek, horní třetina klíčků nejlépe ochutí salát, zeleninu, těstoviny nebo chléb.   Pokud necháte hlízy zázvoru chvíli v klidu, vytvoří se malé výhonky. Ulomte tyto výhonky a vložte je do květináče s půdou. Špička (oko) by měla směřovat nahoru. Teď prostě musíte pravidelně zalévat. Po krátkém čase klíček vyroste. Po několika měsících, až listy odumřou, můžete zázvorovou hlízu sklízet jako potravu prostým vykopáním kořene. Odstraňte stonek celeru a umístěte ho do mělké mísy s vodou, aby byl tak akorát pokryt vodou. Umístěte misku na slunné místo. Voda by se měla měnit každých několik dní. Po asi týdnu začínají růst nové listy ze stonku. Nyní můžete celou věc položit do květináče s půdou, aby jen listy vyčnívaly ven. Po několika týdnech lze sklízet nový celer. Také římský salát a zelí mohou být pěstovány tímto způsobem.   Mnoho bylin, jako je bazalka, koriandr, rozmarýn a máta, mohou být pěstovány z jednotlivých stonků rostliny. Jednoduše řezejte stonky těsně pod místem, kde listy klíčí. Potom odstraňte listy podél stopky a položte stéblo do pohárku s vodou. Voda by měla být pravidelně měněna. Brzy se rozvinou nové kořeny. Pokud jsou kořeny asi 5 cm dlouhé, můžete stonky vysadit do jednotlivých květináčků a dát je na slunce.   Fenykl je téměř stejně snadné pěstovat jako jarní cibulku. Stačí dát hlízy fenyklu do sklenice s vodou a pravidelně vodu měnit. Z hlízy nyní vyroste nová fenyklová bylina, která velmi chutná v polévkách a salátech i jako fenyklový čaj.   Z pozůstatků mrkve nelze pěstovat přímo nové mrkve, ale lze aspoň založit nový základ. Stačí položit párátko do odříznuté špičky mrkve a vložit do sklenice. Spodní část mrkve by měla být ve vodě. Pravidelně měňte vodu. Po několika dnech se utvoří nové kořeny. Nyní můžete nově založenou rostlinu vysadit do půdy, nejlépe v zahradě nebo na balkoně. Nicméně, to trvá nějakou dobu, než můžete sklízet. Článek 7 druhů zeleniny, která stále roste se nejdříve objevil na Zasekni.

  • Web: Zasekni
  • Aktualizace: 2.2.2024
projít na článek

Jak poznat, že půda potřebuje vápník?

Základním předpokladem úspěchu pěstování většiny druhů zeleniny je dostatek vápníku. Proto šikovní zahrádkáři na podzim půdu vápní.

projít na článek

Česko stále na vlně investičního zájmu

Investiční apetit v České republice stále roste. Jen v roce 2016 se prodalo 288 firem za rekordních 251 miliard korun. Většina peněz protekla uvnitř českých hranic a jen minimum směrovalo ven. Mohla za to nejen oslabená koruna, ale i další vlivy.

projít na článek

Remodeling úseku ovoce a zeleniny Trefa Nové Hrady

Trefa Nové Hrady se může pochlubit novým úsekem ovoce a zeleniny. Svým zákazníkům chce tak více zpříjemnit nakupování.

projít na článek

Povolenek se prodalo více, roste zájem o celosvazové

Ruku v ruce s tím, jak přibylo členů Západočeského územního svazu ČRS, rostl i zájem o povolenky. V poměru k počtu prodaných podle druhů zaznamenaly nejvyšší nárůst celosvazové mimopstruhové povolenky...

projít na článek

Zaslat.cz roste o Chytrý balík

Zaslat.cz, jednička srovnání přepravců, roste akvizicí dvojky ChytryBalik.cz. Už nyní má výhled na obrat 40 000 000 korun.

projít na článek