Bazalka se používá na těstoviny, pizzu nebo saláty. Používá se převážně za studena nebo se přidává až na konci tepelné přípravy. Působením tepla ztrácí své bohaté aroma. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 10 g..............19 Kč Kořenka 80 ml - 13 g........................................34 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 100 g.........112 Kč Kořenka 600 ml - 100 g...................................152 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení! Zpracování: Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je nejšetrnější proces konzervace, při kterém se sušené bylinky ihned po sklizni hluboce zmrazí a poté se uzavřou do vakuové komory. Ve vakuu se krystalky ledu vypaří a surovina ztratí 95% své hmotnosti. Tímto způsobem se z bazalka zbaví pouze vody a všechny vonné látky zůstanou zachovány. To nelze docílit sebešetrnějším sušením teplým vzduchem. Anglický název: basil Latinské jméno: Ocimum basilicum Používaná část rostliny: listy Chuť a vůně: lehké, svěží aroma s nádechem peprmintu Zeměpisný původ: různé odrůdy bazalek rostou v mírném pásmu v Evropě, Asii, Africe i Americe Použití: Bazalka je nádherně aromatická bylina, která je však velmi citlivá na teplo. Zvláště čerstvé listy rychle ztrácí své nezaměnitelné aroma a svěží zelenou barvu. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Často se proto používá do zeleninových salátů, kde si ji můžeme naplno vychutnat. Typickým salátem s bazalkou je italské caprese – tence nakrájená rajčata proložená plátky mozarelly, lehce zalité olivovým olejem a balzamikovým octem a posypané čerstvě nasekanou bazalkou. Tento salát je velmi oblíbený po celém světě a podává se jako předkrm s pečivem, nebo jako příloha ke grilovaným masům. Dalším typickým použitím bazalky je omáčka pesto, vyráběná z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a tvrdého sýra. Rozdrcením a smícháním všech surovin vznikne pasta, kterou můžeme ochutit uvařené těstoviny nebo bramborové noky. Bazalku můžeme dále najít v bylinkových směsích jako je bouquet garni nebo provensálské bylinky.
Směs na grilování, pečení a smažení ryb nebo kuřecího masa. Pečenou rybu potíráme směsí připravenou z másla, citronové šťávy a lžičky tohoto koření. Složení: paprika, chilli, pepř, česnek, sůl, bazalka, oregano, rozmarýn. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný
Směs s příjemnou vůní divokého medvědího česneku vhodná na marinování na kuřecího nebo vepřového masa. Můžeme ji použít i na grilovanou nebo dušenou zeleninu. Složení: cibule, pepř, česnek, paprika, rozmarýn, medvědí česnek, bazalka, kmín, sůl (max. 15%).
Jemné kari s výraznou barvou vhodné do zeleninových i masových směsí, do rýže, omáček i polévek. Výborné na kuřecí maso, rizota a zeleninu. Složení: kurkuma, lékořice, koriandr, hořčice, pískavice, zázvor, bazalka, dextróza, kopr, kmín, sůl, celer, chill
Ostrá, aromatická směs na přípravu minutek s kuřecím nebo vepřovým masem. Můžeme ji použít na grilovanou nebo dušenou zeleninu. Ideální je nechat nakrájené maso s kořením odležet, aby se chuť dostala i do masa. Složení: paprika, chilli, pískavice, bazalka
Tradiční řecká směs na přípravu vepřového a skopového masa. Může ji použít na králíka, zvěřinu nebo na ryby. Koření je výborné i do mletého masa, ať vepřového, hovězího nebo skopového. Složení: paprika, bazalka, petržel, rozmarýn, tymián, chilli, česnek,