Blíží se konec nejmenších centů?

Euro, měna, kterou využijete v 19 zemích Evropské unie a čtyřech mikrostátech. V porovnání s Českou korunou má o dvě mince více. Ne jeden zasloužilý návštěvník například Itálie nebo rakouských Alp, a ne jeden pravidelný nákupčí po německých supermarketech, má zvláštní peněženku ne-li měšec, ve kterém se mu hromadí ty nejnižší nominální hodnoty (1 a 2 eurocenty). Hodnota jednoho centu se rovná jedné setině eura. Odpovídá tedy 0,26 Kč. Jen k nákupu jedné koblihy jich je potřeba průměrně 40. Za točené pivo byste v restauraci vysázeli 115 centů. Některé ze států se už od prvopočátků eura brání zavedení nejmenších centů. Nizozemsku, Finsku začaly souhlasně přikyvovat i další země – Švédsko, Irsko, Belgie, Estonsko, Itálie ale i náš soused, Slovensko. Konkrétně Itálie přestala s ražbou 1 a 2 centových mincí v roce 2018. Ceny byly zaokrouhleny na nejbližší 5 cent. Zaokrouhlování používají i další z vyjmenovaných států. Důvodů pro ukončení je několik: · Zásadní je argument, že náklady na výrobu a distribuci těchto mincí jsou vyšší, než je jejich hodnota. Některá zahraniční média hovoří o nákladech 1,65 centu na uvedení 1centové mince do oběhu. · Používání těchto drobných je problémové i u nejrůznějších automatů (například parkovacích), které je prostě nepřijímají. · Nemilé je i delší čekání na pokladnách při placení zákazníkem například přesné ceny 1,99 eura nebo naopak při vracení pokladními. · Velká část populace 1 a 2 centy nerada používá kvůli zmíněnému zdržování a nemožnosti se jich zbavit v automatech. A tak se hromadí buď v peněženkách nebo doma v sáčkách. · Zrušení by jistě ocenily i prodejci, kteří počítají na konci dne tržbu. My 1 a 2 centy chceme: · I přes výše uvedené mají mince své zastánce. Některým vyhovuje, že si mohou marketingově pohrát s cenou zboží/služeb. Cena 0,99 eura zní přece jen atraktivněji než 1 euro. · Jiní argumentují, že zrušení těchto centů by bylo využito obchodníky ke zdražení tedy k zaokrouhlování na 5 centy nahoru. Komu se malé eurocenty doma hromadí, řeší co s nimi. Lidé mohou posbírat pytlíky plné drobáků a rozměnit je v bance nebo je darovat na charitu. Článek Blíží se konec nejmenších centů? se nejdříve objevil na Pirates.

  • Web: Pirates
  • Aktualizace: 27.10.2023
projít na článek

Získejte 150 Kč, je to úplně jednoduché.

Konec prázdnin se blíží a je nejvyšší čas připravit se na školu a školku. Nyní můžete ušetřit 150 Kč!!

projít na článek

Elektrický kartáček Dr. Scotta vs. moderní elektrické kartáčky

Zašleme na dobírku za 50 centů do kteréhokoli místa na světě. Nebudete-li v každém ohledu spokojeni, peníze vám budou ihned vráceny.  

projít na článek

Novoroční přání 2021

Blíží se konec roku, na obzoru je zase další a vy hledáte příležitost, jak vašim blízkým popřát? Co takhle k tomu kromě pouhých slov přidat ještě něco jiného. Využijte elegantního a slavnostního způsobu a použijte stylová novoroční přání.

projít na článek

FS201 MXKEMP

Blíží se konec sezony a to je nejlepší čas pro pořádání FS201 MXKEMPu. Termín je 21.-22.10.2017, kde jinde než na mé trati ve Slaném. Bližší informace viz plakát. Pokud máte zájem nezapomeňte se včas přihlásit - počet míst je omezen, abych se mohl každému

projít na článek

Město lidem, lidé městu 2019 se blíží

A je to opět tady. Středoměstský festival Město lidem lidé městu 2019 se blíží. A už vlastně tradičně ukončí letní prázdniny v Českých Budějovicích. Tento pátek a sobotu (30. - 31. 8.) si budete moct užít zábavu, dobré jídlo či pivko přímo v ulicích. The

projít na článek