Bramborové placky jsou skvělé jako příloha a dobře zastoupí i hlavní jídlo. Chutnají jako vylepšené bramboráky, ale bramboráky to nejsou. Placky, případně postaru placek – to když se z těsta upekla jedna velká placka v pekáči – patří k tradičním českým pokrmům.
Nejprve očistíme brambory, necháme je vařit ve slupce asi 20 až 30 minut, poté slijeme vodu, oloupeme, a společně s mlékem, máslem, solí, pepří a muškátovým oříškem vytvoříme pyré. Očistíme kapustu, omyjeme, nakrájíme na proužky a povaříme ve slané vodě c
projít na článekLangoše, oblíbená pochoutka známá ze stánkového prodeje, jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Výraz langoš tedy pochází z maďarského slova láng, to znamená česky plamen, protože bylo zvykem, že se tyto placky opékaly nad plameny. Původně
projít na článekNať brambor může vyrůst příliš vysoko, když jim bylo podáno příliš mnoho hnojiva, zvláště když je bohaté na dusík. Dusík může povzbudit rostliny brambor, aby se vyvíjely více než obvykle, a to je pak patrné na přerůstání jejich vysokých zelených výhonků n
projít na článekBitky po kozácku jsou placky ze směsi mletého masa, které se opékají na pánvi do zlatova a při podávání se zdobí opečenou cibulí.
projít na článekJedná se o škvarkové pečivo, které se podává jako příloha nebo samostatně k pivu a vínu. Škvarkové pagáče jsou vlastně škvarkové placky.
projít na článek