Salát Caprese, jak název naznačuje pochází z malebného ostrova Capri, který leží 32 km vzdušnou čarou od Neapole. Lokalita vzniku je tedy bez pochyb, nicméně ohledně autora existují tři teorie. Vypráví se, že jako první tento salát připravil italský zedník patriot, který v barvách italské vlajky vytvořil náplň do svého měkkého sendviče panino caprese. Panino si měl nosit s sebou do práce a vychutnávat si jej při polední pauze. Druhá možná verze je spojena s italským spisovatelem, zakladatelem futurismu. Filippo Tommaso Marinetti si měl stěžovat na tradiční pokrmy z těstovin, že jsou těžké a hůře stravitelné. Na základě tohoto názoru pro něho měli při jedné večeři začátkem 20. let minulého stolení v Hotelu Quisisana na Capri připravit právě pokrm zvaný Caprese, který je lehký a bez sacharidů. Je tedy možné, že Caprese je dílem futuristických myšlenek. Zatřetí je možné, že Caprese byl připraven pro egyptského krále Farúka I., který měl v roce 1951 s rodinou navštívit ostrov Capri a žádat rychlý odpolední pokrm, který utiší jeho hlad. Měl být velmi spokojen a mile překvapen z lahodného spojení tří italských ingrediencí naservírovaných v křupavém panino. Tradiční recept na Caprese udává, že má být složen z na plátky nakrájených tří hlavních ingrediencí: beefsteakové rajče, které má málo semínek, správné aroma a velikost tradiční neapolská mozzarella z bůvolího mléka čerstvá bazalka (servíruje se jako poslední a těsně před konzumací, protože má tendenci po utržení černat) Tyto ingredience mají být lehce osoleny a přelity trochou extra panenského olivového oleje. Když není bůvolí mozzarella, ale pouze ta kravská, existuje tendence nahradit chybějící aroma dalšími ingrediencemi: černým pepřem a oregánem. You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.The post Caprese appeared first on www.buonissimo.cz.