Ceny potravin v Česku klesají, zatímco v okolních zemích rostou

Česká republika se v lednu 2024 stala výjimkou v Evropě, jelikož ceny potravin zde klesly o 4,8 procenta. V porovnání s tím ceny potravin ve všech sousedních státech vzrostly. Tento trend by dle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka mohl pokračovat i v následujících měsících. Pokles cen zemědělských výrobců Hlavním faktorem snižování cen potravin je pokles cen zemědělských výrobců, který v lednu 2024 dosáhl 19,8 procenta meziročně. V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 25,3 procenta, a to zejména u olejnin a obilovin. V živočišné výrobě se ceny snížily o 12,9 procenta, s nejvýraznějším poklesem u vajec a mléka. Klesající ceny i v průmyslu Kromě zemědělství klesly v lednu 2024 meziročně i ceny průmyslových výrobců, a to o 1,8 procenta. Naposledy k takovému poklesu došlo v listopadu 2020. Snížení cen se týká především základních kovů, potravinářských výrobků, chemických látek, dřeva a papíru. Vývoj cen potravin v Evropské Unii Stavebnictví: mírný růst cen Jedinou oblastí, kde ceny v lednu 2024 vzrostly, je stavebnictví. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 2,0 procenta, zatímco ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví mírně klesly o 1,1 procenta. Očekává se, že postupné snižování úrokových sazeb povede k většímu zájmu o hypoteční úvěry a pomůže oživit českou stavební sféru. The post Ceny potravin v Česku klesají, zatímco v okolních zemích rostou appeared first on Business Way Magazine.

projít na článek

Komodity: Ceny ropy klesají poté, co představitel Fedu mírnil naděje na nižší sazby

Ceny ropy v úvodu týdne mírně klesají. Reagují mimo jiné na náznaky představitele americké centrální banky (Fed), který uvedl, že aktuální údaje o inflaci ve Spojených státech, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, nejsou dostatečně přesvědčiv

projít na článek

Komodity: Ceny ropy rostou kvůli statistikám z USA, které dávají naději na nižší sazby

Ceny ropy dnes rostou v reakci na statistiky ze Spojených států, které doložily stabilizaci na trhu práce a zpomalování inflace. Posílila tak očekávání, že by americká centrální banka (Fed) mohla na podzim začít snižovat úroky.

projít na článek

Komodity: Ceny ropy klesají třetí den po sobě v reakci na obavy, že sazby zůstanou vysoké

Ceny ropy klesají třetí den po sobě v reakci na obavy, že úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou kvůli přetrvávající inflaci déle vysoké. To by mohlo ohrozit poptávku v USA, které jsou největším odběratelem na světě. Severomořská ropa Brent kolem 18:

projít na článek

Spotřebitelský úvěr využívá necelá polovina Čechů

Zatímco v Maďarsku využívá spotřebitelského úvěru 73 % a v Rumunsku dokonce 78 % obyvatel, v Česku je to 45 %, na Slovensku ještě o 6 % méně. Vyplývá to z výzkumu, který pro COFIDIS provedla ve výše zmíněných zemích přední společnost na trhu marketingovýc

projít na článek

Jysk leták na tento týden online

Toužíte si vybavit byt či dům krásným nábytkem za nízké ceny? Doporučujeme prolistovat Jysk leták, kde ceny stále klesají. Jak vypadá Jysk leták na tento týden? A jaké výhody má obchodní řetězec Jysk?

projít na článek