Černý, zelený, bílý, ovocný či bylinkový?

Přestože zdaleka neholdujeme čajům jako Angličané, na šálku kvalitního čaje si taky rádi pochutnáme. Oblíbené jsou návštěvy čajoven, ve kterých se můžeme pokaždé seznámit s novým druhem čaje a jeho pití si opravdu vychutnat. Mistři čajového umění věnují jeho přípravě skutečnou péči a pozornost. Dobrá kvalita čajových lístků je základním předpokladem pro získání lahodného nápoje. Neméně důležitá je doba jeho louhování. Ta se pohybuje od jedné minuty do pěti minut.   Nejčastěji připravovaným čajem v našich domácnostech je čaj černý. Pro svůj vysoký obsah kofeinu je vhodný k rannímu povzbuzení do nového dne. Podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy. Černý čaj má také diuretické účinky a proto je potřeba ho čas od času prostřídávat s čajem zeleným, bílým, ovocným či bylinkovým. Protože časté pití černého čaje nám může škodit. Překyseluje žaludek a může způsobovat zácpu. Popíjením zeleného čaje, který má sice mnohem jemnější chuť, si zlepšíte náladu. Pomáhá tělu lépe spalovat tuky, předchází tvorbě zubního kazu a zabraňuje poškození buněk. Bílý čaj není v našich krajinách ještě rozšířen. Bude to snad tím, že nezaujme barvou, která je jakoby nazelenalá, ale spíš chutí. Patří spíše mezi delikatesy. Velkou oblibu si naproti tomu vydobyly čaje ovocné. Už jejich názvy vybízejí k ochutnání. Babiččiny poklady, Borůvková slast, Jablečné pokušení s jahodovou příchutí či Ovocná směs Dotek nebe. S ovocem můžeme kombinovat i některé bylinky a uvařit si tak domácí čaj. Možná si vzpomenete, kdy vám nachlazení léčila babička čajem z lípového květu, dochuceným medem a citronem. A stejně tak si můžete uvařit bylinkový čaj, který vám uleví od kašle a usnadní vykašlávání – kousek strouhaného zázvoru, špetku skořice a tři hřebíčky povaříme asi pět minut v jednom litru vody. Scedíme a až trochu vychladne, přidáme šťávu z citronu a osladíme medem. Článek Černý, zelený, bílý, ovocný či bylinkový? se nejdříve objevil na Bran.

  • Web: Bran
  • Aktualizace: 7.7.2024
projít na článek

Bylinkový polštářek na spaní

Mnoho lidí bojuje s nespavostí práškem na spaní. Ten vás sice uspí spolehlivě, pravidelnému užívání se ale vyhněte a raději zkuste alternativní metody. Už naše babičky věděly, že obyčejný bylinkový čaj před spaním dokáže divy. Vyzkoušet můž

projít na článek

Osvěžující letní nabídka

Venkovní tropy nebaví skoro nikoho z nás, tak jsme se rozhodli zpříjemnit si léto osvěžující nabídkou na baru! Pro ty, co se nebojí alkoholu a mají rádi nestárnoucí klasiku, máme v nabídce Aperol Spritz. Pro řidiče či mladší účastníky zájezdu jsme si p

projít na článek

Jaké druhy čajů známe?

Čaj se vyrábí namáčením sušených listů čajovníku či jiné rostliny v horké vodě. Jedná se o jeden z nejstarších nápojů vůbec. Těžko najdete rozšířenější nápoj, než právě čaj, snad jedině vodu. Zatímco největší benefit kávy, která se řadí taky k jednomu z n

projít na článek

10 vědecky podložených důvodů, proč pít více čaje

Čaj, tradiční nápoj s historií sahající do starověké Číny, je dnes oblíben po celém světě a denně se ho vypije více než 3 miliardy šálků. Přes svou jednoduchost nabízí čaj řadu zdravotních výhod: podporuje metabolismus, působí protizánětlivě, snižuje rizi

projít na článek

Máta jako zdroj zdraví i skvělé chuti

Není nic neobvyklého, že si ráno nebo během dne dopřáváme šálek horkého čaje. Někdo z nás preferuje čaj černý, zelený, někdo zase ovocný, a někdo třeba bylinkový tyčka bylinkové čaje jsou totiž skvělé tím, že mají pro nás výborné zdravotní účinky. Nejenom

projít na článek