Cesta na vrchol Everestu již nebude tak snadná

Nepálský nejvyšší soud vnesl do snů horolezců o zdolání Everestu trhlinu. Nařídil vládě omezit počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa a další himálajské vrcholy. Zdůvodněním je rostoucí obava o životní prostředí a bezpečnost horolezců. Soudní verdikt padl sice již koncem dubna, ale zveřejnil se až v tomto týdnu. V horolezecké komunitě vyvolal značný rozruch. Podle právníka Dipaka Bikrama Mišry, který o omezení usiloval, se jedná o reakci na rostoucí nespokojenost nepálské veřejnosti s dopady masového horolezectví na hory a jejich okolí. Musíme respektovat kapacitu hor, zdůrazňuje Mišra. Proto je nutné stanovit maximální počet povolení k výstupu. Konkrétní čísla ale v dostupném shrnutí verdiktu chybí. Kromě omezení počtu horolezců soud nařídil i další opatření, například zákaz používání vrtulníků k jiným účelům než záchranným akcím. Dosud Nepál uděloval povolení k výstupu na Everest všem zájemcům, kteří zaplatili poplatek 11 tisíc dolarů (cca 255 tisíc korun). V loňském roce jich bylo vydáno celkem 478. AFP připomíná, že před pěti lety došlo ke kolapsu několika horolezců pod vrcholem Everestu v důsledku přelidnění. Aktuální sezóna na Everestu začala v dubnu a potrvá do konce května. Místní úřady pro ni vydaly celkem 945 povolení, z nichž 403 platí pro výstup na Everest. Zda toto číslo klesne v reakci na soudní verdikt, se teprve uvidí. Omezení výstupů na Everest a další himálajské vrcholy pravděpodobně povede k prodloužení čekací doby pro horolezce a zvýšení ceny povolení. Pro některé to může znamenat zmaření snu o zdolání nejvyšší hory světa. Na druhou stranu by to mohlo přispět k ochraně křehkého himálajského prostředí a zvýšení bezpečnosti horolezců. Jaký dopad bude mít toto rozhodnutí na budoucnost horolezectví v Himalájích, ukáže až čas. Jedno je ale jisté: cesta na Everest už nikdy nebude tak snadná jako dřív. The post Cesta na vrchol Everestu již nebude tak snadná appeared first on Tvůj den.

projít na článek

Moje cesta do pravěku

Jela jsem se vykoupat do vod třetihorního moře. Když už se věnujeme na našich stránkách  cestám do minulosti, i moje cesta na sever byla stylová.

projít na článek

Samhain – Cesta do podsvětí

Před časem začal nový kalendářní rok a tak je nejvyšší čas připomenout si, jak jsme oslavili Samhain a s ním náš pohanský nový rok. Tato akce, která se konala v [] The post Samhain – Cesta do podsvětí appeared first on Pohanská rodina.

projít na článek

KudyKam: Moje velká cesta k sobě

The post KudyKam: Moje velká cesta k sobě appeared first on Fotografka Jana Dyškantová.

projít na článek

Svátek světla: naše cesta do bludiště a ven

Poslední lednovou sobotu jsme využili ke společné návštěvě Petřína a některých jeho zajímavostí. Nejdříve jsme navštívili Národopisné museum, ve kterém kromě stálé expozice byla i tematická výstava o hračkách a [] The post Svátek světla: naše cesta do blu

projít na článek

4. díl: První cesta za tradiční čínskou medicínou do Francie

Ve čtvrté části seriálu o historii tradiční čínské medicíny MUDr. Ludmila Bendová píše, jak strastiplná byla její cesta za TČM do zahraničí v předrevolučních letech. Vytrvalost při získávání povolení přinesla odměnu, díky které existuje vzdělávání v tradi

projít na článek