Chilli Habanero - kořenka 80 ml

POZOR! EXTRÉMNĚ PÁLIVÉ. Toto chilli se musí dávkovat s mimořádnou opatrností. Neberte do nechráněných rukou, používejte nerezové nádobí. Nejpálivější koření v naší nabídce. Pod velmi intenzivní pálivostí se skrývá i originální chuť kombinující ovocnou chuť s kouřovým aroma. Lahůdka pro všechny milovníky ostrých jídel. Skladujte mimo dosah dětí. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 10 g..............47 Kč Kořenka 80 ml - 15 g........................................62 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 100 g.........332 Kč Kořenka 600 ml - 100 g...................................382 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište prosím do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení! Anglický název: chile Latinské jméno: Capsicum frutescens, annum, chinense Používaná část rostliny: plody Chuť a vůně: široká škála odrůd nabízí chutě od jemných, nasládlých s ovocnými tóny, po extrémně pálivé až otupující. Zeměpisný původ: Jižní Amerika Použití: Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta. Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit. Historie: Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika. Pěstování a zpracování: Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti. Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units). Sladké papriky mají hodnotu 0 SHU. Čistý extrakt kapsaicinu hodnotu 16 milionů SHU. V Indii roku 2004 byl proveden pokus, který měl vyhodnotit pálivost dvou odrůd paprik - Bhut Jolokia a Naga Morich. Zjistilo se, že hodnota pálivosti 1 041 427 SHU (což odpovídá 65 089 mg kapsaicinoidů/kg) u papriky Capsicum chinense Jacq., odrůdy Bhut Jolokia, je nejvyšší hodnotou na naší planetě, která byla dosud zjištěna. Tuto odrůdu můžeme najít také pod názvy Naga Jolokia, Bih Jolokia, Borbih Jolokia. Jednotlivé názvy jsou dány místem pěstování. Tato odrůda pochází z Indie, oblasti Asám a název Bih Jolokia lze přeložit jako "jedovaté chilli". Druhá nejvyšší hodnota pálivosti na světě byla zjištěna u příbuzné papriky Capsicum chinense Jacq., u odrůdy Naga Morich. Pálivost, která byla zjištěna, dosáhla hodnoty 1 001 384 SHU (62 581 mg kapsaicinoidů / kg).

  • Web: Úvod
  • Aktualizace: 22.2.2024
projít na článek

Cumin mletý - kořenka 80 ml

Vůně cuminu je specifické pro mexickou arabskou kuchyni. Může být použit na minutky, masové a zeleninové směsi nebo kuskus. Používá se na přípravu taco, burrito nebo chilli con carne. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 32 g.......................29

projít na článek

Grilovaná ryba - kořenka 80 ml

Směs na grilování, pečení a smažení ryb nebo kuřecího masa. Pečenou rybu potíráme směsí připravenou z másla, citronové šťávy a lžičky tohoto koření. Složení: paprika, chilli, pepř, česnek, sůl, bazalka, oregano, rozmarýn. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný

projít na článek

Kari jemné - kořenka 80 ml

Jemné kari s výraznou barvou vhodné do zeleninových i masových směsí, do rýže, omáček i polévek. Výborné na kuřecí maso, rizota a zeleninu. Složení: kurkuma, lékořice, koriandr, hořčice, pískavice, zázvor, bazalka, dextróza, kopr, kmín, sůl, celer, chill

projít na článek

Kari ostré - kořenka 80 ml

Ostré kari vhodné do zeleninových i masových směsí, do rýže, omáček i polévek. Výborné na vepřové maso nebo výrazné rybí maso. Složení: kurkuma, koriandr, pískavice, zázvor, kmín, chilli, nové koření, muškátový ořech, kardamom, hřebíček. Balení: Sáček (z

projít na článek

Čína - kořenka 80 ml

Ostrá, aromatická směs na přípravu minutek s kuřecím nebo vepřovým masem. Můžeme ji použít na grilovanou nebo dušenou zeleninu. Ideální je nechat nakrájené maso s kořením odležet, aby se chuť dostala i do masa. Složení: paprika, chilli, pískavice, bazalka

projít na článek