Citrusy nejen k jídlu

Chutné a zdravé ovoce, jako jsou exotické citrusy, si dopřáváme téměř denně. Ale přemýšleli jste někdy o tom, že kůru citrusů, plnou voňavých éterických olejů lze využít i v domácnosti? Ne? Tak se pojďme podívat jak. Recept na přírodní osvěžovač vzduchu Proč používat drahé osvěžovače vzduchu, když si můžete doma vyrobit vlastní, ekologický a vlastně i ekonomický, ze zbytku z kuchyně. Jak na to? Jednoduše. Oloupejte kůru ze dvou pomerančů, nakrájejte ji na malé kousky. Dejte ji do hrnce spolu s třemi skořicemi, lžící citrónové kůry a šťávy, přidejte pár kousků hřebíčku a spolu se dvěma hrnky vody přiveďte k varu, vařte cca 10 min., poté uvařenou směs nechte zchladnout, přeceďte do nádobky s rozprašovačem a používejte dle potřeby. Uvidíte, jak krásně vám tato směs provoní celý byt. Ekologický octový čistič domácnosti Jistě jste již v obchodě někdy viděli octový čistič. Má všestranné použití od sanitárky přes kuchyni až po podlahy. Proč si ale čistič kupovat, když si ho můžeme za korunové položky vyrobit doma? Kůru z jednoho grapefruitu, jednoho pomeranče a jednoho citronu nakrájejte na malé kousky a zalijte do velké sklenice 1 litrem kvasného octa. Nechte stát cca 1. 2. týdny v temnu. Poté ocet přeceďte do láhve, zakápněte pár kapkami alkoholu (slouží ke konzervaci prostředku) a používejte dle potřeby. Šatní vůně Používáte drahé vůně do skříně nebo k odpuzení šatních molů? Už nemusíte, vyrobte si vlastní deodorant do šatníku. Kůru z mandarinky a pomeranče nechte usušit. Po usušení namelte v mlýnku nebo rozmixujte v mixéru. K rozmixované směsi můžete použít i hřebíček. Směsí naplňte látkové pytlíčky, které rozmístěte po skříni. Silice obsažená v kůře citrusů nejen, že krásně voní, ale odpuzuje i nepříjemné moly. Pohlcovač pachů v lednici Také vás trápí pachy z lednice? Už nemusí. Vyrobte si domácí pohlcovač pachů do lednice. Co k tomu budeme potřebovat? Kůru z jednoho pomeranče a jedlou sodu. Do měsíčku kůry nasypeme jedlou sodu, vložíme dozadu do lednice a necháme působit i několik týdnů. Pokud se vám bude zdát, že pohlcovač už nepůsobí, jednoduše ho vyměňte za nový. Tipů a rad, jak se vypořádat s domácím úklidem nebo pachy, je nepřeberné množství. Ale proč bychom zrovna my, nemohli udělat něco prospěšného pro naši planetu a přestat kupovat ty neekologické, přírodě neprospěšné a zároveň předražené produkty, když si za pár korun můžeme vyrobit naprosto přírodní a stejně efektivní prostředky k úklidu a vůni v našich domácnostech. Je třeba se nad tím pouze zamyslet. Článek Citrusy nejen k jídlu se nejdříve objevil na Onix.

  • Web: Onix
  • Aktualizace: 13.10.2023
projít na článek

Jak bojovat s nachlazením?

Nachlazení je nepříjemné, ale jednou za život postihne každého z nás. Hlavně v zimních měsících, to spoustu z nás trápí nepříjemné nachlazení. Ale ani v létě není nachlazení žádným překvapením. Naše tělo je vystaveno velkým vlivům teplot, hlavně pokud je

projít na článek

Jak vybrat rostlinydo zimní zahrady?

Jak vybratrostliny dozimní zahrady? Pro milovníky přírody má zimní zahrada jednu velkou výhodu. I v těch nejtěžších mrazech dokážete vypěstovat teplomilné kvetoucí rostliny, mezi kterými můžete relaxovat a získávat z nich sílu.Podl

projít na článek

Obezin na omezení chuti k jídlu

Český výrobek Obezin je nový doplněk stravy, který obsahuje účinné látky rostlinného původu, díky kterým se rychleji zasytíte, i když sníte méně. Obezin zlepšuje zažívání, podporuje tvorbu probiotických kultur a také stabilizuje hladinu cukru v krvi. Látk

projít na článek

Vaříme polévku

Dnes jsme se v pracovních činnostech soustředili s dětmi na vaření. Paní asistentka přinesla výborný recept na bramborovou polévku. Nejdříve děti očistily zeleninu, pak se pustily do vaření. Jareček nám s Matym prostřel k jídlu a už jsme se všichni pustil

projít na článek

Jídelníček 26.2. 1.3.

PONDĚLÍ 26.2.: polévka: Slepičí s jáhly (1, 3, 7, 9) hlavní jídlo: Hovězí kousky na tymiánu, dušená rýže, čaj šípkový s citrusy, ovocná šťáva, mléčný koktejl, voda (7) ÚTERÝ 27.2.: polévka: Boršč (1, 7) hlavní jídlo: Obalovaná treska v c

projít na článek