Co je anení hospic

Slovo hospic evokuje v myslích lidí řadu představ, které se mohou jedna od druhé značně lišit. Část lidí si představí nemocnici, někdo smutné místo, někdo domov pro seniory. Většinou se s pojmem hospic setkáme až ve chvíli, kdy se někdo v našem okolí dostane do situace, kdy služby hospice potřebuje. Pojďme si tedy pojmy hospic a hospicová péče představit. Znalost se může hodit i ve chvíli, kdy hledáte dobrovolnickou příležitost, či zvažujete podporu nějaké neziskovky. Hospic je zdravotnicko-sociální zařízení, kde se pozornost soustředí na kvalitu života pacientů v konečném stádiu nevyléčitelné nemoci. Filozofií hospicové péče je tlumit bolest a další nepříjemné projevy nemoci tak, aby umírající člověk mohl prožít poslední dny života co nejkvalitněji, důstojně a v kruhu svých blízkých. Individuální přání každého pacienta a jeho rodiny jsou na prvním místě. O pacienty se stará tzv. multidisciplinární tým. Je to tým odborníků složený z lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovnic, psychologů a pečovatelů. Celý tým je v kontaktu s rodinnými příslušníky pacienta, aby i jim pomohl zvládnout nelehkou životní situaci. Nejpočetnější skupinu pacientů hospice tvoří lidé s onkologickým onemocněním, u kterých byla ukončena léčba samotné nemoci (tzv. kurativní péče). Je to zpravidla ve chvíli, kdy léčba již není účinná a pro fyzický i psychický stav pacienta i jeho okolí je vhodné přejít k péči paliativní – soustředěné na léčbu negativních projevů nemoci, jako je dušnost, bolest, stres. Pacient a jeho nejbližší jsou součástí plánování poskytnuté péče, aby byly zajištěny všechny potřeby člověka až do posledního fáze života. Mezi pacienty jsou lidé všech věkových kategorií. Kromě pacientů s nádorovým onemocněním péči hospice využívají také pacienti v pokročilém stádiu demence nebo lidé, kteří trpí selháním životně důležitých orgánů. Hospic může poskytovat jak péči lůžkovou, kdy je pacient v péči hospicového týmu 24 hodin denně a jeho nejbližší ho mohou kdykoliv navštívit, tak domácí hospicovou péči, kdy se o pacienta v jeho domácím prostředí stará rodina s pomocí multidisciplinárního týmu hospice, který je k dispozici rovněž 24 hodin denně. V lůžkovém hospicu mají pacienti nadstandardně vybavené pokoje, které poskytují veškerý komfort. Pro pacienty domácího hospice funguje půjčovna kompenzačních pomůcek, které usnadní péči o pacienta v domácích podmínkách. Hospic není křesťanské zařízení. Pro věřící pacienty je však možné zařídit návštěvu duchovního. Právní forma hospice je nejčastěji zapsaný spolek – nezisková organizace. Financování provozu je závislé na dotacích ze státního rozpočtu, grantech a darech široké veřejnosti. O shánění finančních i nefinančních zdrojů na fungování hospice se nejčastěji stará fundraiser. Jako nástroj pro komunikaci s veřejností používá běžné marketingové nástroje, ale i aukce a benefiční koncerty, přednášky apod.

projít na článek

Osečná podpořila hospic

Město Osečná podporuje každoročně Hospic sv. Zdislavy. V letošním roce poskytlo částku 5 815,- Kč. Prostředky byly využity na částečnou úhradu faktury za nákup televizí pro klienty.   Děkujeme!

projít na článek

Město Hejnice podporuje každoročně hospic

Město Hejnice podporuje každoročně Hospic sv. Zdislavy. V letošním roce poskytlo částku 13 400 Kč. Prostředky byly využity na částečnou úhradu faktury za nákup televizí pro naše klienty.   Děkujeme !!!

projít na článek

Obec Bedřichov podporuje každoročně hospic

Obec Bedřichov podporuje každoročně Hospic sv. Zdislavy. V letošním roce poskytla částku 1 830 Kč. Prostředky byly využity na částečnou úhradu faktury za nákup televizí pro naše klienty.   Děkujeme!

projít na článek

Město Jablonné v Podještědí podporuje hospic

Město Jablonné v Podještědí podporuje každoročně Hospic sv. Zdislavy. V letošním roce poskytlo částku 25 000 Kč. Prostředky byly využity na částečnou úhradu mzdových nákladů lékaře lůžkového hospice.   Děkujeme!  

projít na článek

Statutární město Jablonec nad Nisou podporuje hospic

Statutární město Jablonec nad Nisou podporuje každoročně Hospic sv. Zdislavy. V roce 2023 poskytlo částku 229 000 Kč. Prostředky byly využity na podporu lůžkového hospice.   Děkujeme!

projít na článek