Čtení jako koníček

Dnešní doba nahrává digitalizaci. Projevuje se nejen v našem osobním životě, ale i v kontaktu s úřady. Elektronické podpisy, datové schránky, e-maily. Komunikace prostřednictvím výpočetní techniky často nahrazuje písemnosti, dokonce i faktury se z mnoha e-shopů rozesílají elektronickou cestou a tento způsob je akceptován po právní stránce. Zda je tento proces v souladu s našimi pocity, posuďte sami, mnoha citlivým lidem však není příliš po chuti. Připadá jim odcizený, neosobní. Není totiž hřejivý, schází tu fantazie a upřímný osobní kontakt. Zkrátka držet někoho za ruku, nebo mít v rukách předmět zájmu je něco úplně jiného, než éterická data jedniček a nul. Elektronika versus papír V souvislosti s tímto zamyšlením bychom se měli pozastavit nad tím, kolik je dnes mezi námi skutečných čtenářů tištěných knih. Ne těch elektronických, ale papírových. Čtení knih, pravidelné docházení do knihovny anebo nakupování knižních výtisků v knihkupectvích je dnes považováno za novodobého koníčka. Přečíst beletrii nebo svazek poezie znamená prožít životní příběh na jiné úrovni. Ponoříte se do světa fantazie, která prošla tvůrčím prostředím samotného pisatele, ale zároveň i nakladatele a tiskařského pracoviště. Řádky jsou vytištěné na papírové předloze, jednotlivé listy a kartonová obálka jsou pozůstatkem dřevité hmoty z horských lesů, zpracované zpravidla v jihočeských nebo východočeských papírnách. Cenově patří tato záliba k těm přijatelným, někdy dokonce bez kompromisů, kdy je většina svazků dostupných v knihovnách doslova za pár korun. A pokud chcete mít některý z nich doma při ruce, půjde řádově o desítky nebo stovky korun za jednotlivé exempláře. Čtení je zároveň vynikajícím prostředkem proti stresu, tedy máte-li v ruce pozitivně laděný text, který vás přenese ve světě fantazie tam, kde se budete cítit dobře a v bezpečí. Článek Čtení jako koníček se nejdříve objevil na Strabis.

  • Web: Strabis
  • Aktualizace: 1.5.2024
projít na článek

Lupa na čtení a pro kutily se šroubováky HOLMES GOLD 3x90

Luxusní lupa na čtení nebo pro kutily ve zlatém provedení se zvětšením 3x a průměrem čočky 90 mm je ideální lupa jako dárek. Pro náročné uživatele je v rukojeti umístěna sada 3 šroubováků. Provedení kov/sklo. Vhodná i jako originální dárek.

projít na článek

Lupa na čtení s osvětlením HOLMES LIGHT 4x65 (černá)

Klasická lupa na čtení do ruky s držátkem navíc s osvětlením. Čočka má zvětšení 4x a průměr 65 mm. Zvládnete s ní číst i za šera. Dá se využít prakticky k jakémukoliv účelu.

projít na článek

Lupa na čtení s osvětlením HOLMES LIGHT 3x75 (černá)

Klasická lupa na čtení do ruky s držátkem navíc s osvětlením. Čočka má zvětšení 3x a průměr 75 mm. Zvládnete s ní číst i za šera. Dá se využít prakticky k jakémukoliv účelu.

projít na článek

Čtení z knihy Mirdad v Praze

Mezinárodní škola Zlatého Kříže s Růží Lectorium Rosicrucianum Vás zve na Čtení z knihy Mirdad dne 8.4.2014 od 18:00 v Praze. Myslete tak, jako kdyby každá vaše myšlenka byla vypálena ohněm na klenbu nebe a celý svět ji mohl číst.  A tak je to v pravdě. M

projít na článek

Čtení k cukroví

Období adventu přeje vzpomínkám. Tím spíš, když se vám do ruky dostane poslední vydání Větrníku, zpravodaje Městského úřadu ve Vysokém nad Jizerou, kam jsme poslali krátké zhodnocení Vlekařských kobylek. A protože chápeme, že byste tištěnou verzi nemuseli

projít na článek