Vůně cuminu je specifické pro mexickou arabskou kuchyni. Může být použit na minutky, masové a zeleninové směsi nebo kuskus. Používá se na přípravu taco, burrito nebo chilli con carne. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 32 g.......................29 Kč Kořenka 80 ml - 40 g........................................,.........43 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 320 g.................184 Kč Kořenka 600 ml - 320 g............................................234 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište, prosím, do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení! Jiné názvy: kumin, římský kmín, křížový kmín, šabrej kmínovitý Anglický název: cumin Latinské jméno: Cuminum cyminum Používaná část rostliny: semena Chuť a vůně: zemitá vůně podobná kmínu, lehce nakyslá. Zeměpisný původ: západní Asie Použití: Cumin je velice oblíbený v latinské Americe, severní Africe a velké části Asie. V Evropě se příliš neujal. Snad kromě Holandska a Francie, kde je používán při výrobě sýrů. Cumin často používali ve starém Římě, ale jeho obliba se časem vytratila. Nyní je vůně cuminu specifická hlavně pro mexickou, indickou a arabskou kuchyni. Lehce nakyslá vůně cuminu se často kombinuje s aromatickým a mírně nasládlým koriandrem a dalšími kořeními podle místní kuchyně. Chilli, papriky a česnek v Mexiku, kurkumu, hřebíček a zázvor v Indii a kardamom a muškátový ořech v arabské kuchyni. Cumin se také před použitím často praží s ostatními druhy koření na pánvi a to na sucho nebo oleji. Takto upražené koření se ještě intenzivněji rozvoní a získá lehce oříškovou příchuť. Praží se vždy celé koření a poté se rozemele nebo roztluče v hmoždíři. S cuminem se takto připravují nejčastěji aromatická semena jako fenykl, černucha, koriandr, anýz, kmín nebo kardamom. Cumin je základní surovinou v indických směsích koření garam másala, tandoori másala, saambaar a mnoha druhů karí. V arabských směsích ho naleznete ve směsích baharat, raz al hanout, a mnoha směsích na cous-cous nebo hummus. V Mexiku naleznete typickou vůni cuminu v tacos, burritos i v salsách a salátech. Historie: Cumin znali a používali již před 5000 lety ve starém Egyptě. Další zprávy pocházejí ze starého Řecka a Říma, kdy jej používali hlavně lékaři, kteří doporučovali olej z cuminu na bledou pleť. Cumin se rozšířil relativně rychle po obchodních stezkách po celém tehdy známém světě. Do Maroka, Jemenu, Indie i Číny. Zprávy a recepty zachované dodnes nám však dokládají, že si mnoho zapisovatelů pletlo cumin s kmínem. Tato dvě koření jsou vizuálně hodně podobná. Stejný tvar a stejná velikost, pouze cumin je světle hnědý a kmín tmavě hnědý. Aroma a chuť jsou však rozdílná a v receptech by se neměly zaměňovat. Pěstování a zpracování: Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je 0,3 – 0,5 m vysoká rostlina podobná kmínu s drobnými růžovými kvítky. Po odkvětu se objeví plody- 3-5 mm dlouhé nažky obsahující jediné semeno. Cumin se většinou sklízí a suší strojově. Šabrej patří do stejné rodiny s kmínem nebo koprem.
Vůně cuminu je specifické pro mexickou arabskou kuchyni. Může být použit na minutky, masové a zeleninové směsi nebo kuskus. Používá se na přípravu taco, burrito nebo chilli con carne. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 32 g.......................29
Sladce vonící koření používané do pečiva, perníků nebo sušenek. Arabský svět dochucuje kardamomem kávu a čaj. Indická kuchyně ho používá do omáček a zeleninových směsí. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 25 g..............41 Kč Kořenka 80 ml - 35
Černucha se používá podobně jako sezam, mák nebo kmín. Její matně černá semena jsou velmi dekorativní a proto jsou používána do pečiva nebo k posypání slaného pečiva. Černuchu najdeme i v indické kuchyni jako koření do různých zeleninových směsí a karí. B
Černucha se používá podobně jako sezam, mák nebo kmín. Její matně černá semena jsou velmi dekorativní a proto jsou používána do pečiva nebo k posypání slaného pečiva. Černuchu najdeme i v indické kuchyni jako koření do různých zeleninových směsí a karí. B
Sladce vonící koření používané do pečiva, perníků nebo sušenek. Arabský svět dochucuje kardamomem kávu a čaj. Indická kuchyně ho používá do omáček a zeleninových směsí. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 25 g..............41 Kč Kořenka 80 ml - 35