Dachstein super ferrata Anna a Johann

Dachstein super ferrata Anna a Johann HORSKESPORTY.CZO prázdninách jsme s Bárou vyrazili na jednu z nejdelších via ferrat v Rakousku. Spojená ferrata Anna a Johann. V průvodci píšou 1200 výškových metrů a cca 6-7 hodin času na výstup. Vyrážíme v 6 hodin ráno z parkoviště u lanovky a jdeme sami a první.  U lanovky se probouzí ještě nějaká partička Čechů, ale vypadá to, že vyjdou mnohem později. Vzhledem k tomu, že je potřeba stihnou poslední lanovku z vrcholu, která jede 17:30, je nástup v brzkých ranních hodinách velmi žádoucí. Pokud vám ujede tahle poslední možnost pohodlného návratu na parkoviště,  budete sestupovat zpět B-čkovou ferratou a nekonečným suťoviskem, které prověří vaše kolena a stehenní svaly. Tohle se potom málem stalo té druhé skupině, která vycházela mnohem později. Potkali jsme je při sestupu, když nastupovali od chaty Seethalerhütte na poslední část výstupu, a to je ještě sakra časově daleko. Měli ale štěstí, dolů jeli poslední servisní lanovkou. Náš výstup byl dle časových propozic průvodce a na lanovce jsme byli někdy kolem 3. hodiny, takže cca 9 hodin celkového času. Celou cestu jsme byli na via ferratě sami a na vrcholu jsme měli taky štěstí a měli ho asi na 20 minut jen pro sebe. Cesta odspodu až na vrchol je hodně dlouhá a fyzicky dost náročná. Via ferraty Anna a Johann jsou těžké hlavně tím, že jsou dlouhé, a obtížnost se drží v těch maximálních hodnotách po celou dobu lezení. E-čkový nástup na Johanna je sice dost do kopce, ale není to nic hrozného. Daleko obtížnější je ta fyziká zátěž, která lezce čeká po celou dobu průstupu. Vrchní, vrcholová část celé trasy je sice lehká, ale ještě pořád časově dost náročná. Hlavně tím, že stále míjíte sestupující lezce a musíte čekat. Na via ferratu doporučuji vyrazit ve všední den. Vůbec si nedovedu představit, jak to musí vypadat na vrcholové cestě o víkendu, kdy se tam nahrne spousta slabších nezkušených lezců-turistů z lanovky. Doporučuji zamluvit si zpáteční cestu lanovkou dolů a popřípadě si koupit na internetu i lístek. Spát se dá na parkovištích pod lanovkou. Výjez na parkoviště je placený. Platí se až při zpáteční cestě.  Pokud jedete dolů lanovkou, je nahoře u vstupu do lanovky turniket, kde si označíte parkovací lístek a máte cestu na parkoviště a zpět ZDARMA. Nezapoměňte si proto vzít sebou nahoru i parkovací lístek. Celá via ferrata je krásná a odvážně navržená. Určitě doporučuji, stojí za to si ji vylézt. Pokud si netroufáte na takovou cestu sami, napište mi a vyjedeme spolu. Podívejte se do kalendáře akcí nebo mi napište a domluvíme si individuální termín. Via Ferraty Kalendář akcí The post Dachstein super ferrata Anna a Johann first appeared on HORSKESPORTY.CZ.

projít na článek

Via ferrata Alpiner Grat

Pokud se vydáte objevovat ferraty v okolí německého Oybinu, vedle známe ferratty Zadrátovaná jeptiška, máme pro vás další tip. Céčková ferrata Alpiner Grat, která je jednak méně frekventovaná a také [] The post Via ferrata Alpiner Grat first appeared on H

projít na článek

Noviny Metropol: Extravagantní Anna Anna

Článek Noviny Metropol: Extravagantní Anna Anna se nejdříve objevil na ANNA ANNA.

projít na článek

Návrhářka Anna Tejklová představila kolekci TOTEM

Článek Návrhářka Anna Tejklová představila kolekci TOTEM se nejdříve objevil na ANNA ANNA.

projít na článek

TIPY NA NETRADIČNÍ AKTIVITY V ČESKU # 1: VIA FERRATA

Sluníčko venku vykukuje čím dál častěji, roušky jste odhodili do kouta a už přemýšlíte, jak znovunabytou volnost využít? Hrady a zámky už jste všechny prošli, cyklotrasy znáte zpaměti a na parník po Vltavě už se nemůžete ani podívat? Hledáte něco nového?

projít na článek