Naše trávení dostalo během svátků zabrat zelňačka, majonézový salát, smažený kapr, uzené ak tomu plno koláčků… Je nejvyšší čas dostat přejedený žaludek a líná střeva zpět do formy. Tyto potraviny si můžete brát na pomoc. 1. Banány Nic tak nepohladí podrážděný žaludek jako zralý banán. Toto ovoce je bohaté na draslík, hořčík, mangan, vápník, vitamíny skupiny B i vlákninu. Banány se doporučují při průjmu, při žaludečních vředech i jako jejich prevence. Jsou to přírodní antacida, neutralizují žaludeční kyselinu a potlačují pálení žáhy. 2. Jablka Jablka jsou bohatým zdrojem pektinu, rozpustné vlákniny. Jelikož přirozeně zvyšují objem stolice, konzumace jablek je vhodná při zácpě i průjmu. Snižují také riziko střevních infekcí i zánětů v tlustém střevě. 3. Avokádo Je ideálním doplňkem stravy v případě, že vás trápí gastritida nebo žaludeční vředy. Jelikož toto ovoce obsahuje vlákninu, udržuje zdravý trávicí trakt a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Kromě vlákniny obsahuje avokádo také důležité vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny. 4. Brambory Ověřeným pomocníkem při žaludečních potížích jsou i obyčejné brambory – vařené, ve slupce i jako bramborová kaše. Působí proti překyselení, avšak při akutním pálení žáhy pomůže, když se napijete šťávy ze syrových brambor (tu však nezkoušejte, pokud máte alergii na syrové brambory). 5. Mrkev Tato kořenová zelenina díky svým alkalizačním vlastnostem pomáhá při léčbě žaludečních vředů, je také ověřeným pomocníkem při průjmu. Obsahuje pektin, který slouží jako výživa pro prospěšné bakterie, nacházející se v tlustém střevě, čímž zároveň udržuje rovnováhu střevní mikroflóry. Mrkev je bohatá na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev. 6. Fenykl Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, žluči a potlačuje nepříjemné nadýmání, plynatost a křeče. Užitečný je odvar ze semínek i syrová bulva. V Indii se zvykne podávat po jídle. Fenykl je bohatý na vlákninu, která příznivě ovlivňuje celý trávicí trakt. Osvědčil se také jako silné a účinné analgetikum. 7. Rýže Bílá rýže je nezastupitelná potravina při problémech s trávením. Vysoký obsah škrobu pomáhá zpevnit stolici a zastavit průjem, který jde často ruku v ruce se žaludečními obtížemi. 8. Ovesné vločky Díky vysokému obsahu vlákniny, která podporuje peristaltiku střev, jsou ovesné vločky vhodné pro celý trávicí systém. Mohou dokonce předcházet onemocněním tlustého střeva. Ovšem ne syrové, přisypané například do jogurtu, ale nejprve zalité převařenou vodou nebo mlékem. Před konzumací k snídani je ideální zalít je tekutinou už večer, případně z nich ráno uvařit kaši. 9. Chia semínka Nenápadná chia semínka bohatá na antioxidanty a minerály jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje pohyb střev a pravidelné vyprazdňování. Podporují růst zdravých bakterií v trávicím systému a přispívají ke zdravému trávení. 10. Brynza Pokud máte pocit, že vám netráví a střeva jsou zpomalená, sáhněte po brynzi. Toto přírodní probiotikum upravuje střevní mikroflóru, pomáhá při bolestech žaludku i při průjmu. Má vysoký podíl bílkovin, obsahuje železo, vápník, vitamín B a kyselinu listovou. {"ajaxEndpoint":"https:\/\/obedvat.cz\/wp-admin\/admin-ajax.php?action=totalpoll","behaviours":{"ajax":true,"scrollUp":true,"async":false},"effects":{"transition":"fade","duration":"500"},"i18n":{"Previous":"Previous","Next":"Next","of":"of","Something went wrong! Please try again.":"Something went wrong! Please try again."}} ANKETA: Cítíte se po svátcích přejezení? Ano Ne ResultsVote
Vitestin® přirozeným způsobem harmonizuje střeva a trávicí systém a pomáhá jim obnovit normální přirozenou činnost. Má blahodárné účinky na ústní The post Jak zregenerovat střeva a zažívání? Výsledky českého výzkumu! appeared first on Moje rodina a já.
projít na článekStřevní polyp je pouze obecné označení pro jakýkoliv výrůstek na sliznici tlustého střeva. Až dvě třetiny střevních polypů představují takzvané adenomy, což jsou benigní, tedy nezhoubné nádorové polypy. Pokud však není adenom ze střeva odstraněn včas, můž
projít na článekKoloskopie neboli kolonoskopie je metoda vyšetření tlustého střeva, případně tenkého střeva endoskopem (optickým přístrojem k vyšetřování tělních dutin a dutých orgánů). Provádí se při podezření na hemoroidy, zánětlivé a nádorové onemocnění tlustého střev
projít na článekKolonoskopické vyšetření umožňuje lékaři prohlédnout celý vnitřek tlustého střeva, od jeho nejspodnější části (konečníku) přes tračník až k dolnímu konci tenkého střeva. Tohoto vyšetření se používá při diagnostice příčin nevysvětlitelných změn střevních f
projít na článekKolonoskopie je nejpřesnější vyšetření tlustého a tenkého střeva. Provádí se při podezření na hemoroidy, záněty či nádorová onemocnění střeva. Kolonoskopie je především diagnostické vyšetření, ale jejím prostřednictvím lze také odebírat vzorky tkání na hi
projít na článek