Do Krkonoš autem? Ano, ale…

Naše nejvyšší pohoří je díky Sněžce a čarokrásné přírodě velice oblíbenou turistickou destinací, a to ať už jde o rekreaci poklidnou v některém z horských hotelů s wellnesem, nebo ryze aktivní pro milovníky horské turistiky a sportu. Cestování do chráněných krajinných oblastí má však i svá úskalí. Pokud jste vlastníkem motorového vozidla, neznalost pravidel by vám dovolenou mohla dovolenou pěkně otrávit. O čem je řeč? Krkonoše nejsou parkoviště Věděli jste, že je vjezd a setrvání vozidel na území KRNAP mimo zastavěná území obcí a zastavitelné plochy obcí zakázán? Podle § 16 odst. 2 písm. l) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny nemůžete za žádné okolnosti zajíždět a parkovat mimo silnice a místa specificky vyznačená orgánem pro ochranu přírody. Toto pravidlo se nevztahuje jen na státní instituce typu celní správa, policie, vězeňská služba, nebo na správní orgány typu veterinární služba, provozovatelé kanalizací, veterinární služba apod., pakliže ve danou chvíli tyto orgány konají v rámci své profesní agendy. Zastavit s obytným přívěsem kdesi uprostřed krajiny nebo na okraji lesa tak nepřipadá v úvahu a hrozí vám vážný postih. Jak získat výjimku? Jako u všech zákonů, i u tohoto konkrétního lze s trochou píle a snahy získat za určitých okolností výjimku. Podáte oficiální žádost a vyplníte své osobní údaje, jako je jméno a datum narození (v případě právnických osob IČO, sídlo, apod.) a zmíníte důvody, proč chcete na konkrétním místě v CHKO parkovat. Místo (resp. trasa) musí být dobře popsáno, a stejně tak i vozidlo, kterého se výjimka bude týkat. Uveďte počet vozidel, typ, registrační značku a jméno vlastníka. Bude-li vaše žádost schválena, dostanete od Správy KRNAP doklad, jenž musíte mít umístěný na viditelném místě ve vozidle a být připraveni se jím při kontrole kdykoliv prokázat. Jistě vás potěší, že vás během procesu ani po udělení povolení nečekají žádné poplatky. Buďte k přírodě šetrní Výše zmíněný zákon vznikl na základě iniciativy zredukovat počet vozidel na území Krkonoš v období turistické sezóny. Krkonoše jsou zahlceny auty zejména během léta a to ničí nejen estetický dojem, negativní dopad pociťuje hlavně tamní fauna a flóra. Před podáním žádosti o výjimku tedy pečlivě zvažte, zda opravdu potřebujete parkovat uprostřed panenské přírody a narušovat tamní ekosystém. Vždyť i takové tradiční ubytování v útulném penzionu má své kouzlo a hlavně vás oprostí od zbytečných starostí. Perfektní je na ubytování Špindlerův mlýn, ráj lyžařů, ale i náročných požitkářů. Chaty Špindlerův mlýn pronajímá také, láká-li vás romantická idea naprosté izolace od lidí a rekreace v uzavřeném kruhu přátel či rodiny.

projít na článek

Chorvatsko autem může navštívit každý

Autem do Chorvatska cestuje každý rok skoro milion Čechů. A proto i stejnojmenný web je hlavně v letní sezoně dost navštěvovaný. Webové stránky Chorvatsko-autem.cz , to je blog a rozrůstající se magazín o Chorvatsku, kde si každý přečte informace o oblíbe

projít na článek

Odborník radí: Jak na dovolenou autem s domácím mazlíčkem?

Se specialistkou sítě PetCenter Patrikou Březinovou jsme připravili poradnu na téma, cestujeme se psem nebo kočkou na dovolenou. Na co si dát pozor a na co bychom neměli zapomenout při převozu domácího mazlíčka autem.

projít na článek

Toyota Prius Plug-in Hybrid se stala Světovým ekologickým autem roku 2017

Toyota Prius Plug-in Hybrid byla na mezinárodním autosalonu v New Yorku vyhlášena Světovým ekologickým autem roku 2017 (World Green Car).

projít na článek

ČMN 18/2018 právě v prodeji

Aprilia Tuono V4 1100 RR v testu, na Honda Fest do Krkonoš jsme to vzali kolem ponorky, Ducati Scrambler v sekáči, německý Mamut v historii. ČMN 18/2018 v prodeji od čtvrtka 14. září.

projít na článek

Resocializační pobyt 2024

V létě každoročně pořádáme ve spolupráci s Praha 10 nízkoprahový tábor pro děti a mladistvé. Letos jsme se vypravili do Krkonoš, kde jsme vařili na ohni, poznávali záhady Středozemě, luštili trpasličí runy a učili se o předsudcích a stereotypech. Letos js

projít na článek