Domy zdoby ledové na dně Dalešické přehrady

Před 23 000 lety zasahoval severský ledovec až do poloviny území dnešního Polska. Lidské komunity byly tak ze střední Evropy téměř úplně vytlačeny do klimaticky vhodnějších útočišť v okolí Černého moře. Na našem území se nacházel permafrost, který dnes známe jen z mnohem severněji položených regionů kontinentu. V tehdy převažující otevřené stepní krajině, která byla přerušována ostrůvky odolných dřevin (jehličnany, ale i bříza nebo vrba), nacházela obživu stáda koní a sobů, která sem lákala i pravěké lovce. A právě jedno z ojedinělých tábořišť těchto lovců bylo u nás objeveno v chráněném údolí řeky Jihlavy u Mohelna. Archeologové zde dosud odhalili stopy opakovaného osídlení z mladší fáze starší doby kamenné, paleolitu, ale také doklady o využívání této polohy v mladší době kamenné. Archeologické výzkumy lokality Mohelno-Plevovce provádí tým vedený specialistou brněnského Archeologického ústavu Akademie věd na starší dobu kamennou, Ing. Petrem Škrdlou, Ph.D., DSC., s přestávkami již od roku 2013. Protože lokalita je po většinu roku zatopena Vodní nádrží Mohelno, její výzkum je možný jen v časech dočasného snížení vodní hladiny během odstávek Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice. „V roce 2022 není plánována žádná delší odstávka, která by pokračování archeologického výzkumu usnadnila. Protože ale nechceme jen nečinně přihlížet přirozenému zániku tohoto mimořádného naleziště v důsledku změn vodní hladiny, rozhodli jsme se provést omezený, ale intenzivní terénní výzkum akutně ohrožené archeologické situace. S elektrárnou jsme se dohodli na krátkodobém snížení hladiny od 6:00 do 10:00, a to ve dnech 28.–30. června a 12.–14. července. Doba, kdy se lokalita ocitá nad hladinou, bude výrazně omezená, čemuž se musí přizpůsobit pracovní tempo. Sediment bude intenzivně odebírán a transportován mimo dosah stoupající hladiny k pozdějšímu proplavení na sítech“, přibližuje plánovaný náročný průběh vedoucí výzkumu Petr Škrdla. Výzkumu se mohou zúčastnit také dobrovolníci, kteří se nebojí náročných podmínek v terénu. Zájemci mohou kontaktovat Mgr. Jaroslava Bartíka, Ph.D. ([email protected], tel. +420 774 124 017). The post Domy z doby ledové na dně Dalešické přehrady first appeared on Archeologický ústav AV ČR, Brno.

projít na článek

Vysazení velkých kaprů do Litické přehrady

Jarní vysazování ryb do rybářských revírů je v plném proudu a řada rybářů si z doplněné obsádky úlovek již odnesla. Dnes proběhlo vysazení velkých kaprů do Litické přehrady.

projít na článek

Prefabrikované modulární domy

Více informací zde Referenční leták Modulární domy Estonsko s našimi pevnostními vlákny Fibrofor Concrix ES Článek Prefabrikované modulární domy se nejdříve objevil na Capro ČB.

projít na článek

Typové domy MINI

Jedná se o nejmenší rodinné domy z našeho portfolia. Při návrhu těchto domů jsme dbali na maximální efektivitu a praktičnost.

projít na článek

Různé mobilní domy jsou k dostání jen u nás.

Mobilní domy za atraktivní ceny. Chtěli byste mít vlastní dům a nechcete již více bydlet v panelovém domě? Nabízíme vám , které jsou tu pro ty, kteří hledají levný, přesto velmi kvalitní způsob bydlení. Mobilní domy jsou několikanásobně levnější, než dom

projít na článek

rodinné domy v Řeži typový dům 03

Luxusní domy v zeleni je prejektem, který je umístěn na slunném, jižně orientovaném, mírně svažitém území v jihovýchodní části obce Řež. Domy jsou navržené s ohledem na současné klimatické poměry a moderní technologii směřující k nízké spotřebě energie. Z

projít na článek