Durman alias trumpety

Durman obecný neboli panenská okurka je víceletá jedovatá rostlina, dosahující výšky až 90 centimetrů. Nejvýraznějším znakem je nepříjemný zápach. Nejvíce zapáchají listy, které jsou 15 centimetrů dlouhé, tvarem vejčité, po stranách laločnatě zubaté. Vyrůstají z lysé a rozložitě větvené lodyhy. Výrazný květ tvaru nálevky je bílý. Na rozdíl od listů příjemně voní. Trubkovitý kalich, zvaný trumpeta, se otevírá vždy večer kolem 19. hodiny (mimo deštivých dnů). Plod ve tvaru tobolky má výrazné ostny a obsahuje černá semínka, ta jsou z rostliny nejjedovatější. Již malá dávka semen je smrtelně jedovatá. V léčitelství se durman užívá při léčbě astmatu, avšak jen pod lékařským dohledem.

projít na článek

Katalpa - řez

Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides) je strom rostoucí do šířky. Oblíbená je zvláště pro své bílé, do trumpety tvarované květy a aromatické listy.

projít na článek

Kalendář pro vinaře - leden

Révo révo tekutá, zabarvená do žluta… zpívá Waldemar Matuška alias cyperský král Petr a s ním Jaroslav Marvan alias purkrabí v muzikálu Noc na Karlštejně.Plody vinné révy a produkty z nich mají různé odstíny a jistě se shodneme, že zajímají mnoho lidí.Pot

projít na článek

RIP Jirka Seč

Ahoj všem, mám smutnou informaci pro ty, kteří ho znali a ještě to nevědí, já se to dozvěděl náhodou teď - před rokem při autonehodě zemřel dlouholetý významný člen BX clubu a spolupořadatel sečských klubových srazů Jiří Nikl, alias Jirka Seč...

projít na článek

Jak udělat steak z hovězí svíčkové

Připravit si doma skvělý steak z hovězí svíčkové alias tenderloin není nic složitého. V tomto jednoduchém návodu vám představíme osvědčené postupy, jak připravit vyzrálý hovězí svíčkovou, abyste vždy dosáhli chutného výsledku.

projít na článek

Po zavedení eura v Chorvatsku se jí zhroutil svět. Slovenská influencerka už nemůže u moře platit živými kunami

Je to už nějaký ten pátek, kdy komička Eva Kramerová alias Evelyn vyslala do světa virál, na němž v Chorvatsku chtěla platit živými kunami. To ji hned vystřelilo na výsluní světa influencerů.

projít na článek