Fine dining neboli zážitková gastronomie

ine dining, česky zážitková gastronomie, je momentálně velký hit ve způsobu stravování. Proč? Protože lidé, návštěvníci restaurací, nyní více než dříve prahnou po zážitcích. Chtějí jídlo vnímat všemi smysly, a tak si ho také prožít. Buďte mezi prvními, kdo svým zákazníkům tento zážitek zprostředkuje. Fine dining během covidu Během pandemie koronaviru se smýšlení lidí změnilo. Z jedné strany odmítají zvýšení cen oblíbených pokrmů v běžně navštěvovaných restauracích, z druhé strany ale touží po zážitcích, za které si klidně připlatí. Proto je ten nejvhodnější čas, jak spojit své kuchařské umění s poskytnutím zážitku, na který vaši zákazníci jen tak nezapomenou. To přesně je totiž fine dining. Co očekávají hosté zážitkové restaurace? Hosté fine diningu očekávají zážitek z jídla pro všechny své smysly. Musíte je zkrátka do sytosti nabít dojmy. Nejde však o to, aby se předháněli v tom, kolik kdo za jednu večeři zaplatí. Zážitek z pokrmů a jeho servírování nemusí nutně vystřelit vaše ceny do závratných výšin. Stačí na to jít chytře. Někdy můžete jen nechat zákazníka nakouknout vám pod ruce, když pokrm chystáte, aby viděl, cítil anebo si i osahal, jaké suroviny mu následně přijdou na talíř. Jindy zase stačí jen pozměnit přípravu pokrmu. Například nebudete připravovat steak na pánvi, ale na lávovém kamenu. CATERING ŠAFRÁN Zážitková gastronomie přitom nestojí pouze na pokrmu jako takovém. Jde o jeho skladbu, o kombinace, o servírování na talíř. Jde o detaily, které dotváří mistrovské dílo. Zákazník potřebuje své menu vnímat zrakem, čichem, chutí, ale i hmatem a sluchem. Jen si představte to křupnutí, to zasyčení, tu kapičku koňaku, která pomalu padá a pak se roztříští… Už rozumíte?  Jak se stát zážitkovou restaurací? Chce to vlastně jen nápad. Znáte síť Švejk restaurantů? I to je zážitek – vše dobově vyzdobené, postava starého dobrého vojáka Švejka, k tomu mezi jídlem pár suvenýrů, a máte o zážitek postaráno. Stejně jednoduchý koncept má třeba i pivnice The Pub, která těží z toho, že si lidé mohou svá piva čepovat sami. Dalším důležitým faktorem je interiér. Pokud chcete dosáhnout unikátního zážitku, musíte zvolit také dokonalý design interiéru. Inspirací vám může být například pražská kavárna Chloe. Přesto, že má velmi úzkou cílovou skupinu, nikdy nemá prázdno. Další tipy, jak se stát zážitkovou restaurací Otevřená kuchyně nebo pohledová kuchyně – místo, kde se zákazník může koukat, jak mu kuchař pokrm dokončuje, dochucuje nebo dozdobuje. Případně pak Aktivcounter – kdy je kuchyně součástí restaurace a host sledujte kuchaře po celou dobu přípravy pokrmu. Takový zážitek můžete vidět třeba v pražské restauraci SIA. Netradiční obsluha – ať už je to obsluha v převlecích se specifickým, často dobovým chováním, jako je například Středověká krčma v resortu Dětenice, nebo pražská kavárna Golden Pacific, kde zákazníky obsluhuje model vláčku a vozí jim jídlo i pití. Řízené degustace vína, ale také masa, mořských plodů nebo exotického ovoce, čokolády, kávy nebo rumu či whiskey, což můžete zažít třeba v Barstars. Netradiční interiér s netradičními doplňky – může to být restaurace inspirovaná lesními pralesy, ale také třeba kočičí kavárna, kam se zákazníci chodí zpravidla mazlit s oblíbenými zvířátky. Kavárnu kočičí můžete navštívit třeba na Praze 1. Extrémní zážitky – příkladem je například Dinner in the Sky, kdy jsou hosté usazeni ke stolu na plošinu, která je následně vyveze jeřábem 50 metrů nad zem. Pokrmy vám jsou servírovány kuchařem, který je uprostřed stolu. Věřte, že špičková zážitková restaurace vás může dovézt k získaní michelinských hvězd, jako se podařilo například pražským restauracím Degustation Bohême Bourgeoise nebo Field. Nezapomínejte na kvalitu surovin Skvělý pokrm, neotřelý koncept, zajímavý design restaurace, to je všechno parádní, ale ne vždy to stačí. Nezapomínejte na čerstvost a vysokou kvalitu surovin, ze kterých pokrmy chystáte. A na závěr vsaďte na ten správný personál. Kdo by odolal profíkovi, který vždy vyhoví hostovu přání, usmívá se, a ještě sem tam prohodí vtípek nebo tematickou zajímavost? Právě takové spojení udělá z vašeho podniku tu správnou zážitkovou restauraci, na kterou hosté jen tak nezapomenou. Kdo je CATERING ŠAFRÁN? Jsme tým nadšenců a tvoříme kuchařský tým cateringu Šafrán se sídlem v Teplicích. Vaříme poctivě a s láskou. Děkujeme a těšíme se na objednávky. Nezapomeňte sledovat naše facebookové stránky a instagram NOVINKY NALEZNETE NA NAŠÍ FACEBOOK STRÁNCE Lukáš  z CATERING ŠAFRÁN Josefská 230/11 415 01 Teplice Tel.: +420 774 938 523 E-mail: [email protected] Článek Fine dining neboli zážitková gastronomie se nejdříve objevil na GASTROINOVACE.cz.

projít na článek

Gastronomický večer LAHODNÁ ZVĚŘINA

Zážitková gastronomie Na 20. ledna připravujeme další gastronomický večer na téma zvěřinový podzim pět chodů jídel, pět kvalitních vín. další informace  ZDE >>>> zážitková gastronomie Alan Remeš gastronomický večer The post Gastronomický večer

projít na článek

GASTRONOMICKÝ VEČER

ZÁŽITKOVÁ GASTRONOMIE Gastronomický večer je akce zážitkové gastronomie, jindy také nazývaná jako snoubení vína s pokrmem, kterou pořádáme několikrát v roce. Jedná se o pětichodové menu, ke každému chodu se podává víno odpovídající chuti pokrmu. Některé a

projít na článek

Kalendář gastronomických akcí

konání gastronomických akcí Kalendář gastronomických akcí ZÁŽITKOVÁ GASTRONOMIE Pravidelně pro vás pořádáme gastronomické akce pod názvem GASTRONOMICKÝ VEČER. Jedná se o řízenou degustaci s výkladem o podávaných pokrmech a k nim přiřazená vína.         V

projít na článek

FRANCOUZSKÁ RESTAURACE ZA TŘICÁTÝCH LET

Zážitková restaurace GASTRONOMICKÝ VEČER Na 1.12.2018 od 19 hodin jsme pro Vás opět připravili akci TENTOKRÁT BYCHOM VÁM RÁDI UKÁZALI FRANCOUZSKOU RESTAURACI PŘED STO LETY U NÁS. V S T U P >>>> The post FRANCOUZSKÁ RESTAURACE ZA TŘICÁTÝCH LE

projít na článek

Zážitková gastronomie

Zážitková gastronomie je způsob stravování, kdy host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe však všech smyslů, aby odcházel plný dojmů. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ale dají se sem zahrnout i podniky například nabízející přípravu steaků na l

projít na článek