Gastronomická zařízení v cestovním ruchu

Otázka: Gastronomická zařízení v CR Předmět: Cestovní ruch Přidal(a): Gabriela K čemu slouží gastronomická zařízení? Uspokojení potřeb jídla a pití Rozptýlení Prostředí pro komunikaci Představují služby základního a doplňkového stravování Základní stravování: nabídka a prodej kompletního menu, (popřípadě nápojů označené jako oběd nebo večeře) Doplňkové stravování a občerstvení společensko-zábavních služeb, které jsou standartně spojeny s hudební produkcí, kulturním programem a dalšími aktivitami KATEGORIZACE HOSTINSKÝCH ZAŘÍZENÍ RESTAURACE – dochází dominantně k prodeji pokrmů a možností zakoupení nápojů a možností různých forem společenské zábavy DĚLENÍ Klasické restaurace – stravovací služby s obsluhou Pohostinství – zabezpečují základní i doplňkové služby Samoobslužné restaurace nebo jídelny – samoobslužný způsob servírování potravin a nápojů Rychlé občerstvení, motoresty – při silnicích a dálnicích Kiosky a stánky – zřizovány jako sezónní, příležitostná zařízení Pochůzkový prodej – na sportovních akcích, koncertech, koupalištích Catering – dodavatelsky zajištěné komplexní gastronomické služby BAR – dominantní je prodej nápojů s možností různých forem společenské zábavy DĚLENÍ Denní bar – dominancí je barový pult – specializace grill bar, snack bar, aperitiv bar Lobby bar – součástí hotelu, připravené teplé a studené nápoje Noční bar – noční klub, varieté noční zábavné hostinské zařízení barový pult, taneční parket Kavárna – především teplé nápoje, cukrářské výrobky a studená kuchyně často kombinace kino-kavárna, kavárna-cukrárna, internetové kavárny Pivnice – obslužné zařízení specializované na prodej piva a jídla vhodného k pivu Vinárna – podávání a prodej širšího sortimentu vína SLOW FOOD X FASTO FOOD FASTFOOD založeno na rychlém výběru, prodeji a konzumaci stravy patří do veřejného stravování cílem je minimální přerušení činnosti zákazníků (dovoz do kanceláře, prodej do auta) Churrasco (šuhasku, Portugalsko) steak hause – nabízí steaky různých velikostí a v různých úpravách, často připravované na ohni Minigril (pipigril) nabídka kuřat, řízků, případně sladkých moučníků Patizzerie (patisri, Francie) cukrárna se speciální nabídkou sladkých zákusků (i teplých) doplněné o osvěžující nápoje Lunch restauratn – za jeden poplatek výběr ze studeného i teplého bufetového stolu Barbecue (Anglie) –pokrmy připravované na roštu nebo rožni, často před zraky zákazníků Pizzerie (Itálie) příprava pizzy, pasty SLOWFOOD pomalé jídlo, beze spěchu reakce rychle se rozvíjející růst sítí rychlého občerstvení vznik – Itálie odpor k průmyslové velkovýrobě potravin a chemické chuti Dobré jídlo je čerstvé a chutné. Jeho konzumace je smyslovým prožitkem. Čisté jídlo je pěstované s ohledem k životnímu prostředí. Výroba potravinářských produktů nesmí poškozovat lidské zdraví a musí se obejít bez chemických náhražek. Poctivé jídlo vzniká za férových podmínek pro výrobce, kteří ho spotřebitelům poskytují za dostupnou cenu. ROZČLENĚNÍ STRAVOVACÍCH SLUŽEB Stravovací služby Společné Účelové Veřejné Individuální SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ hromadná výroba, prodej a spotřeba jídel a nápojů pro velké skupiny lidí Účelové stravování stravování specificky vymezených skupin osob, stálého okruhu zákazníků klient hradí jen část nákladů na jídlo školní stravování, závodní stravování, zdravotní stravování ve vztahu k CR má minimální význam Veřejné stravování uspokojování potřeb výživy funkce společenského setkávání a zábavy historicky nejstarší stravování, které je spojeno primárně s rozvojem obchodu a CR INDIVIDUÁLNÍ STRAVOVÁNÍ nevyužívá společných stravovacích zařízení a služeb obvykle spojeno s pohybem ve vlastních ubytovacích zařízeních spojeno s pobytem, túrami, vycházkami, kde se nenachází pohostinská zařízení The post Gastronomická zařízení v cestovním ruchu first appeared on Ekonomie-ucetnictvi.cz.

projít na článek

Směnárenské služby v cestovním ruchu maturitní otázka

Otázka: Směnárenské služby v cestovním ruchu Předmět: Cestovní ruch a hotelnictví Přidal(a): Kristýna Koutníková SMĚNÁRENSKÉ SLUŽBY V CESTOVNÍM RUCHU  Směnárenské služby představují obchody s devizovými a valutovými prostředky (prodej, nákup a výměna)

projít na článek

Českomoravské pomezí se opět představilo na veletrzích cestovního ruchu - v Česku i v Polsku

Také letos se před zahájením turistické sezóny uskutečnily veletrhy cestovního ruchu určené pro odborníky i širokou veřejnost. Představilo se na nich i Českomoravské pomezí, region vymezený městy Svitavy...

projít na článek

Kurz mozaiky na GRACE v Pardubicích

Kurz mozaiky na Střední škole cestovního ruchu a grafického designu v Pardubicích Kurz mozaiky pro studenty 4. ročníku Střední školy cestovního ruchu a grafického designu GRACE v Pardubicích se konal od pondělí 20. 2 do čtvrtka 23.2. 2023 v nedalekém Café

projít na článek

Výroba a překlad titulků v oblasti cestovního ruchu

Výroba a překlad titulků pro rakouského klienta v oblasti cestovního ruchu Pro soukromou rakouskou společnost působící v oblasti cestovního ruchu jsme realizovali přepis, překlad a začlenění titulků do videí, která byla klientovi dodána předem. Do je

projít na článek

Software a zařízení pro gastronomii

Pokladní systémy pro gastronomii a hotely. Dotykové pokladny. Tiskárny a ostatní zařízení. Instalace, plnění a údržba dat v systému. na základě požadavku dodáme software včetně zařízení, zaškolíme, nastavíme a naplníme váš restaurační software. Více ZDE &

projít na článek