Genetická úprava potravin – ano či ne?

Jak vlastně probíhá genetická úprava potravin? A je pro nás jinak barevná zelenina nebo upravené ovoce ještě lákavé? Možná, že je to jen věc názoru. ·        Někteří lidé rádi experimentují, a tak jim například fialový květák připadá jako příjemné zpestření jídelníčku. Možná, že se jim pak třeba květáková polévka nezdá tak fádní. ·        Někteří z nás ale mají prostě zafixováno, že květák je bílý, hlávkový salát zelený, citrón žlutý. Geneticky upravené jsou například i oblíbené hladké nektarinky, které byly původně chlupatými broskvemi.A ty už dáváme do košíku naprosto automaticky, bez toho, že by nás napadlo, že jsou geneticky upravené. Jak se tedy změní vzhled některých potravin? Za vše mohou geny. Genová abeceda má jen čtyři písmenka – A G C T. A právě na tom, jak se zkombinují záleží, co nám na zahradě vyroste, nebo co si koupíme v supermarketu. V praxi to znamená, že se prostě například v ovoci vynechá bílkovina, která je zodpovědná za červenou barvu. Když mutace tuto bílkovinu vyloučí, bude ovoce bílé nebo jinak barevné. Asi se tomu nevyhneme Zákony dědičnosti objevil už v polovině devatenáctého století brněnský botanik Gregor Johann Mendel. Postupem času se genetická úprava potravin natolik zdokonalila, že mnohdy ani nevíme, že geneticky upravené zboží kupujeme. Zatím se nejvíce geneticky modifikovaných potravin používá jako krmivo pro dobytek. Ale pokud jste konzumenty například sójových bobů, máte téměř jistotu, že jsou geneticky upravené. Více než devadesát procent sójových bobů je totiž geneticky modifikováno. V budoucnu se tomu tedy zřejmě nevyhneme. A to i přesto, že někteří konzumenti jsou zásadně proti takovému zasahování do přírody. A co vy?          Kupujete nebo nekupujete geneticky upravené potraviny?          Je asi těžké na tuto otázku odpovědět.          Na některých to totiž nelze dost dobře poznat. Článek Genetická úprava potravin – ano či ne? se nejdříve objevil na 14.

  • Web: 014.cz
  • Aktualizace: 13.7.2024
projít na článek

Hodnota potravin z hlediska úrovně jejich záření (radiace)

Jedná se o přirozené záření potravin. Jeho existenci část vědců uznává a část ji popírá. Je užitečné o její existenci vědět, zvláště pro nás, kteří se věnujeme józe a víme, že životodárnou energii (pránu) získáváme z prostředí a všeho, co nás obklopuje, t

projít na článek

Objevte výhody trvanlivých potravin

Už naši dávní předci věděli, že můžou přijít horší časy, a proto našli způsoby, jak uchovat zásobu potravin z časů lepších. Nezaskočily je pak ani tuhé mrazy nebo období bídnější úrody. I přesto, že se vás dnes už takové problémy tolik nedotýkají, zásoba

projít na článek

GynGen – genetická analýza

Genetická analýza speciálně pro ženy sestavená na základě nejnovějších poznatků molekulární genetiky. GynGen® Vám jako součást personalizované preventivní medicíny přináší jedinečnou možnost udělat pro svůj organismus něco navíc – zvýšit kvalitu života a 

projít na článek

Sbírka potravin

Vážení zákazníci, Vážení zaměstnanci, tímto bychom Vám všem chtěli z celého poděkovat. V podzimním kole potravinové sbírky se VÁM všem podařilo vybrat ve 2 061 prodejnách krásných 562 tun potravin a 62 tun drogérie. Jste skvělí nesmírně si Vás vážíme.

projít na článek

Veletrh potravin a obalů v Poznani

Mezinárodní veletrh potravin Polagra Food 2019 v Poznani je největší událostí potravinářského průmyslu ve střední a východní Evropě. Tato akce se uskuteční ve dnech 29. září – 3. říjen 2019.

projít na článek