HLEDÁME FAZOLE: LEDINA, PINTO

Nabízíme našim čtenářům praktický přehled fazolí – jejich druhy, obsahové látky i způsob přípravy. Zanedlouho jaro zaťuká i na naše dveře, ale to už můžeme mít vybráno, které druhy z velkého množství letos budeme na zahrádce pěstovat. Fazole – vláknina a další látky Fazole jsou velmi bohaté na a vysoce kvalitní proteiny, vitaminy i minerály. Aby byly prospěšné látky účinné, vždy musíme dbát na správnou kuchyňskou úpravu. Po oplachu namáčíme tyto luštěniny na několik hodin do vody. Konkrétní doba závisí na použitém druhu fazole – obvykle je to okolo 12 hodin, ale např. fazolky adzuki stačí namočit jen na 3–5 hodin. Tekutinu během máčení můžeme několikrát vyměnit. Nakonec vodu vylijeme a na vaření použijeme novou. Také doba varu se opět liší v závislosti na druhu fazolí. Vybíráme si fazole Mezi ty neznámější u nás patří: Fazole červená ledvina používá se zřejmě nejčastěji. Je tmavě červenohnědá a pochází ze Střední Ameriky, kde z ní připravují vynikající pokrm chilli noc carne. Má máslovou lehce nasládlou chuť, výborně chutná v salátech. Fazole černá ledvina pochází z Jižní Ameriky a hodí se do všech pokrmů místo fazole červené. Účinky: V čínské medicíně se používá při problémech se zrakem, bolestmi zad nebo snížené činnosti jater. Fazole pinto jsou menší a strakaté a obsahují nejvíc vlákniny. Také pocházejí z Jižní Ameriky, oblíbené jsou v mexické kuchyni. Fazole bílá máslová je vynikající v salátech i polévkách a využívá se také k zahuštění omáček. Nejvíce se pěstuj na Madagaskaru. Účinky: Podporuje krvetvorbu, protože obsahuje hodně železa. Fazole „černé oko“ pocházejí z Číny, mají béžovou barvu s černou a žlutou skvrnou. Mají vysoký obsah kyseliny listové a vápníku. Fazole mungo jsou drobné zelené – vhodné do salátů i jako příloha. Protože rychle vyklíčí, využívají se hojně při nakličování. Pocházejí z Indie (asi proto se dobře se doplňují s tradičním kari kořením) a často se využívají v ajurvédské medicíně. Účinky: Mírně diuretické, doporučují se k detoxikaci organismu, na otoky a při léčbě cukrovky, čistí také kardiovaskulární systém. Fazolky adzuki pocházející z východní Asie, kde se konzumují hlavně na sladko. Jsou lehce stravitelné, hodí se do pomazánek, omáček či hustých polévek. Také azuki jsou vhodné ke klíčení. Účinky: Zlepšují činnost ledvin, srdce a cév a chrání před ukládáním cholesterolu. The post HLEDÁME FAZOLE: LEDINA, PINTO appeared first on Zahrádkářův rok.

projít na článek

Hledáme posily

Hledáme do našeho týmu zodpovědného kolegu a to na pozice: SERVÍRKA/ČÍŠNÍK POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ Smlouva na HPP kontaktujte nás + 420 601 550 001

projít na článek

Hledáme technickou podporu na hybridní semináře

Hledáme studenta, absolventa či fanouška TČM pro zajišťování technické podpory lektorům při seminářích TČM, které jsou vysílané hybridní formou (online i prezenční).

projít na článek

Hledáme nové kolegy!

Hledáme nové kolegy do našeho týmu! Více informací o inzerovaných pozicích ve společnosti Mopos Communications, a.s. naleznete v sekci Kariéra. Máte-li zájem u nás pracovat a splňujete požadavky pro tyto pozice, zašlete nám prosím svůj strukturovaný život

projít na článek

Hledáme kadeřnici / kadeřníka

Do našeho studia hledáme kadeřnici / kadeřníka na živnostenský list. Jedná se o pronájem volného kadeřnického křesla na celý týden, možnost také víkendového provozu. Pro více informací nás kontaktujte na [email protected], nebo tel. 731 343 854.

projít na článek

Hledáme, koupíme tiskařská tlačítka

Pro malou grafickou a typografickou dílnu hledáme staré knihařské nástroje - například knihařská tlačítka, kolečka (hladká i reliéfní), filety. Také tiskařské litery, i nekompletní soubory nebo zbytky či liteřinu, a sazéčské kasy. Dále pečetítka, štítky,

projít na článek