Nabízíme našim čtenářům praktický přehled fazolí – jejich druhy, obsahové látky i způsob přípravy. Zanedlouho jaro zaťuká i na naše dveře, ale to už můžeme mít vybráno, které druhy z velkého množství letos budeme na zahrádce pěstovat. Fazole – vláknina a další látky Fazole jsou velmi bohaté na a vysoce kvalitní proteiny, vitaminy i minerály. Aby byly prospěšné látky účinné, vždy musíme dbát na správnou kuchyňskou úpravu. Po oplachu namáčíme tyto luštěniny na několik hodin do vody. Konkrétní doba závisí na použitém druhu fazole – obvykle je to okolo 12 hodin, ale např. fazolky adzuki stačí namočit jen na 3–5 hodin. Tekutinu během máčení můžeme několikrát vyměnit. Nakonec vodu vylijeme a na vaření použijeme novou. Také doba varu se opět liší v závislosti na druhu fazolí. Vybíráme si fazole Mezi ty neznámější u nás patří: Fazole červená ledvina používá se zřejmě nejčastěji. Je tmavě červenohnědá a pochází ze Střední Ameriky, kde z ní připravují vynikající pokrm chilli noc carne. Má máslovou lehce nasládlou chuť, výborně chutná v salátech. Fazole černá ledvina pochází z Jižní Ameriky a hodí se do všech pokrmů místo fazole červené. Účinky: V čínské medicíně se používá při problémech se zrakem, bolestmi zad nebo snížené činnosti jater. Fazole pinto jsou menší a strakaté a obsahují nejvíc vlákniny. Také pocházejí z Jižní Ameriky, oblíbené jsou v mexické kuchyni. Fazole bílá máslová je vynikající v salátech i polévkách a využívá se také k zahuštění omáček. Nejvíce se pěstuj na Madagaskaru. Účinky: Podporuje krvetvorbu, protože obsahuje hodně železa. Fazole „černé oko“ pocházejí z Číny, mají béžovou barvu s černou a žlutou skvrnou. Mají vysoký obsah kyseliny listové a vápníku. Fazole mungo jsou drobné zelené – vhodné do salátů i jako příloha. Protože rychle vyklíčí, využívají se hojně při nakličování. Pocházejí z Indie (asi proto se dobře se doplňují s tradičním kari kořením) a často se využívají v ajurvédské medicíně. Účinky: Mírně diuretické, doporučují se k detoxikaci organismu, na otoky a při léčbě cukrovky, čistí také kardiovaskulární systém. Fazolky adzuki pocházející z východní Asie, kde se konzumují hlavně na sladko. Jsou lehce stravitelné, hodí se do pomazánek, omáček či hustých polévek. Také azuki jsou vhodné ke klíčení. Účinky: Zlepšují činnost ledvin, srdce a cév a chrání před ukládáním cholesterolu. The post HLEDÁME FAZOLE: LEDINA, PINTO appeared first on Zahrádkářův rok.
Hledáme do našeho týmu zodpovědného kolegu a to na pozice: SERVÍRKA/ČÍŠNÍK POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ Smlouva na HPP kontaktujte nás + 420 601 550 001
projít na článekHledáme studenta, absolventa či fanouška TČM pro zajišťování technické podpory lektorům při seminářích TČM, které jsou vysílané hybridní formou (online i prezenční).
projít na článekHledáme nové kolegy do našeho týmu! Více informací o inzerovaných pozicích ve společnosti Mopos Communications, a.s. naleznete v sekci Kariéra. Máte-li zájem u nás pracovat a splňujete požadavky pro tyto pozice, zašlete nám prosím svůj strukturovaný život
projít na článekDo našeho studia hledáme kadeřnici / kadeřníka na živnostenský list. Jedná se o pronájem volného kadeřnického křesla na celý týden, možnost také víkendového provozu. Pro více informací nás kontaktujte na [email protected], nebo tel. 731 343 854.
Pro malou grafickou a typografickou dílnu hledáme staré knihařské nástroje - například knihařská tlačítka, kolečka (hladká i reliéfní), filety. Také tiskařské litery, i nekompletní soubory nebo zbytky či liteřinu, a sazéčské kasy. Dále pečetítka, štítky,
projít na článek