Infekční rizika na dovolených

Jaká jsou největší rizika, která nás mohou potkat na dovolené nebo po návratu z ní? Většina z nás, kteří se vracíme z dovolené a máme nějaký ten zdravotní problém, tak jde většinou o průjmové onemocnění. Ovšem někdy se stává, že si přivezeme ze své dovolené i nebezpečné infekce, což záleží na tom, z jaké destinace se vracíme. Určitě si pak klademe otázku, zdali pomůže předejít takovým komplikacím doporučované očkování? Čeští turisté dneska cestují po celém světě a někteří určitě navštíví i lokality, které jsou v tomto ohledu více rizikové. Proto, pokud se chystáte na nějakou takovou exotickou dovolenou, tak byste se měli informovat o tom, jaké pro vás existují možnosti preventivní ochrany, jaké přípravky si můžete ke své ochraně zvolit, jestli si máte vzít nějaké prášky sebou anebo jestli se máte raději nechat očkovat před cestou, jestli máte něco užívat preventivně a tak dále. Možností ochrany je celá řada a my se na některé z nich podíváme v tomto článku.

projít na článek

Mononukleóza u dětí

Infekční mononukleóza se označuje jako nemoc z líbání, protože se nemocný velmi často může nakazit právě při polibku s člověkem, u něhož je onemocnění v toulavém stadiu. To znamená, že se vylučuje slinami, aniž by o tom měl jeho nositel sebemenší vědomí.

projít na článek

Nemoci podle jazyka

Dříve lékaři při vyšetření pacienta prohlíželi nejprve jazyk. Dnes prohlížejí jazyk jen výjimečně, nejčastěji v případě podezření na infekční choroby, aby potvrdili diagnózu stanovenou jiným způsobem.

projít na článek

Baelzova nemoc

Baelzova choroba se řadí mezi hnisavá zánětlivá onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění dolního rtu. Příčina této nemoci je nejasná. Onemocnění je velmi nepříjemné a bolestivé.

projít na článek

Příušnice

Příušnice jsou infekční virové onemocnění postihující slinné žlázy, a to zejména příušní. Onemocnět mohou jak děti, většinou od dvou let, tak dospělí jedinci. Přenos se uskutečňuje vzdušnou cestou, a to při dlouhodobém blízkém kontaktu s nakaženou osobou,

projít na článek

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida je infekční onemocnění virového původu postihující mozek a mozkové blány. Virus klíšťové encefalitidy, patřící mezi takzvané flaviviry, je přenášen zejména klíšťaty, popřípadě komáry, nebo alimentární cestou (požitím nedostatečně tep

projít na článek