Zajisté jste si někdy položili otázku, co musí mít restaurace, aby se mohla řadit mezi nejlepší na světě. Dobrou kuchyni, samozřejmě, tu není potřeba ani zmiňovat, ale co třeba filozofii, způsob, jakým čerpá inspiraci, pouto, které ji pojí s jejími hosty tak, aby společně našli nové zážitky spojené s gastronomií. Restaurace dnes už nejsou pouze místy, kam se jdete najíst, dnes vám nabídnou komplexní zážitek srovnatelný s návštěvou divadla, koncertu nebo umělecké galerie. Noma, Mugaritz, Fäviken nebo Attica jsou nejlepším příkladem, svou múzu již našly. Skrývala se hned za dveřmi a stačilo se jen pozorně podívat. Příroda je totiž největším zdrojem inspirace, který udává tempo současné gastronomické scéně. Inspirace přírodou je filozofie, která malými krůčky proniká i do našich končin. Jedním z jejích prvních průkopníků je i Přemek Forejt, který nepotřebuje dlouhé představování, protože jeho práci už delší dobu monitorujeme. Dnes patří do našeho redakčního týmu a tentokrát si pro vás připravil jídlo inspirované přírodou. Sám o tom říká: „Vzniklo, když jsem vzal Jiřího Dittricha a své kamarády kuchaře na výlet, kde jsme hledali ploché kameny, které jsem chtěl použít jako talíře. Po cestě jsme našli spoustu jedlých květů a plodů, např. lesní jahody nebo bez. A v horkém počasí, které zrovna bylo, mě napadl studený ceviche, který se do něj skvěle hodí.“ Pro Přemka vaření není jen práce, ale životní styl a s tímto přístupem od něj můžeme očekávat opravdu velké věci. Ceviche z pražmy, vodní meloun, zelené jahody, bezový květ (2 porce) Melounový vinaigrette 100 g vodního melounu 50 g zralých jahod 50 g jablek Granny Smith 2 citrony (jen šťáva) 1 limetka (jen šťáva), cukr, sůl Vše dejte do thermomixu, rozmixujte, dochuťte a přeceďte. Želé z jahod a bezu 500 g jahod, 3 květy bezu 50 g cukru, 100 ml vody 3 g agar agaru citronová šťáva Jahody překrájejte, vložte do nerezové misky spolu s vodou, cukrem a květy bezu. Přikryjte fólií a vložte na hodinu do vodní lázně. Jahody pustí veškerou chuť, barvu i vůni. Pak sceďte a dochuťte citronovou šťávou. 300 g jahodového consommé přiveďte k varu a 2 minuty vařte s agar agarem. Přeceďte na plech a po ztuhnutí rozkrájejte. Melounový gel 150 g melounového freshe citronová šťáva sůl, cukr agar agar Postup je stejný jako u želé z jahod a bezu až do fáze ztuhnutí. Pak ztuhlé želé vložte do thermomixu a řádně rozmixujte do konzistence hladkého gelu. Olivový chips 50 g černých oliv 100 g vařených brambor 30 g pasterizovaných bílků sůl Vše důkladně rozmixujte v thermomixu do hladké pasty. Pak natřete tenkou vrstvu na pečicí papír a při 60 °C vysušte. [caption id="attachment_1583" align="aligncenter" width="680"] Přemek Forejt[/caption] Marinovaná jablka Granny Smith 1 jablko Granny Smith 10 g kurkumy 50 g olivového oleje 1 citron (jen šťáva) Kurkumu rozehřejte v malém rendlíku, přilijte olej a stáhněte z ohně. Zamíchejte a nechte padnout kal. Vychlazený olej přeceďte do citronové šťávy, nakrájejte jablka na kostičky a dejte marinovat do vinaigrettu. Podávání 140 g pražmy královské lehce nezralé jahody máta řeřicha plody bezu Očištěnou, z kůže staženou pražmu královskou nakrájejte na tenké plátky, které osolte, namarinujte melounovým vinaigrettem a nechte alespoň 6 minut marinovat. Nahoru položte želé a gel. Lehce nezralé jahody překrájejte na polovinu a ozdobte mátou, řeřichou, plody bezu, olivovým chipsem a jablky.
Interiér projektu Na Meandru vychází z architektury a konceptu celého developerského projektu v Řeži. Design domů je inspirován přírodou a sluncem a zároveň ale i futuristickou, nejmodernější architekturou. Interiér je ve znamení přírody, ale zároveň vyc
Interiér pasivního dvougeneračního domu byl od počátku pojat velkoryse s odkazem na téma přírody. Samotná stavba se pyšní obrovskými dřevěnými krovy a přírodním kamenným obkladem. Nábytek je kombinacemi bílé, dubové a antracitové barvy. Téma stromu/přírod
Villa N1 je rodinný letohrádek a nachází se na západním pobřeží Švédska. Je inspirován typologii tradičních šikmých střech okolních stodol. via Lindvall A & D Příspěvek N1 pochází z LOVEWOOD
V hlavním islandském městě Reykjavíku jsme se pustily do úplné přestavby bytu 3 + KK. Z původní dispozice zmizelo takřka vše. Podařilo se nám odhalit střešní trámy a využít malou půdu nad ložnicemi. Majitelé bytu netoužili po ultramoderním bytě, spíše po
Zadáním bylo navrhnout společnou odpočinkovou zónu v podzemním podlaží apartmánového domu. Zóna je rozdělena na prostor sauny a prostor odpočívárny s vířivkou. Tyto prostory jsou spojeny místností se sprchami. Celek pak vytváří příjemný relaxační prostor.