Italské risotto. Recept

Pravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze severní Itálie a je jedním z pilířů milánské kuchyně. Rizot je celá řada, a tak pokud jste milovníci rýže, určitě si vyberete svého favorita…ať už si dáte risotto alla milanese (milánské rizoto), risotto ai funghi (rizoto s houbami), risi e bisi (rýže s hráškem) nebo risotto al nero di seppia (černé rizoto), určitě si pochutnáte. Na italské rizoto si určitě pořiďte správný typ rýže – Arborio, Vialone Nano nebo Carnaroli, které obsahují mnohem více škrobu než běžně používaná rýže v české kuchyni. I díky tomu bude risotto krásně krémovité. Aby tomu tak skutečně bylo, nikdy rýži nepropírejte vodou. Další vychytávkou, která vás přiblíží ke skvělému výsledku, je správné načasování a uvaření rýže „al dente“, tedy na skus. Ingredience pro přípravu rizota (pro 4 osoby) 125 g šalotky (3-4 menší ks) 65 g česneku (5-6 stroužků) 2 lžičky soli 180 g pórku 100 ml olivového oleje Chiavalon Ex Albis 440 g rýže Arborio 300 ml bílého suchého vína 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru 100 g másla 100 g parmezánu Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení Ingredience na servírování rizota 250 g krémových žampiónů (béžové) 60 ml olivového oleje Chiavalon Ex Albis Parmezán (strouhaný nebo hoblinky) Olivový olej s lanýžem (Marina Colonna Tartufo) Sůl Šalotku, česnek i pórek očistěte. Šalotku a pórek nakrájejte najemno, česnek utřete se solí. Parmezán nastrouhejte. Máslo nakrájejte na kostičky a dejte zpět do lednice. V hlubší pánvi zahřejte olivový olej, přidejte šalotku, kterou za občasného míchání necháte zpěnit. Pozor, nesmí zezlátnout! Přidejte také česnek a pórek a vše společně zarestujte, aby se chutě propojily. Vsypte rýži, vše promíchejte a asi tak 2 minuty orestujte. Podlijte bílým vínem a za stálého míchání ho nechte téměř odvařit. Postupně přidávejte vývar tak, aby rýže byla vždy zcela ponořená. Občas pomíchejte. Nechte vše probublávat na mírném ohni tak dlouho, dokud rýže nebude „al dente“. Jakmile je rýže uvařená na skus, stáhněte z ohně, přidejte parmezán a za stálého míchání postupně přidávejte studené kostičky másla. Osolte a opepřete dle chuti. Konzistence rizota záleží jen a jen na vás. Pokud máte raději řidší, přidejte ještě trochu horkého vývaru nebo pokud vám už došel, tak aspoň trochu horké vody.  Správně by se rizoto mělo až téměř rozlít po talíři, když s ním lehce klepnete. Na druhé pánvi si připravte žampiony. Ty oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na rozehřátý olivový olej nasypte plátky žampiónů a za občasného míchání restujte až téměř dokřupava. Na talíř nandejte rizoto a doprostřed dejte kopeček žampiónových chipsů. Posypte strouhaným parmezánem nebo hoblinkami a zakápněte lanýžovým olivovým olejem. Ten krásně zvýrazní chuť hub. Pokud houby a lanýže nemáte rádi, zakápněte rizoto jen olivovým olejem Chiavalon Ex Albis a posypte parmezánem.  Tak si nechte chutnat! A nezapomeňte, rizoto je hodně syté. Nicméně kombinace chutí pórku, žampiónů a lanýžového oleje je natolik famózní, že vám garantuji vymetené talíře a opravdu spokojené strávníky KVALITNÍ OLIVOVÝ OLEJ ZDROJ: OM.cz Článek Italské risotto. Recept se nejdříve objevil na GASTROINOVACE.cz.

projít na článek

Obrázkový recept

Játrový sýr s křepelčím vejcem The post Obrázkový recept first appeared on ---Pekařina s Mirkem---.

projít na článek

RECEPT CUKETOVÉ ŠPÍZY SE SÝREM FETA

Úroda cuket je v plném proudu, tak si připravte tuto lahodnou rychlovku, po které se budou olizovat i ti největší masožravci. Pokud budete mít zrovna rozpálený gril, hoďte špízy na něj, zaručuji vám, že si pochutnáte. Potřebujeme: baby cuketa

projít na článek

Rizoto Zdeňka Pohlreicha

Víte, že italsky se rizoto píše risotto? A že toto rýžové jídlo je základním kamenem milánské kuchyně? Existuje mnoho různých receptů na rizoto s různými přísadami, ale všechny jsou založeny na vhodném druhu rýže vařené standardní procedurou. Vyzkoušejte

projít na článek

RECEPT SNÍDAŇOVÝ CROISSANT

Už máte vyčerpané nápady na opravdu vydatnou snídani? Co takhle zkusit snídaňový croissant, který je hotový raz dva a který si můžete naplnit podle svého. Skvěle se hodí i jako svačina do práce nebo do školy. Na dvě porce: 50 g sýru feta 2

projít na článek

Vánočka z šesti pramenů. Máme pro vás recept i návod na pletení

K Vánocům bezesporu patří vánočka. Ta nechybí na stole v mnoha českých domácnostech. O jeden recept na tuto tradiční dobrotu se s vámi podělí i naše redaktorka a neošidí vás ani o návod na zaplétání z šesti pramenů. Na tradiční vánočku budeme potřebovat n

projít na článek