Jak se finančně chovat zodpovědně

            Řada finančních záležitostí není zcela jednoduchá a jasná. U peněz to platí dvakrát. Každý by se měl chovat finančně zodpovědně a vše řádně zvažovat.   1.      Snižte platby za bankovní služby, tím, že budete správně platit to, co máte, budete vhodně a s rozvahou používat bankomaty, budete používat mobilní banku, internetové bankovnictví a platební kartu. Některé operace jsou zdarma, jiné za poplatek. Správně si naplánujte výběry v hotovosti a účel využití vybraných peněz. Bezhotovostní placení jak platebním příkazem, tak peněžní kartou, bývá levnější. Pokud si banku teprve vybíráte, zvažte všechny tyto možnosti s přihlédnutím a s kalkulací toho, co budete od banky nejvíce potřebovat a využívat, s přihlédnutím na případné poplatky. Na základě takovéto inventury Vašich potřeb je pak snazší nalézt účet, který splňuje Vaše potřeby, nenutí Vám nic navíc a je za příznivou cenu.   2.      Další velmi důležitou podmínkou, jak udržet své finance na uzdě, je kontrola plateb za energie. Hlídejte si, kolik platíte za elektřinu, teplo, plyn, vodu nebo i za mobilní operátory či jiné poskytovatele ostatních služeb. Doporučujeme zavolat stávajícím dodavatelům služeb s požadavkem, že máte v úmyslu od nich odejít. Dodavatelé mají připravenou takzvanou speciální nabídku a služby Vám jsou schopní a ochotní zlevnit, jen proto, aby si Vás udrželi. Pokud se tímto budete držet a i nadále budete mít přehled co kde a komu platíte, určitě nějaké peníze ušetříte.   3.      Pokud si chcete půjčovat, přemýšlejte u toho. Když již splácíte například půjčku na nový rodinný dům a potřebujete si ještě vypůjčit na auto, půjčky konsolidujte. Sloučením půjček navíc ušetříte a budete splácet pouze jednu a ještě výhodněji.   4.      Mezi další finančně zodpovědné chování patří vytvořit si určitou peněžní rezervu. Rezervu můžete vytvářet dlouhodobě po malých částkách a měla by sloužit k překlenutí výpadku příjmů minimálně na půl roku. K rezervě byste měli mít okamžitý přístup.   5.      Pro ty, kteří přemýšlí ještě dále a mají jisté finanční prostředky, se doporučuje pojištění, bydlení ve vlastním domě a v neposlední řadě zajistit dětem vzdělání, bezstarostný důchod v podobě penzijního připojištění a těm, komu ještě peníze zbydou, investovat do podílových fondů, akcií nebo dluhopisů.   Článek Jak se finančně chovat zodpovědně se nejdříve objevil na Telsey.

  • Web: Telsey
  • Aktualizace: 13.1.2024
projít na článek

Psi a Survival výcvik

Poradíte mi jak se chovat k cizím psům na survival výcviku? Marek Chlíbek Dago . .

projít na článek

PRADALAGO MARILLEVA 900

Pěkné, příjemné, dostupné... Dva apartmány nejsou po rekonstrukci a také to je finančně ohodnoceno

projít na článek

Jak sestavit svůj první rozpočet

Pro mladé lidi je vždycky těžké opustit rodné hnízdo. Někteří se na to těší, někteří se toho spíše bojí, tak či tak je čeká spousta nových výzev. Jednou z nich je nutnost naučit se hospodařit s vlastním rozpočtem. Časy bezstarostného rozhazování jsou pryč

projít na článek

PODĚKOVÁNÍ

Poděkování všem, kteří se finančně nebo brigádnicky podíleli na opravě sokolovny od jejího vyhoření 14. května 2011.

projít na článek

Jak udělat z aplikace službu

Občas je na serveru potřeba spustit aplikaci, jako službu, i když s tím aplikace nepočítá a neumí se chovat jako služba. Dělá se to následovně:

projít na článek