Jak si jednoduše poradit u auta s korozí

Problematické blatníky Koroze, neboli oxidace kovových materiálů, přidělává vrásky na čele každému z nás. Velké problémy způsobuje především motoristům, protože právě automobily jsou nejvíce vystaveny působení povětrnostních vlivů deště, sněhu, mrazu, technického posypu na vozovce a atmosférické vlhkosti. Koroze se projevuje nejčastěji na podvozku, který však bývá speciálními technologiemi ošetřen tak, aby tomuto jevu odolával co nejdéle. Některá místa na karosérii jsou však problematická a tím ožehavým jsou i lemy blatníků. Ty jsou zhotoveny z ocelového plechu a opatřeny nátěrem shodným s karosérií. Nebývají opatřeny speciálním nástřikem, přesto jsou jedním z nejnamáhavějších dílů. Dochází k tomu vlivem otáčení kol, v jejichž vzorku se na pneumatikách jízdou sbírají a odstředivou silou uvolňují drobné kamínky a ty dopadají na plochu blatníku. Jeho okraj je tak často extrémně bombardován a plech tu koroduje již po několika letech od výroby vozu. Zázračný odrezovač Základem je důkladná prohlídka vozidla. Jakmile nalezneme první oděrky a náznak korozivního procesu, měli bychom podniknout kroky k jejímu odstranění. Nebezpečí tkví v tom, že se může oxidace poměrně rychle šířit, postupovat i do hloubky a po určité době vytvořit otvor, který pak vyžaduje odborný zásah tmelením a broušením. Dříve se používal klasický odrezovač, který částečně pomohl, na něj se pak prováděl nátěr miniovou základovou barvou s obsahem síry (suříkem) a poté nástřikem barvy karosérie. Za krátkou dobu se však problém opakoval. Dnes existuje poměrně sofistikované řešení odrezovač s obsahem taninu. Jde o levný prostředek, ale nesmírně účinný. Po jeho nanesení dojde k chemické reakci i v hlubších vrstvách materiálu a samotný zoxidovaný plech pak tímto způsobem nahrazuje základovou barvu. Ochrana povrchu je dlouhodobá a velmi spolehlivá. Pochopitelně lze tento prostředek využít i k jiným účelům, např. k nátěrům ocelových částí plotů, pergol, zahradního nábytku atd. Článek Jak si jednoduše poradit u auta s korozí se nejdříve objevil na Inovac.

  • Web: Inovac
  • Aktualizace: 7.7.2023
projít na článek

Když auto samo zrychluje a nejde zabrzdit

Podívejte se, jaké to je, když sedíte za volantem auta, které samo zrychluje a nedá se zastavit. Čeká nás tohle až budou všude auta s autonomním řízením?

projít na článek

Nemáte auto?

Jste řidič, který je momentálně bez auta? I když jste zvyklí na řízení a na to že máte auto kdykoliv k dispozici, nejspíš se vám už někdy stalo, že vám auto vypovědělo službu. Protože je to spotřební zboží, často se některé součástky zcela opotřebí a přes

projít na článek

BAZAR#440 - Masážní židle Tandem JB007 s přenosnou taškou (krémová)

**Masážní židle Tandem JB007 s přenosnou taškou v krémové barvě má fleky na čalounění a mírně stlačený molitan (viz foto dole). Poškození nemá vliv na funkčnost masážní židle. Masážní židle a ostatní příslušenství je bez poškození. Konstrukce židle je ve

projít na článek

Po slunci přišel déšť

Sedmý díl OffROAD Maratonu se odjel uplynulou sobotu 21. října na důlní haldě ve Vřesové na Sokolovsku. Čtyřkoláři a motorkáři letos naposledy závodili tři hodiny, auta pět hodin. Místní trať stejně jako loni přinesla ideální počasí pro parádní závodění.

projít na článek

Vybírejte jednoduše

Židle Simply Patchwork za akční cenu. Sleva až 24%. The post Vybírejte jednoduše first appeared on Euronax Int..

projít na článek