Jak začít s horolezectvím

Na rozdíl od myslivců a rybářů nemusíte mít žádný průkaz ani nic jiného, pokud nemíníte lézt ve velkém stylu. Ovšem pokud jej mít chcete, začíná to naprosto stejně. Byrokracií. Nejprve si najděte oddíl a tam se vyptejte na všechno možné. Zde také můžete dostat první rady a můžete zde sbírat první zkušenosti. Ale hlavně zde můžete časem k průkazu ČHS (Český Horolezecký Svaz) přijít. K čemu je dobrý? Tak především například v Tatrách nebude muset platit průvodce na některé túry, kde pro lidi bez průkazu průvodce povinný je. A že tento průvodce není zrovna levná záležitost. Druhá výhoda je, že podle druhu průkazu se můžete stát i pojištěncem jisté pojišťovny. Tedy abych byl úplně přesný, pokud si koupíte tzv Trio. Tím získáte i členství ve Slovinském horolezeckém svazu. Pokud to tedy myslíte s lezením vážně. Nuže, než to všechno poberete, vyřídíte, a než se dočkáte, začněte se shánět po horolezecké výbavě. Nebojte se moc toho není. Jen pár set kousků. Tedy, záleží, který druh lezení jste zvolili. Pokud jde jen o tzv „bouldering“, nebudete potřebovat lano, a pokud chcete léztjen na umělých stěnách v tělocvičnách a halách, nebude asi potřebovat mačky nebo žďarák. To jsou názvy co? Hned vysvětlím, mačky jsou stoupací železa pro ledové lezení, tedy když se leze po ledovcích a ledu všeobecně a žďarák je druh spacího pytle. Naprosto přesně je to bivakovací vak. Nebudu zde pro nedostatek místa vypisovat další a další potřebné věci, ale některé, ty se zajímavým názvem sem přece jen dám. Nedá mi to. Takže nutně budete časem muset mít „sedlák, prsák a kyblík“. Ten první je sedací úvaz, druhý prsní, a to třetí slovo je lanová brzda. Nebo také slaňovací osma, jak se komu zrovna jeví. A čeká vás další spousta a spousta věcí, než vylezte třeba na K2. Zkuste, zda to dokážete. A pamatujte si, o horolezectví se tvrdí, že je to jedno z nejnebezpečnějších hobby. Tak pozor, abyste toto tvrzení nepodpořili. Článek Jak začít s horolezectvím se nejdříve objevil na Outback.

  • Web: Outback
  • Aktualizace: 16.4.2024
projít na článek

Chci začít programovat

Chcete začít s kariérou v IT, ale nevíte za jaký konec to vzít? Netušíte, které programovací jazyky jsou na trhu žádané a k čemu je využijte v praxi? Právě pro vás je určený následující přehled. Článek Chci začít programovat se nejdříve objevil na GIT.

projít na článek

Chtěli byste se začít otužovat, ale nevíte, jak na to?

Chtěli byste se začít otužovat, ale nevíte, jak na to? Zajímá vás, kdy a kde je ideální čas začít? Máme pro vás odpovědi! Vše se dozvíte ve videu z našeho potoka!

projít na článek

Chceš začít s RP2040 (Raspberry Pi Pico) v micropython? Kde začít? Tady najdeš spoustu vzor...

- Návody, Tutoriály Raspberry Pi Pico je tu s námi už nějaký čas, ale ne vždy má člověk čas s tím hned začít nebo to naopak po nějaké době nepoužívání zapomene. Narazil jsem na zajímavý github repozitář kde je spousta zajímavých programů v jazyce micro

projít na článek

Jak začít s golfem. Tipy a rady.

Láká vás golf, ale nemáte tušení, jak s tímto sportem začít? Ještě, než navštívíte nejbližší golfové hřiště a vyrazíte na cvičný green, máme pro vás pár důležitých informací. Prozradíme vám něco o historii golfu, dozvíte se, jaké vybavení budete na golf p

projít na článek

Letní párty může začít

Ode dneška máme na terase párty stan pro potřebu našich radovánek. Velká letní párty může začít!

projít na článek