Jalovec obecný, resp. jeho plody nám mohou v lecčem pomoci, měli bychom si však dát pozor na jejich přílišnou konzumaci. Výskyt: jalovec obecný se vyskytuje v mnoha částech Evropy a Asie, a to od nížin po horské oblasti. Roste tedy i ve volné přírodě České republiky, zařazen je ovšem mezi ohrožené druhy (kategorie C3). Zákonem však na druhou stranu chráněn není. Popis a účinné látky: tento stálezelený keř či menší strom z čeledi cypřišovitých obvykle není příliš vysoký, nicméně v některých případech může mít až 10 m. Jehlice v trojčetných přeslenech mají modrozelenou barvu a na spodu bílý pruh. Jalovec kvete v březnu a dubnu. Ač jeho plody připomínají bobule, ve skutečnosti jde o šišky v dužnatém obalu (tzv. jalovčinky). Ty také obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, draslík anebo pryskyřice. Užitečné části: využívány jsou právě plody nazývané jalovčinky. Jak nám mohou plody jalovce obecného pomoci? Jalovčinky mají zajímavé léčivé účinky, pro které byly v minulosti často sbírány. Hojně se hovoří o jejich silných dezinfekčních vlastnostech, a to především při zánětu močových cest. Účinkují i při bolestech svalů a kloubů, kladně působí na trávení (hlavně na plynatost) a bolesti žaludky. Doporučovány jsou rovněž při křečích a revmatických bolestech a mluví se i o podpoře účinků léků, které snižují hladinu krevního cukru. Kromě toho dokážou působit proti viru oparu. Plody jalovce obecného tedy mohou člověku v lecčem pomoci. Na jejich přílišnou konzumaci byste si ovšem měli dát pozor. Zatímco se o jejich mírné jedovatosti mluví jen občas, vyšší dávky určitě působí negativně především na ledviny, které mohou podráždit. Navíc někdy způsobují i podráždění kůže. Vzhledem k tomu byste je neměli konzumovat déle než 14 dní a rozhodně nejsou doporučovány lidem s onemocněním ledvin, dětem, stejně jako těhotným a kojícím ženám. Jalovčinky mají pestré využití Existuje mnoho způsobů, jak se jalovčinky využívají. Uplatnění nacházejí při výrobě kosmetiky, esenciálních olejů či tinktur. V dřívějších dobách nacházely uplatnění také jako antikoncepce, když se měli rozetřít na penisu nebo v pochvě. Člověkem je navíc využíváno i dřevo a jehlice jalovce. Společně s jalovčinkami slouží např. k vykuřování, případně se používají v aromaterapii. Hovoří se totiž o zajímavých antiseptických účincích, působí tedy protimikrobiálně. Pokud byste chtěli tyto přírodní pomocníky využít zevně, připravit si lze jalovcovou mast vhodnou např. na revma. Zhruba 50 g jalovčinek rozmačkejte a přidejte ke 100 g vepřového sádla (bez soli) vařenému na mírném ohni. Po prohřátí odstavte, nechte jeden den macerovat, poté znovu rozehřejte a přeceďte (např. přes jemné plátýnko). Následně přidejte 10 g včelího vosku, do třetice zahřejte a přidat můžete i esenciální oleje. Až se vosk rozpustí, máte hotovo. Jalovec v kuchyni Jalovčinky díky své silné chuti, která je kořenitá a hořce nasládlá, bývají v menším množství používány v kuchyni, a to např. k dochucení masa (zejména zvěřiny). Využít je však můžete i při přípravě omáček, marinád nebo nádivek. Především se z nich ale vyrábějí různé nápoje. Velmi populární je jalovcové víno. Stačí zhruba dvě lžíce drcených jalovčinek zalít litrem červeného vína a za pravidelného protřepávání nechat dva týdny luhovat. Následně přecedit a ponechat ve sklenici na chladném místě. Vzhledem k výše uvedeným důvodům však raději konzumujte střídmě. V minulosti byla velmi populární rovněž jalovcová pálenka a bobulce jalovce jsou také základem borovičky. Slovensky je ostatně jalovec borievka. Jalovčinky se navíc francouzsky řeknou genièvre, z čehož je odvozen název gin. Používají se tedy i při přípravě tohoto populárního alkoholického nápoje. Pokud alkoholu příliš neholdujete, připravit si můžete také jalovcový čaj, když dvě až tři rozdrcené jalovčinky zalijete 250 ml vroucí vody a necháte cca pět minut louhovat. Pak už jen scedíte a můžete pít (postačí jeden šálek denně, nekonzumujte však déle než 14 dní). Upozorňujeme: podle našeho receptu si můžete připravit i chutný a zdravý ořechový likér ze zelených ořechů, jehož součástí jsou i jalovčinky. Jalovec obecný a pěstování Jalovec obecný může na zahradě plnit funkci okrasného keře. Vyžaduje přitom propustnou a mírně kyselou půdu, především ale slunné stanoviště. Stín mu totiž skutečně nesvědčí. Jak už jsme ale naznačili na začátku, přizpůsobit se umí různým podmínkám. Množen je výsevem, řízkováním či roubováním. V zimě byste z jalovce měli pravidelně odstraňovat sníh, neboť by se mohl zlomit. Pokud se o něj budete dobře starat, lze jej mít na zahradě opravdu dlouho.
Silniční přeprava nebezpečných věcí je uskutečňována na základě Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí – ADR, která stanovuje povinnosti všech účastníků přepravy. Ustanovení o dopravních prostředcích a o přepravě “Evropské dohod
Tymián obecný je medonosná květina nebo spíše menší polokeř. Ideální pro začínající pěstitele. Na stanovišti může růst několik let. Vyžaduje hlinitopísčitou, mírně vápenitou půdu. Dobře snáší sucho. Zalévat jen mírně v období sucha. V našich podmínkách vy
Již v dob ch starověk ho Egypta a Řecka se lid spol hali na l čivou moc př rody a jej ch plodů. Vypozorovali ozdravn činky bylinek, ať už jejich listů, květů nebo kořenů. Snažili se naj t nej činěj kombinace a podpořit hojen ran, povzbudit obranysch
projít na článekGyn Krup, s. r. o., představuje moderní a komplexní přístup k těhotenství a porodu. Součástí návštěvy těhotenské poradny je vyšetření moči, zhodnocení hmotnostního přírůstku těhotné ženy, změření krevního tlaku, pohmatové vyšetření čípku a ultrazvukové vy
projít na článekRajče s nejmenšími plody. Vyniká především jedinečnou chutí. Na jedné rostlince budete mít cca až 250 plodů. Jsou velikostí podobné třešním. Rajčata patří mezi náročnější zeleninu. Většina odrůd se zaštipuje, aby se zamezilo nadměrnému růstu rostliny, na