Vliv živočišné produkce masa na klima je skrytý, ale rozhodně ne nevýznamný na to upozorňuje miliardář Bill Gates. Tvrdí, že hnojiva a krávy jsou skrytou příčinou změny klimatu a maso rostlinného či syntetického původu je proto budoucností. Pozastavil se taktéž nad neinformovaností široké veřejnosti, jež neví, jak moc vlastně emise metanu z hospodářských zvířat a hnojiv ovlivňují klima. Ze všech oblastí klimatických změn si lidé uvědomují pravděpodobně nejméně právě vliv hnojiv a hospodářských zvířat na planetu. Gates, jenž je mimo jiné i investorem do několika startupů s rostlinnými potravinami, jako jsou Impossible nebo NotCo, to chce změnit a zároveň chce být tím prvním, kdo zasadí pomyslné semínko ekologičtější budoucnosti. Zemědělství se podílí ze čtvrtiny na všech emisích Jde tedy o zásadní převrat v pohledu na rostlinné potažmo umělé alternativy masa dosud měly rostlinné potraviny podporu převážně od těch, kteří je vnímali pouze jakožto výživovou či morální alternativu klasického masa. Gates ale začal podporovat podniky s rostlinnými potravinami, protože mají potenciál bojovat proti změně klimatu, nikoliv kvůli zmíněným současným mainstreamovým důvodům. Zemědělský průmysl dokonce dle údajů americké agentury pro ochranu životního prostředí přispívá zhruba 24 procenty k celosvětovým emisím skleníkových plynů, přičemž velká část z toho pochází z emisí metanu z hospodářských zvířat a hnojiv používaných k pěstování plodin. Zvyknou si lidé na alternativu masa? Za povšimnutí stojí, že pokud by dobytek byl samostatným státem, napsal Gates už v roce 2018, tak by byl dokonce třetím největším producentem skleníkových plynů na světě! Za všeho nejhůře pak z těchto statistik vychází hovězí maso, na jehož produkci padne nejvíce emisí skleníkových plynů, mezi které patří i metan. Řečí čísel na 100 gramů hovězího masa se celosvětově uvolní průměrně 50 kg skleníkových plynů. Otázkou ale zůstává, jestli lidé budou ochotni přijmout nové myšlenky ekologičtější budoucnosti, jako je přechod na elektrická auta a syntetické maso? Zatímco první bude brzy realitou všedních dní, tak druhé zůstává zatím ve hvězdách vzdálenější budoucnosti. Ale šance tu je, neboť vyspělé země bezpochyby mají zdroje, aby dokázaly kompletně přejít na syntetické hovězí. Tím by smysluplně snížily globální emise z dobytka snížená chuť by byla jen malou komplikací oproti výhodám, které by tato změna přinesla.
Historie uzení spadá až do období pravěku. Je zřejmé, že podobným způsobem upravovali lidé maso před více než 80 000 lety. Uzené, zejména vepřové maso, bylo známé i na našem území. Vzhledem k tomu, že maso jedli prostí lidé zpravidla pouze v neděli, bylo
projít na článekKrůtí maso je jemné a křehké, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Kvalitu masa ovlivňuje krmení, druh a stáří zvířete. Krůtí maso označujeme jako bělomasé. Barvu masa ovlivňuje podíl krve a barviv, maso ze stehen je tmavší ne
projít na článekCibuli nakrájíme najemno. Hovězí maso nakrájíme na větší nudličky. Maso osolíme, opepříme. V hrnci nebo na velké pánví rozehřejeme sádlo. Zprudka opečeme maso ze všech stran. Maso dáme bokem. Ve zbylém výpeku orestujeme z volna cibuli do hněda. Poté přid
projít na článekČeský národ miluje grilování. Zhruba každý druhý Čech griluje alespoň dvakrát měsíčně, pětina národa dokonce jednou za týden. Na grilu se dá upéct každé maso, a aby bylo chutné, musí být skutečně čerstvé a správně připravené. Výborné je marinované maso. M
projít na článekNěkteré části vepřového masa bývají hůře stravitelné a mají například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je však křehčí než maso hovězí, méně tučné a libové vepřové je pak i lépe stravitelné. Chuť masa je závis
projít na článek