Káva zvyšuje produktivitu na pracovišti.

Káva, produktivita a kognitivní funkce na pracovišti. Mnoho lidí z praxe zná rozšířené zvyky spojené s kávou a konzumací kávy na pracovišti, ať už v kancelářských prostorách, nebo v práci na směny ve výrobě či nemocnicích. Přestávky na kávu jsou hluboce zakořeněnou součástí pracovní kultury a fráze pauza na kávu neboli coffee-break, může být synonymem krátkého časového odstupu od práce, spolu s krátkým rozhovorem s kolegy, nebo si prostě jen na chvilku vypnout hlavu. Institut pro vědecké zkoumání kávy zaměřené na zdraví člověka, zadal rozsáhlý průzkum pracovníků ze šesti evropských zemí, s cílem prozkoumat, kdy zaměstnanci pijí kávu během pracovního dne, proč ji pijí, ať už byl důvod jakýkoliv a jak cítili, že káva ovlivnila jejich produktivitu. Peter Rogers, profesor biologické psychologie, Univerzity v Bristolu ve Velké Británii, se zúčastnil odborné diskuze s Keith Wesnesem, profesorem kognitivní neurovědy na univerzitě v Exeteru a Dr. Jamesem Chandlerem, analytikem politiky, Nadací práce, s cílem prodiskutovat výsledky průzkumu, spolu s současným výzkumem v oblasti kávy, kofeinu a kognitivních funkcí. Nejčastějšími uvedenými důvody pro pití kávy v zaměstnání při práci byla: 1.    chuť (56%); 2.    udělat si malou přestávku a odpočinek při pití nebo přípravě kávy (40%); 3.    zvýšit pozornost a bdělost (29%). Je zajímavé poznamenat, že respondenti, kteří v průběhu práce nepijí kávu, uvedli jiné osobní preference (například jiné nápoje 32%) nebo proto, že neměli čas (29%). Pouze 7% si myslí, že káva pro ně není zdravá. Z průzkumu a výsledků ovšem také vyplývá, že preference chuti má velký vliv na spotřebu kávy a její konzumaci. V každé zkoumané zemi, byla káva nápojem, který nejvíce souvisel právě s produktivitou, přičemž 43% zvolilo kávu oproti jiným kofeinovým či bezkofeinovým možnostem. To naznačuje, že pracovní přestávky s „odměnou“ (což může být například právě káva) mohou zlepšit blahobyt a produktivitu na pracovišti. Otázkou ovšem zůstává, zda toto je spojeno s přestávkou na kávu, nebo jednoduše přestávkou od práce anebo právě v kombinaci? Všichni se ale jistě shodneme na tom, že příležitostné krátké přestávky v pracovním dni jsou prospěšné, povzbuzující produktivitu a sociální interakce. Jistě budete souhlasit, že kávové přestávky, ty známé coffee-breaky se spolupracovníky, mohou být způsobem, jak usnadnit debatu a diskusi nejen o klíčových tématech spojených s prací, stejně jako podporovat program duševního zdraví a dobrého pracovního prostředí. Je ale zřejmé, že takové pauzy na pracovišti mohou být prospěšné, čemuž se psychologie zcela jistě věnovala a věnovat bude, nicméně, dovolme si alespoň částečně kávě připsat zásluhu o lepší pracovní prostředí…   Publikováno: 5. října 2017 data převzata: https://www.coffeeandhealth.orgThe post Káva zvyšuje produktivitu na pracovišti. first appeared on Káva Chicco d'Oro.

projít na článek

home

Proč Lucaffé výhody pro Vás široký sortiment pro každého spolupracujte s profesionály z gastro oboru uděláme z Vás a vašich zaměstnanců baristy  zvedneme Vám prodej kávy provádíme servis 731 600 582 [email protected]   Příspěvek home pochází z Lucaf

projít na článek

Týdenní káva - K®afaření

Týdenní kávou na mlýnku je 100% arabica z Vietnamu. Káva, která má koule a udělá vám boule - za ušima.

projít na článek

Skenování na stroji zlepšuje produktivitu a zvyšuje výkon procesu

Renishaw, přední světová společnost v oboru strojírenských technologií, uvede na veletrhu EMO Hannover 2019 svá nejnovější skenovací řešení pro obráběcí stroje. Skenování na stroji bude jedním z mnoha řešení řízení procesů inteligentní továrny představený

projít na článek

Káva od indiánů Arhuacos na Kávafestu

Káva z nevídaného světa, káva od indiánů Arhuacos. Výběrová organická káva z kolumbijského pohoří Sierra Nevada de Santa Marta je importována přímo bez prostředníků do Česka. Partnery jsou původní obyvatelé z kmene Arhuacos, kteří v horách žijí. Produkce

projít na článek

Nové zboží: Illy Monoarabica Guatemala 250g, zrnková káva

Káva illy Monoarabica jsou kávová zrna odrůdy arabica původem pouze z jedné oblasti. Má tak vždy unikátní intenzivní chuť, kterou si vychutnáte především jako šálek krémového espressa. Oblast: Guatemala, Huehuetenango.

projít na článek