Klobouky z Nového Jičína se vyváží až do Austrálie

Město Nový Jičín je možné s trochou nadsázky přezdívat kloboučnickým centrem. Tradice výroby pánských i dámských pokrývek hlavy tu sahá až do 17. století. Na konci 40. let 20. století, kdy v naší zemi převzal moc komunistický režim, a došlo ke znárodnění veškerého průmyslu, byla firma přejmenována na Tonak. Význam zkratky slov „Továrna na klobouky“ se mezi lidmi ujal a výrobky pod touto značkou jsou dnes známé doslova po celém světě. Produkce se soustředí zejména na vývozní artikl, rukama šikovných lidí tu projdou ročně tisíce klobouků pro muslimy, židy, značný zájem je o tyto oděvní doplňky v Itálii, v Austrálii, v Bolívii a ve Spojených státech, výrobce zásobuje i armádu a Policii plstěnými barety. V plstěných pokrývkách hlavy zaujímá Tonak třetí největší objem výroby na světě. Základní surovinou jsou kůže z králíků V současné době se výroba soustředí především na vlněné a plstěné klobouky, ovšem základní surovinu představují králičí kožky. Každý rok se spotřebuje celkem 350 tun kůží, které do Nového Jičína distribuuje Český svaz chovatelů, některé kožky putují do Čech až z Ukrajiny. Surovina se třídí podle barvy, nejvíce ceněné jsou bílé, poněvadž je lze barvit na libovolný odstín, ale i hnědé a béžové jsou pro výrobu zajímavé. Předsedkyně představenstva Tonaku se pochlubila zajímavou perličkou z oboru. V roce 2009 narostl v Číně obrovský zájem o produkci dámských kabátů s límci z králičí kůže a producenti doslova vykoupili veškerou zásobu králičích kožek. Tím pádem se jejich ceny vyšplhaly na několikanásobek, což se také muselo promítnout na ceně klobouků. Žijeme zkrátka v uzavřeném světě, kde se zdánlivě nesouvisející události promítnou až na druhém konci zeměkoule. Klobouky z Tonaku vyrábí necelých 600 lidí V novojičínské továrně pracuje v současné době zhruba 300 lidí, pobočka ve Strakonicích zaměstnává přibližně stejný počet. Králičí srst se nejprve stříhá, pak se plní do papírových pytlů, kde se skladuje několik let. Pak přichází na řadu chemické čištění, kartáčování a sušení. Zajímavostí je, že při zpracování kožek je ve výrobní hale vyšší tlak vzduchu kvůli zabezpečení víření prachu a jemných chloupků. Článek Klobouky z Nového Jičína se vyváží až do Austrálie se nejdříve objevil na Mevha.

  • Web: Mevha
  • Aktualizace: 17.6.2024
projít na článek

Rozpis fotbalových utkání všech týmů Nový Jičín 2021 A3A IV. třída

4. kolo Sobota 21. 8. 2021 17:00 Nová Horka - Hladké Životice 3:1 (2:0) 30 diváků Nová Horka Sobota 21. 8. 2021 17:00

projít na článek

Barbora Závadová míří do Austrálie

Nejlepším českým plavcem roku byla za sezonu 2016 už počtvrté v kariéře a potřetí v řadě vyhlášena čtyřiadvacetiletá Barbora Závadová. S tím se ale rozhodně nespokojuje, míří ještě výše a 12.4. odlétá do Austrálie.

projít na článek

Operátor výroby

MÍSTO VÝKONU ZAMĚSTNÁNÍ: Kněžmost; NÁPLŇ PRÁCE: obsluha vyfukovacího/vstřikovacího stroje ; NABÍZÍME: smlouva na HPP, svozové autobusy ze Stráže pod Ralskem, Jičína a Mladé Boleslavi

projít na článek

BOHEMIA SEKT nově vyváží do Jordánska

Společnost BOHEMIA SEKT, tradiční producent sektů a vín, nově exportuje své produkty na jordánský trh. K dostání jsou ve specializovaných obchodech s alkoholem a v hotelech.

projít na článek

Ve Valdštejnské lodžii v Jičíně v pátek 18. srpna

Valdštejnská lodžie - nádherná stavba na okraji Jičína, kulturní imaginárium, kterému jedinečnost vdechuje spolu se svými kolegyněmi grafik, kastelán a osvícený organizátor Jiří Vydra. Těšíme se už dnes a těšíme se i na Vás - koncert začíná ve 20:00, vstu

projít na článek