Konec přetěžování zaměstnanců! Novela zpřísňuje přestávky

To, že v některých oblastech práce dochází pravidelně k přetěžování zaměstnanců a jejich nepřetržité práci, je takové veřejné tajemství. Teprve teď s tím hodlá vláda něco dělat a v novém zákoníku dojde ke zpřísnění podmínek pro denní i týdenní odpočinek. Odkdy bude zákoník platný a jaké změny zavede? Přetěžování v nemocnicích To, že zaměstnanci nemohou pracovat nepřetržitě, je jasné. Přes to bohužel na některých pracovištích k této praxi docházelo a dochází běžně. Zejména v nemocnicích a jiných sociálních zařízení je přetěžování zaměstnanců na denním pořádku. Přečtěte si také: Jak řešit pracovní úraz? Cyklus 24 hodin Podle současného zákoníku práce je nutné poskytnout zaměstnanci mezi koncem jedné a začátkem druhé směny alespoň 11 hodin odpočinku. Podle ustanovení § 90 odst. 2 zákoníku práce může být odpočinek zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaměstnanci staršímu 18 let za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku. Přečtěte si také: Dohled na pracovišti Nový zákoník ovšem upravuje odpočinkovou dobu tak, že se nebude vymezovat jako odpočinek mezi směnami, ale jako denní. Důležitou podmínkou tedy bude cyklus 24 hodin po sobě jdoucích. To znamená, že zákoník nově počítá i s přesčasy, mezi kterými musí být také dodržen odpočinkový cyklus. 35 hodin týdně V zákoníku práce také najdete, že zaměstnavatel musí zaměstnanci zabezpečit alespoň 35 hodin (mladistvým 48 hodin) nepřetržitého odpočinku v týdnu tak, aby do něj spadala, pokud možno, neděle. Příspěvek Konec přetěžování zaměstnanců! Novela zpřísňuje přestávky pochází z Bezpečnost práce info

projít na článek

Bezpečnost práce ve školství

Prázdniny končí a začátek školního roku se opět blíží. To znamená nejen další povinnosti pro žáky a studenty, ale i pro vedení škol a školek. Právě v oblasti školství je potřeba dbát na dodržování pravidel a zásad bezpečnosti práce a požární ochrany. Jaké

projít na článek

Novela zákona o spotřebitelském úvěru

Od prosince 2016 začala platit novela zákona o Spotřebitelském úvěru. Tato novela přinese větší ochranu spotřebitelů úvěrových produktů. Jedná se zejména o ochranu před lichvářskými praktikami poskytovatelů nebankovních půjček.

projít na článek

Bezpečí našich zaměstnanců je pro nás důležité.

Bezpečí našich zaměstnanců je pro nás důležité. Našim zaměstnancům jsme zajistili pravidelné testování proti onemocnění Covid-19 profesionálním týmem, pohodlně přímo v našich prostorách.

projít na článek

Metro Gua Gua v Las Palmas se stává realitou

S výstavbou velkokapacitní autobusové linky by se mělo začít v červnu 2017 a konec je naplánován na konec roku 2020 nebo začátek 2021. Stavba bude spolufinancovaná z fondů EU.  

projít na článek

Nebankovní společnosti nejsou stejné! Jak poznat seriózní?

Když si potřebujete co nejrychleji půjčit, je nejlepší se obrátit na nebankovní společnost, protože právě její půjčky jsou vám k dispozici do několika málo minut. Většinou se proces vyřízení obejde bez prověřování registrů. Jenže je tu jedná velká hrozba.

projít na článek