Konec svobodného internetu?

Kontroverzní článek 13 Součástí evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu je článek 13, který zatíží internetové providery přímou odpovědností za obsah nahraný uživateli. Sporná reforma se dotkne nejen celé řady serverů, především sociálních sítí a zpravodajských portálů, ale bude znamenat zásadní změnu pro všechny uživatele internetu. Může zasáhnout nebo dokonce zničit řadu odvětví jako je parodie, let s play, covery, karaoke, remixy nebo recenze. To vše lze totiž za určitých okolností považovat za šíření nelegálního obsahu. Protipirátský článek 13 má zcela překazit porušování autorských práv nelegálním nahráváním na internet. V praxi to může znamenat buď zavírání serverů, na něž se dá ukládat obsah, nebo mazání jakýchkoli videí podezřelých z pirátství. Zamezí se přístupu k informacím? Zatímco reforma autorských práv je namířena zejména proti velkým zlým platformám jako je Google či Facebook, které se nechtějí dělit s vydavateli o výdělky z reklam, vůči běžným uživatelům internetu se tváří přívětivě. Novou legislativou však může být ohrožen přístup k informacím pro všechny z nás. Úprava autorského zákona nastolí horší podmínky pro sdílení informací. To se dotkne i Wikipedie, přestože jsou internetové encyklopedie z této směrnice vyňaty. Znesnadní to vyhledávání informací, které už pro wikipedisty nebudou tak snadno dostupné. Čeká nás éra online cenzury? Filtrováním informací, například v zájmu mocenských elit, může internet následovat ostatní sdělovací prostředky a stát se nástrojem mediální manipulace. Potom přestane být platformou pro svobodný projev kohokoli, kdo zpochybňuje všeobecně přijímaná a preferovaná stanoviska. Cenzura v podobě filtru může vytřídit nonkonformní postoje hned při jejich zveřejnění. Přijdeme tak o možnost veřejně a svobodně se k čemukoli vyjádřit. Není tedy divu, že rozhodnutí europoslanců vyvolalo na internetu rozhořčené reakce a vlnu protestů v souvislosti s dotčením našeho práva na svobodu projevu. Článek Konec svobodného internetu? se nejdříve objevil na Newsy.

  • Web: Newsy
  • Aktualizace: 22.5.2024
projít na článek

Historie internetu v ČR

Zatímco historie celosvětového internetu sahá až do 60 let dvacátého století, kdy se začala formovat první počítačová síť, kterou můžeme The post Historie internetu v ČR first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Kafírna

Místo, které odchovalo už pár generací kafařů. Místo, kde se potkávají lidé svobodného myšlení a vůle. Místo, kde se tvoří. Místo, kde je dovoleno snít.

projít na článek

Co dělá Kuba Kornfeil?

Na konci loňské sezóny Jakub Kornfeil ukončil kariéru závodního jezdce. Po nepovedené sezóně v Moto 3 ohlásil konec závodění. Žádné úvahy o přestupu do jiných kategorií, žádné kličky. Prostě konec.

projít na článek

Plánovaná odstávka Internetu

Dne 18.6.2014 od 20:00 do 23:59 může dojít ke krátkodobým výpadkům připojení k Internetu z důvodu nutné servisní údržby v centrálním datacentru v Praze kde končí náš pronajatý centrální optický okruh hlavní konektivity. Případný delší výpadek se budeme sn

projít na článek

Jak na připojení k internetu zdarma

Stávajícím i novým klientům umožňujeme získat měsíc připojení k internetu zdarma. Získat internet zdarma lze i opakovaně. Vše, co pro to musíte udělat, je doporučit nás vašim přátelům, rodině nebo třeba sousedům. Za každého nově připojeného vám bude prodl

projít na článek