Korálovec ježatý: velmi vzácná a bizarně vyhlížející houba. Najdete ji i u nás

Korálovec ježatý je vzácná houba atypického vzhledu, která roste i v ČR. Obsahuje přitom mnoho účinných látek a zároveň zaujme delikátní chutí. Výskyt: tato houba roste v Evropě a Asii, a to dosti vzácně. Objevuje se na podzim na dřevu listnatých stromů (především buků a dubů). Najít ji přitom lze i na našem území. Popis a účinné látky: korálovec ježatý je houba z čeledi korálovcovitých, která má dosti atypický vzhled. Říká se jí ostatně „lví hříva“, „opičí hlava“ anebo „satyrův vous“. Plodnice má nepravidelně kulovitý až vejčitý tvar, jsou bílé až krémové barvy a v pozdějších fázích růstu se zabarvují do žlutohněda. Především se ale na jejich povrchu vyskytují šupinovité ostny, jež jim dodávají dosti bizarní vzezření. Houba obsahuje spoustu bílkovin, aminokyselin a vlákniny, stejně jako minerálních látek (železo, fosfor, draslík nebo zinek). Užitečné části: využívána je celá plodnice. Léčivé účinky korálovce ježatého Korálovec ježatý může vzhledem k obsahu účinných látek člověku pomoci s různými neduhy. Tak například má kladný vliv na psychiku, neboť může pomáhat se stresem a jeho důsledkům na lidský organismus. Zároveň celkově pozitivně působí na CNS a náladu, pomoci může s neklidem a poruchami spánku a v neposlední řadě zlepšuje koncentraci a paměť. Korálovec ježatý nemusí pomáhat pouze psychice, ale také fyzickému zdraví. Kladně působí např. na imunitu, takže může zlepšovat obranyschopnost organismu proti patogenům. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení a zmínit musíme i antioxidační vlastnosti. Pozitivní vliv navíc může mít i při léčbě rakoviny a opomenout nesmíme ani detoxikační účinky. Korálovec ježatý v kuchyni Korálovec ježatý nejenže působí pozitivně na lidské zdraví, ale zároveň disponuje delikátní chutí. Plodnice jsou přitom využívány především v čínské, korejské, japonské a indické kuchyni. Konzumovat je lze zasyrova, můžete je tepelně upravit anebo usušit. Houba je nicméně dosti vzácná a navíc chráněná, takže pořídit si jej lze z pěstíren. K dispozici máte např. extrakt, jenž se prodává v lékárnách. Říká se ovšem, že není vhodný pro těhotné a kojící ženy, stejně jako pro děti. Pokud budete mít po ruce čerstvé plodnice, můžete si jednoduše připravit korálovec ježatý na oleji. Obvykle je doporučováno odstranit jeho spodní část, která bývá často zašpiněná. Následně houby nakrájejte na plátky a dejte je na zhruba na 2 minuty tepelně upravit na (olivový) olej. Následně je obraťte a nechte zhruba stejnou dobu. Na závěr můžete dochutit solí, sójovou omáčku, ale i dalším kořením. Pěstování korálovce ježatého Korálovec ježatý sice vzácně roste i u nás, jedná se ovšem o přísně chráněnou houbu. Pokud byste ji tedy chtěli ochutnat čerstvou, musíte si ji sehnat od nějakého pěstitele, anebo si ji sami vypěstovat. Lze ji pěstovat na pilinách, ale především na dřevě. Stačí si pořídit kmeny listnatých stromů, a to především buku a dubu. Musíme ovšem doplnit, že se plodnic dočkáte až za tři až pět let. Doporučujeme: vzhledem k tomu, že je korálovec ježatý chráněný, zaměřte se můžete na jiné méně známé houby, které mohou mít také pozitivní účinky na vaše zdraví. Jedná se např. o enoki (penízovku sametonohou), případně o jidášovo ucho. Obě tyto houby lze přitom sbírat i mimo „hlavní sezónu.

projít na článek

Květnatec Archerův: nejbizarnější houba českých lesů

Květnatec Archerův je houba, která je i mnoha mykology považována za nejpodivnější organismus v českých lesích. Vypadá totiž opravdu nezvykle. Už jste na ni někdy narazili? Výskyt: původní domovinou této vzhledově atypické houby je australská a tasmáns

projít na článek

Houbaříte rádi?

Houbaření je pro mnohé z nás velké hobby. Brouzdat po lese hledat a sbírat houby můžeme jen pro svoji potěchu a relaxaci, ale přiznejme si upřímně, že najít pořádného hříbka nebo jiný houbařský úlovek udělá radost každému houbaři. Potulujeme se s košíkem

projít na článek

HOUBA na nádobí PROFIL MAX

Materiál:molitan+textilní abrasivum.Balení 1ks.

projít na článek

Přečtěte si v Literárních novinách

Jiří Plocek - Hudba jedna, světy dva, setkání vzácná .

projít na článek

Babka NEJZÁKEŘNĚJŠÍ česká jedlá HOUBA? Dej si POZOR!

Jedno velké varování před Hřibem žlutomasým, Babkou! Ale zodpovědný názor si musíte udělat hlavně sami.. Dago . .

projít na článek