Koryto Hážovky pod drobnohledem

Jirka Martinek, p ř edseda osadní komise Tylovice, se v pond ě lí 19. zá ř í 2022 zú č astnil obhlídky Hážovky za ú č asti paní Bambuškové z Povodí Moravy a technika z útvaru hydroinformatiky a geodetických informací PM Brno. Spole č n ě posuzovali nálety a nánosy v koryt ě potoka v úseku od Chud ě jova mostu až po d ů m Toníka Pavelky. Odborníci dali Jirkovi Martinkovi za pravdu, že nánosy a nálety v úseku od d ř ev ě né lávky až po Pavelky je zapot ř ebí odbagrovat a b ř eh vy č istit. Nicmén ě koryto Hážovky je dimenzováno na 20letou vodu, ale kdyby p ř išla voda 50letá, tak i p ř es vy č išt ě né koryto by Hážovka p ř ilehlé nemovitosti zatopila, uvedl Jirka Martinek. A kdy se bude bagrovat? Spíš než na ja ř e to nebude. Pokácení strom ů a ke řů v b ř ehu musí nejd ř íve povolit CHKO Beskydy a souhlas je zapot ř ebí i od rybá řů . Nejv ě tší starostí je kam s vybagrovanou hlínou. Kdyby se n ě komu z Tylovjan ů hodila, nech ť se co nejd ř íve ozve Jirkovi Martinkovi. Musí však jít o pozemek, který je vedený jako ostatní plocha . Jinam se to vyvézt nesmí. (Osadní komise Tylovice)

projít na článek

Černý čáp u Hážovky

V Tylovicích můžete pozorovat nejen bílého čápa na komíně bývalého školního statku, ale také černého krasavce. Tento snímek jsme pořídili první letní den u Hážovky poblíž místní mateřské školy. Že černí čápi do Tylovic létají delší dobu, o tom vypráví i n

projít na článek

Medicinální houby 5: Coriolus pod drobnohledem

V dalším díle naší série medicinálních hub pod drobnohledem se podíváme na coriolus, což je populární houba známá zejména díky tradiční čínské medicíně.

projít na článek

Tylovická skládka pod drobnohledem

I když tylovickou skládku o prvním prosincovém víkendu pokryla nádherná sněhová peřina, nadále zůstává pod drobnohledem obyvatel Dolních Drah a Horeček. A také odborníků z vsetínské pobočky AZ GEO, kteří dvakrát ročně uskutečňují monitoring této lokality.

projít na článek

Tání na Hážovce

TYLOVICE - Celý den 28.února 2012 vydatně sněžilo. Přibylo až 15 cm nového sněhu už k tak vydatné nadílce. V noci se navíc oteplilo a sněžení se změnilo na déšť. Tím započalo velké tání,  které zvýšilo i hladinu naší Hážovky.  Mostek u Chobota.

projít na článek

Nákladní automobil zaparkoval v Hážovce

Nepříjemné chvilky zažil v úterý 20. dubna 2021 řidič nákladního automobilu. Stalo se to v Tylovicích naproti prodejně Stihl. Nákladní automobil samovolně sjel se svahu přímo do Hážovky. Nešťastnému šoférovi promtně přijeli na pomoc rožnovští hasiči. Více

projít na článek