Kozlík lékařský

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je léčivá rostlina známá již od středověku a již od pradávna se nejrůznějším způsobem upravuje a užívá. Je to jedna z vůbec prvních homeopaticky upravovaných bylin. Kozlík lékařský je bylina používaná při nervových chorobách, například u úzkosti a nespavosti. Čínští lékaři ji podávají i při úrazech, chřipce a revmatismu. Obsahuje takzvané valepotriáty a terpenické látky, které mají sedativní účinky. Díky obsahu kyseliny valerové a izovalerové je kozlík přitažlivý pro kočky. Proto musíme při sběru i konzervaci kozlík dostatečně chránit a bránit tak jeho znehodnocení.

projít na článek

Covinan

Jedná se o hormonální antikoncepci pro psy a kočky v injekční formě. K dostání je pouze na lékařský předpis.

projít na článek

Výklad sidry Tazria - Mecora (Lev. 12,1-15,33)

Yzop lékařský (obraz Otto Wilhelma Thomé z roku 1885)        

projít na článek

Lékařská prohlídka při přerušení zaměstnání

Lékařský posudek, vydaný při posouzení zdravotní způsobilosti k práci, pozbývá platnost ukončením pracovního poměru?

projít na článek

Cefalexin v ČR

Cefalexin je polosyntetické antibiotikum derivované z přírodního antibiotika izolovaného v roce 1948 a produkovaného plísní Cephalosporinum acremonium, která byla objevena v roce 1945. Jedná se o antibiotikum, které je k dostání pouze na lékařský předpis.

projít na článek

Anorexie

Mentální anorexie je nemoc, která spočívá v poruše přijímání potravy s výrazným pozadím v psychice, u dospívajících a žen v přechodu navíc v hormonálních změnách. Postihuje především ženské pohlaví, muže minimálně. Udává se, že jí trpí asi 3 % populace, a

projít na článek