LEDEN – PLÁNY A ČINNOST ZAHRÁDKÁŘE

V první polovině ledna je zahrádka obvykle stále ještě v zimním spánku. Přesto však existují některé práce, které můžeme na zahrádce realizovat, aby byla ona i my připraveni na přicházející jaro. Nabízíme několik tipů na činnosti vhodné právě pro tuto dobu. A své plány má jistě každý zahrádkář Plánujeme a nakupujeme semínka Plánování, co budeme na jaře pěstovat, probíhá vlastně během celého roku, ale začátkem ledna už bychom to měli vědět. Prohlížíme si katalogy s nabízenými semínky a připravujeme seznam toho, co bychom chtěli sázet. Pak navštívíme obchod se semeny, a jestliže potřebujeme nějaká specifická semena, můžeme se poohlédnout v zahradnictví nebo najít nabídku prodejců na internetu. Začínáme s přípravou půdy Pokud se dostaneme na zahrádku a počasí nám přeje, můžeme začít s přípravou půdy. Otočíme ji, přidáme kompost a další organické hnojivo – tím zlepšíme strukturu půdy a připravíme ji na novou sezónu. Nezapomeneme na ochranu rostlin Některé rostliny jsou citlivé na mráz a je třeba je dobře před ním opatrovat. Zkontrolujeme, jsou-li v pořádku a v případě potřeby je ještě přece jen chráníme dál. Použít můžeme mulč, ale i jiné vhodné materiály, které ochrání kořeny rostlin před nízkými teplotami. Údržba nářadí Pokud jsme to nestihly během podzimu, zkontrolujte své zahradnické nástroje právě teď a případně provedeme potřebnou údržbu, aby nám na jaře dobře posloužily. Například nabrousíme lopaty, hrábě i další nástroje, abychom byli na zahradní práce dobře připraveni. Ochrana před škůdci Jestliže míváme na naší zahrádce problémy se škůdci, měli bychom se na ně dobře připravit. Teď je čas na případnou kontrolu a prevenci. Například přezimující vajíčka mohou být odstraněna nebo eliminována pomocí vhodných přípravků. Jak je to se zimní přípravou na zalévání Je třeba zkontrolovat stav našeho zavlažovacího systému. Koncem sezóny jsme jistě zajistili, aby nám zbytky vody zavlažování neponičily a my jsme tak předešli poškození mrazem. Příprava plánů Znovu zvážíme nové rozvržení nebo případně i změny v zahradě a začneme s přípravou plánů. To může zahrnovat jak jednodušší přesun rostlin, tak i změnu zón nebo přidání nových prvků do zahrady. Sledování předpovědi počasí Základem úspěchu je připravenost a také počasí. Pravidelně tedy sledujeme předpověď počasí a včas se pak připravíme na případné extrémní podmínky. Je třeba si uvědomit, že konkrétní úkoly mohou záviset na klimatu, typu půdy a druhu rostlin, které na naší zahrádce pěstujeme. The post LEDEN – PLÁNY A ČINNOST ZAHRÁDKÁŘE appeared first on Zahrádkářův rok.

projít na článek

Ach, ten leden

Leden je specifický měsíc, kdy obvykle prvních pár dnů většina z nás bilancuje, přemýšlí a někteří se pomalu odhodlávají ke změně či změnám. Lednové rozhodnutí Je to dlouhý a náročný proces některý den určitě máte pocit, že zaměstnání nebo vůbec svůj způ

projít na článek

SOUTĚŽÍME S TŘÍDÍLKEM PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY LEDEN 2023

V příloze naleznete průběžnou evidenci množství svezeného papíru v soutěži Soutěžíme s Třídílkem za měsíc leden 2023. Průběžné výsledky leden 2023

projít na článek

Daneček slaví 6. narozeniny 8. leden 2024

Jak dopadla oslava 6. narozenin Danečka, kde nechyběl ani kouzelník? Článek Daneček slaví 6. narozeniny | 8. leden 2024 se nejdříve objevil na Vandej studio.

projít na článek

Vybíráme sekačku

Pěstujeme online Vybrat vhodnou sekačku není jen tak Portál o pěstování, pro zahrádkáře, pěstitelé, realizace zahrad

projít na článek

13 Jiří David leden 2006

Jíří David Vernisáž 6.1.2006 v 18 hodin žáci ZUŠ Louny Zveme Vás na posezení do ART CAFÉ XXL. 7.1.2006 8.2.2006 fotogalerie z vernisáže The post 13 Jiří David leden 2006 appeared first on GALERIE XXL.

projít na článek