Levandule

Levandule má své rodiště ve Středomoří. Nezaměnitelná svěží vůně jejích květů okouzlí asi každého. Byla oblíbená již v dobách antiky a prostřednictvím mnichů, kteří ji pěstovali v klášterních zahradách, se dostala přes Alpy do střední Evropy. Levandule patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Jedná se o polokeř s kůlovým kořenem, sahajícím dosti hluboko. Stonky jsou dřevnatější, listy přisedlé, čárkovité až úzce kopinaté, dolní běloplstnaté, horní šedozelené. Nápadně vonné květy jsou uspořádány v koncových klasech, s kalichem trubkovitě nálevkovitým a korunou modrou až fialovou, ale i bílou. Kvete od července do srpna. Plodem jsou tvrdky, které jsou hnědé až černohnědé a lesklé.

projít na článek

Pěstování levandule v květináči

Nemáte-li zahradu či chcete levanduli umístit na terasu, vyberte vhodný objemnější květináč. Efektně levandule vypadá v nádobách v provensálském stylu, který je obzvláště vhodný pro levanduli a snadno navodí atmosféru jižní Francie. Levandule v květináči

projít na článek

Perovskie lebedolistá

Perovskie lebedolistá je stepní nízký keř s opadavými lístky, který na konci léta bohatě prokvétá modrými až nafialovělými květy. Perovskie pochází z horských oblastí Himálaje, vypadá jako levandule a je s ní často zaměňována. Při bližším zkoumání je však

projít na článek

Domácí výroba vonné silice

Učarovaly vám rostlinné vůně a chtěli byste si vytvořit vlastní silici, například z levandule, máty a nebo z růží. Obvykle se vonné silice získávají pomocí parní destilace, která ale vyžaduje laboratorní instrumenty, které každý rozhodně doma nemá. Víme j

projít na článek

Bylinkový repelent

Pravda jako ten chemický určitě fungovat nebude, ale alespoň na chvíli udrží otravný hmyz dál od těla a navíc krásně voní! Na výrobu bylinkového repelentu budete potřebovat: 1 alpu lžíci hřebíčků čerstvé bylinky: rozmarýna a levandule Všechny ingredience

projít na článek

Recepty na přípravu nápoje lásky

Z pěti dílů růžových nebo červených okvětních lístků, jednoho dílu hřebíčku, jednoho dílu muškátového oříšku, jednoho dílu levandule a jednoho dílu zázvoru se připraví směs, která se dá do horké vody. Louhovat by se měla přibližně 10 až 15 minut a poté je

projít na článek