Majoránka pěstovaná a zpracovávaná ve střední Evropě zaručuje bohaté aroma. Její silnou vůni oceníme při přípravě polévek, omáček, nádivek a bramborových jídel. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 5 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml - 6 g..............................................,...38 Kč Sáček (znovuuzavíratelný) 600 ml - 50 g.................129 Kč Kořenka 600 ml - 50 g............................................172 Kč Vámi zvolený typ balení výrobku napište, prosím, do poznámky při objednávce. Při zvolení 600 ml balení bude objednávka přepočítána a konečná cena objednávky potvrzena emailem. Děkujeme za pochopení! Anglický název: marjoram Latinské jméno: Majorana hortensis Používaná část rostliny: listy Chuť a vůně: lehká vůně čerstvých bylin a sena, mírně nahořklé aroma Zeměpisný původ: střední Asie, severní Afrika, Evropa Použití: Majoránka je typické koření evropské kuchyně, používá se téměř do všech typů pokrmů. Přidává se do polévek, omáček, při přípravě zeleniny nebo při pečení masa. Velkým zpracovatelem majoránky je masný průmysl. Majoránka se používá do směsí do uzenin, sekané, salámů a párků. Přesto se majoránka hojně používá i na přípravu zeleniny, i když spíše na tepelnou přípravu než do salátů. Výborně se hodí do fazolí, zelí nebo brambor. Výborně se kombinuje s česnekem a tymiánem, což dobře známe při přípravě bramboráků nebo bramborových placek. Čerstvá majoránka se výborně hodí na aromatizaci octů a olejů, do bylinkových másel nebo jako součást francouzské bylinkové směsi bouquet garni (spolu s tymiánem, estragonem, petrželí, šalvějí, bobkovým listem a dalšími bylinkami). Majoránka se často používá při pečení a grilování mas, zejména skopového, vepřového nebo mletého masa. Historie: Majoránka, jako domácí rostlina, se používá od nepaměti. V historické literatuře najdeme zmínky od Perských kronikářů, Římských učenců i středověkých léčitelů. V Řecku a Římě byla považována majoránka za rostlinu lásky a silné afrodisiakum, proto se používala hlavně při přípravě mastí a tinktur. Při svatbách byly nošeny věnce z majoránky a tento zvyk se uchoval v mnoha částech jižní Evropy dodnes. Pěstování a zpracování: Majoránka se dnes nejčastěji pěstuje v Egyptě a jižní Evropě. Sklizené rostliny se suší a poté se strojově oddělují lístky od stonků. Nyní se používají dva druhy sušení. Klasický způsob je sušení teplým vzduchem, což je jednoduché, rychlé a levné. Druhý způsob poté využívá sušení mrazem, kdy se rostliny hluboko zmrazí a suchým vzduchem zbaví rostliny vlhkosti. Tento způsob sušení zachovává maximální množství aromatických látek, které se teplem uvolňují a unikají spolu s vlhkostí.
Bylinková směs s bohatým aroma, které vynikne i při krátké tepelné úpravě zeleniny. Zeleninu stačí nakrájet a stejně velké kousky (asi 3 cm), pokapat olejem, posypat kořením a dát grilovat na přibližně 10 minut. Složení: sůl (35%), rozmarýn, tymián, ba
Bylinková směs s bohatým aroma, které vynikne i při krátké tepelné úpravě zeleniny. Zeleninu stačí nakrájet a stejně velké kousky (asi 3 cm), pokapat olejem, posypat kořením a dát grilovat na přibližně 10 minut. Složení: sůl (35%), rozmarýn, tymián, ba
Majoránka pěstovaná a zpracovávaná ve střední Evropě zaručuje bohaté aroma. Její silnou vůni oceníme při přípravě polévek, omáček, nádivek a bramborových jídel. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 5 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml - 6 g.
Bylinka s typickou vůní se používá nejčastěji do brambor nebo polévek. Lze ho použít i do bylinkových másel nebo do salátových zálivek. Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 7 g.......................25 Kč Kořenka 80 ml - 10 g.........................
Oblíbená směs v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do salátů, polévek a luštěninových pokrmů. Složení: saturejka, pískavice, česnek, petžel, paprika, pepř, sůl (15%). Balení: Sáček (znovuuzavíratelný) 60 ml - 30 g.....