Dnes máme 1. května a jak jinak přivítat tento měsíc lásky než sladkou srdíčkovou dobrotou. Tento dort jsem pekla na oslavu narozenin mých dvou sestřiček, a jelikož jedna z nich vždy na Vánoce ujíždí na sněhových pusinkách, rozhodla jsem se je zakomponovat i sem. Maliny a tvarohový krém pak dodávají tomuto dortu lehkost a příjemnou ovocnou chuť. A protože je dnes venku hezky, rozhodně vás nemíním unavovat dlouhými pasážemi, přeju tedy krásnou květnovou neděli a jak praví tradice, nezapomeňte dneska na polibek pod rozkvetlým stromem. Ingredience Korpus 100 g čokolády 160 g másla 200 g cukru krupice 180 g polohrubé mouky 7 vajec 4 lžíce mléka 2 lžíce kakaa 1/2 prášku do pečiva Krém 1 tvaroh 250 ml mléka 1 pudink 3 lžíce cukru krupice 1 smetana ke šlehání 1 ztužovač šlehačky 50 g másla 2 lžíce cukr moučka 250 g mražené maliny Malinový džem Pusinky 1 bílek 70 g cukr krupice červené potravinářské barvivo cukrové zdobení Na ozdobu 30 g čokolády na vaření 150 g malin Postup Korpus Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Následně přidáme mléko, kakao, rozpuštěnou čokoládu (nesmí být příliš horká, aby se žloutky nesrazily), mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše promícháme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Dno dortové formy o průměru 26 cm si vyložíme pečícím papírem, boky formy necháme bez papíru a bez vymazání. Nalijeme těsto do formy a pečeme při 180 °C cca 45 minut. Upečenost těsta odzkoušíme špejlí. Krém Zmražené maliny necháme na sítu rozmrazit a odkapat. Z mléka a cukru krupice si připravíme hustý puding. Hotový puding přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby fólie přímo ležela na jeho povrchu. Necháme vychladnout. Fólie nám zajisti to, že se nevytvoří škraloup, který by pak v krému dělal hrudky. Poté, co puding zchladne, vyšleháme smetanu ke šlehání se ztužovačem. Tvaroh vyšleháme s pudinkem, změklým máslem a cukrem moučkou. Nakonec opatrně zašleháme hotovou šlehačku. Krém můžete dle chuti i dosladit. Pusinky Na dort stačí pusinky z 1 bílku. Já dělám rovnou dvojí várku, pusinek není nikdy dost. Bílek šleháme a postupně do něj přidáváme a zašleháváme cukr. Správně ušlehaný sníh poznáte podle toho, že když převrátíte nádobu, ve které sníh šleháte, sníh zůstane na svém místě (neteče). Ke konci můžeme přidat trochu potravinářského barviva. Na plech pomocí zdobící tubičky tvarujeme pusinky a posypeme je cukrovím zdobením. Pusinky pečeme 15 minut při 140 °C, poté teplotu snížíme na 80 °C a dalších 45 minut sušíme. Čokoládová srdíčka Čokoládu si rozpustíme nejlépe ve vodní lázni a pomocí lžičky kreslíme na pečící papír srdíčka. Pečící papír s čokoládovými srdíčky dáme do lednice ztuhnout a pak už jen stačí srdíčka opatrně sloupnout. Dokončeni Vychladlý korpus 2x rozřízneme. Jednotlivé pláty promažeme malinovým džemem, navrstvíme krém (celkem 3x-dvakrát vnitřek a jednou povrch) a obě vrstvy krému uvnitř dortu posypeme rozmraženými malinami. Nakonec na krém na povrchu dortu dáme čerstvé maliny, čokoládová srdíčka a sněhové pusinky. Boky dortu jsem nezdobila, tento dort je na způsob tzv. naked cake a krásně tak vynikl jeho obsah. Dort dáme vychladit do lednice. Článek Malinový dort se sněhovými pusinkami a čokoládovými srdci se nejdříve objevil na Mezi hrnci.
Je to už 10 let, co jsme na nádvoří našeho zámku vysadili dva jedlé kaštany... The post Kaštanový dort first appeared on Zámek Třebešice.
projít na článekApartmány Margo Sun sídlí hned u sjezdovek v Martinských Holích, v pohoří Malá Fatra. Středisko je známé výbornými sněhovými podmínkami i nádhernou přírodou. Komfortní ubytování je pro hosty všech věkových skupin připraveno v plně vybavených apartmánech
projít na článekApartmány Margo Sun sídlí hned u sjezdovek v Martinských Holích, v pohoří Malá Fatra. Středisko je známé výbornými sněhovými podmínkami i nádhernou přírodou. Komfortní ubytování je pro hosty všech věkových skupin připraveno v plně vybavených apartmánech
projít na článekPřednáška Učení o srdci jako duchovním Slunci tvoří vnitřní jádro všech velkých náboženství. V nám blízkém křesťanském kulturním okruhu předávaly hermetické, alchymistické a mystické tradice poznatky o srdci jako duchovním centru makrokosmu a mikrokosmu.
projít na článekUž opět přichází sladké dobroty v podobě švestek, povidel a máku, které nám zpříjemní chladná rána. Přijďte ochutnat sváteční koláč se švestkami, mrkvový rohlíček s povidly nebo malinový tvarožník s vynikající kávou, která Vás zahřeje. A mnoho dalšího ...
projít na článek