Maso za biologickou devastací

 Ztráta biologické rozmanitosti se po celém světě zrychluje. Globální míra vyhynutí druhů je dnes řádově vyšší než průměrná míra za posledních 10 milionů let. Hlavní hnací silou tohoto trendu je globální potravinový systém, především stále rostoucí spotřeba masa. Hlavní příčinou ztráty přirozené biodiverzity byla v posledních 50 letech přeměna přírodních ekosystémů pro potřeby rostlinné výroby či pastviny. Politika a ekonomické struktury si kladly za cíl vyrábět stále více potravin za stále nižší cenu. Intenzivní zemědělská výroba degraduje půdu a ekosystémy, snižuje produkční kapacitu půdy a vyžaduje ještě intenzivnější produkci potravin, aby držela krok s poptávkou. Současná výroba potravin závisí do značné ...

projít na článek

Biodiverzita podporuje růst a zdravé společenství

 Výzkumná skupina kolem projektu Jena zkoumá bilance energie a hmoty. Nejdůležitějším výsledkem je pozitivní vliv biodiverzity, kdy celý ekosystém zvyšuje funkčnost a zvyšuje počet druhů rostlin. Skupina pracuje s údaji z experimentu Jena, rozsáhlé

projít na článek

Ohrožené řeky v Evropě

 První celoevropský soupis stávajících a plánovaných vodních elektráren ukazuje obrovský tlak na výstavbu přehrad na celém kontinentu. Kromě 21.387 stávajících vodních elektráren je plánováno dalších 8.785, zejména v Alpách a na Balkáně. Dříve nedotč

projít na článek

Mořský život na základech větrných turbín v moři

 Vědci z Leidenu zjistili, že větrné farmy na moři hostí více půdních zvířat na metr čtvereční než dno Severního moře. Po 25 letech mohlo na základech větrných turbín žít stokrát více zvířat a zdvojnásobení počtu různých druhů. O dlouhodobých účincíc

projít na článek

Riziko pandemie se zvyšuje s pokračujícím ničením přírody

Podle IPBES (The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) je ochrana životního prostředí nejlepší prevencí pandemií a EU musí hrát v této oblasti průkopnickou roli. Pandemie se budou vyskytovat častěji, budou se ší

projít na článek

Globální oteplování: jezera ztrácejí příliš mnoho kyslíku

 Obsah kyslíku ve sladkovodních jezerech rychle klesá - mnohokrát rychleji než v oceánech. Například za poslední čtyři desetiletí poklesl obsah kyslíku v hluboké vodě jezer v mírných zeměpisných šířkách téměř o 19 procent. Ukazuje to studie, která by

projít na článek