Melanzane alla parmigiana

Další celosvětově velmi oblíbený italský hlavní chod, který se připravuje vrstvením výborných ingrediencí Melanzane alla Parmigiana. Když baklažán neboli lilek stává ideálním pokrmem pro svou měkkost, táhnoucí se mozzarellu a lehce křupavou vrstvičku na povrchu  Pokud jste ještě nevyzkoušeli, mohu doporučit, protože tento pokrm v zímě bezpochyby zahřeje a navíc je výborný (nejen v zimě)! V porovnání s lasagnemi je zde výhoda toho, že vynecháme karbohydráty i lepek z těstovin. Parmigiana je vegetariánské a bezlepkové jídlo. Existuje mnoho variant a původ receptu není jasný, přisuzuje si jej více italských regionů, např. Emilia-Romagna, Sicílie a Kampánie, kde se také přidávají další nebo lokální ingredience. Každá rodina si předává své recepty, některé prvky ale pro správné Melanzane alla parmigiana však musí být zachovány Co nelze opomenout, aby bylo dosaženo tradiční chuti? z lilku je třeba předem uvolnit hořkost prosolením lilky musí být smažené (grilování se neslučuje s tradicí) rajčatová omáčka nemá obsahovat jiné ingredience než cibuli, extra panenský olivový olej, rajčatový protlak a lístky čerstvé bazalky důraz je dáván dokonce i na natrhání bazalky prsty, nikoli krájení je zapotřebí mnoho parmazánu (Parmigiano Reggiano) čím více, tím intenzivnější chuť. mozzarella by dle neapolské tradice měla ideálně být z bůvolího mléka, ale používá se i fiordilatte (jak je často nazývána mozzarella z kravského mléka) finální tepelnou úpravu nelze provést jinak než pečením v troubě (zapomeňte na pánev či mikrovlnnou troubu) Odlišnosti klasického receptu, se kterými je možné se v Itálii setkat: někdy se smaží pomoučené plátky lilku či obalené ve strouhance někdo přidává telecí maso do omáčky někdo přidává sýr výraznější chuti místo mozzarelly, např. scamorza, která se také po zahřátí táhne. Osobně mám také svůj oblíbený recept na italské zapečené lilky, a ten Vám zde prozradím! Osvědčilo se mi přidání česneku. Česnek je zdravý a chuťově v pokrmu velmi příjemný. I italské babičky česnek někdy používají, tak není důvod proč jej nepřidat). Dále jsem vyzkoušela místo parmazánu použít sýr grana padano. Tyto úpravy dle mého názoru (a reakcí strávníků:-)) možné jsou. V mé přípravě se liší i to, že lilek loupu (kvůli dětem) a rajčatovou omáčku přecedím, aby zůstala jemná, ale přesto plná chutí. Někdo lilek neloupe, protože je pokrm pak barevně zajímavější nebo si tak ušetří trochu času. Je totiž pravda, že se nejedná zrovna o rychlovku, lilek je třeba vzít do rukou mnohokrát, proto s přípravou začněte alespoň 1,5 h před podáváním, zejména pokud kolem Vás také pobíhají malé děti Těm však toto jídlo jistě zachutná! Parmigiana se podává ihned po vyndání z trouby. pokud chcete dětem přilepšit jako já a dodat jim vápník, posypte pokrm parmazánem i přímo na talíři. A co Vy, vaříte tento parmigianu doma? You need to Login or Register to bookmark/favorite this content.The post Melanzane alla parmigiana appeared first on www.buonissimo.cz.

projít na článek

PASTAPIZZA BRUNCH (26.8.)

Pizza a pasta, Brusla a basta! První brunch s vaší italskou láskou La Brusla Nuova je tady! Pizza, pasta, krémové risotto i skvělé “dolci”! Všeho, co hrdlo ráčí! Stačí se usadit, to ostatní nechte na nás.  Sobota (26.8.) od 12 do 16 hodin. Vstup na brun

projít na článek