Pochutiny všeho druhu a z celého světa se k nám dováží, a aniž bychom si to v dnešní době tolik uvědomovali, tak stále existují druhy, o kterých víme něco více, ale o některých o něco méně. Dneska bude řeč o bílém čaji. Jistě každého hned napadne, že existuje na tomto světě již pěknou řádku let. Ano nejčastěji se totiž preferuje černý nebo zelený, to je samozřejmé, protože tyto dva druhy se řadí do těch základních. K tomu nám však přibývají i další a nesmíme tedy zapomenout ani na tento, o kterém se budeme nadále bavit. Jeho základní charakteristickou vlastností je jemnost. Má lahodnou chuť pro vytříbené jazýčky, ale i pro ty, kteří by chtěli od klasických druhů nějaké to „odlehčení“. Nikdy netrpkne, a to ani při špatné přípravě. Díky specifické barvě se neřadí do žádné jiné skupiny. A jak se přesně vyrábí? Co o něm ještě víme? Vyrábí se z nerozvinutých čajových větviček. Právě větvičky jsou důležitou složkou. Musí se nasbírat dříve, než začne období dešťů. Jak je to s kofeinem? Čaje jsou známé svým obsahem kofeinu, jistě jste už slyšeli, že kofein obsahuje jak zelený, tak právě i černý čaj. To je pravda, a proto je logické, že se lidé ptají i na obsah kofeinu u bílého čaje. Tento druh ho také obsahuje, ale pouze v malém množství, tedy daleko méně, než je tomu například u klasických druhů, jakým je zelený nebo černý. Další vlastnosti a účinky? Účinky na lidský organismus jsou již studiemi vysledované. Jsou známé především ve spojitosti s naším tělem a kondicí. Našemu tělu, látky obsažené v tomto druhu rozhodně prospívají a udržují ho ve správné formě. Nálev také obsahuje spoustu antioxidantů, kterých si ceníme pro svou přirozenou schopnost odbourávat špatné – negativní volné radikály. Ty na naše tělo každým dnem útočí. Díky antioxidantům jsme odolnější. A co můžeme dodat ze zajímavostí? Třeba to, že tento druh není fermentovaný. Lístky se totiž ihned po sklizení nechají přirozeně usušit na slunci. Díky tomu získají specifický vzhled, a proto mluvíme o bílé barvě. I nálev vypadá proti slunci světlý a odtud vznikl jeho název. Článek Méně známé druhy čaje se nejdříve objevil na Hsms.
Čajová lžička je často používaným měřítkem pro množství čaje, které přidáváme do šálku. Nicméně, množství gramů čaje na lžičku může značně variabilní, což závisí na mnoha faktorech. Různé druhy čaje, velikost čajové lžičky, balení a konzistence čaje mohou
Čaj se vyrábí namáčením sušených listů čajovníku či jiné rostliny v horké vodě. Jedná se o jeden z nejstarších nápojů vůbec. Těžko najdete rozšířenější nápoj, než právě čaj, snad jedině vodu. Zatímco největší benefit kávy, která se řadí taky k jednomu z n
Kakegawa v prefektuře Shizuoka, Japonsko, je místem, kde se spojuje tradice s inovací v pěstování a zpracování čaje. Díky unikátním metodám jako je chagusaba a hlubokému napařování lístků se zdejší čaje vyznačují výjimečnou kvalitou a chutí. Tyto čaje, zn
V současné době se termín single origin stává stále více populárním ve světě nápojů, ať už se jedná o čaje, kávy, vína nebo dokonce čokolády. Tento trend, který klade důraz na jedinečnost a původ produktu, nabývá na významu také v oblasti čajů, přičemž
Milovníci čaje často hledají ten pravý šálek, který by dokázal nejen osvěžit, ale i kompletně změnit náladu. Japonské čaje jsou známé svou rozmanitostí a unikátními chutěmi, které nabízejí nezapomenutelné chuťové zážitky. Jedním z takových japonských čajů