Meruňka japonská plodí „švestičky“, z nichž se vyrábí umeboshi a umeocet

Meruňka japonská je strom, který plodí švestičky ume. Ty jsou zdrojem mnoha cenných látek a navíc se z nich vyrábí umeboshi a umeocet. Výskyt: meruňka japonská pochází z Východní Asie. Navzdory názvu je pravděpodobně její původní domovinou jihovýchodní Čína, odkud se rozšířila do dalších oblastí, a to nejen Orientu. Popis a účinné látky: jedná se o opadavý strom z čeledi růžovitých, který dorůstá do výšky maximálně 10 m. Disponuje hustými větvemi, na nichž se vyskytují vejčité či eliptické listy. Květy jsou typické výraznou vůní, přičemž mají růžovou, načervenalou či bílou barvu. Plodem jsou peckovice (zvané ume) žluté nebo načervenalé barvy a se žlutou dužinou. Obsahují přitom proteiny, tuky a minerální látky, a to ve velkém množství. Užitečné části: využívány jsou především plody. Léčivé účinky švestiček ume Švestičky ume (ve skutečnosti meruňky) jsou tradiční součástí mnoha východoasijských medicín. Produkty z ní (např. umeboshi nebo umeocet) mohou mít kladný vliv např. na trávicí soustavu a působí i při zažívacích obtížích, když mohou pomoci při žaludečních vředech, zánětlivých onemocněních (včetně gastritidy) i proti střevním parazitům. Navíc podporují chuť k jídlu. Plody meruňky japonské působí také proti překyselení organismu, neboť působí zásaditě. Většina běžných potravin v západním světě přitom zakyseluje, takže tato vlastnost je velmi důležitá. Pozitivně působí i na játra a pomáhat mohou také při únavě. Kladný vliv mají podle všeho i na imunitu (obranyschopnost organismu) a podílet se mohou rovněž na zpomalení stárnutí. Využití ume v kuchyni Ume se ve Východní Asii odedávna používají k výrobě šťáv, sirupů, likérů, džemů anebo různých dochucovadel. Kromě toho se nezralé plody meruňky japonské nakládají do soli, cukru a koření a jsou známé jako umeboshi. Seženete je přitom i v českých obchodech, kde je ještě běžnější umeocet, který vzniká při jejich fermentaci a používá se jako zálivka do salátů a dochucovadlo různých pokrmů. Pokud byste jej chtěli také vyzkoušet, máme pro vás recept na slané ořechy a semínka v umeoctu. Ideální je přitom použít mandle, které mohou být perfektní např. společně s dýňovými semínky. Tyto suroviny stačí na sucho opražit, zalít lžíci daného dochucovadla a nechat jej vypařit. Na mandlích a dýňových semínkách se následně vytvoří bílý povlak. Pak máte hotovo, necháte vystydnout a můžete zdravě mlsat. Meruňka japonská a pěstování Meruňka japonská není jen zdrojem plodů s léčivými účinky a využitím v kuchyni, ale zároveň se jedná o krásný strom, a to především v době květu. Dařit se ji přitom může i v českém prostředí. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se množí semeny či řízky a nejvíce jí vyhovují slunná stanoviště. Prosperovat přitom bude především v dobře propustné půdě. Tip na závěr: pokud byste chtěli používat i další zdravá ochucovadla, doporučit vám můžeme např. sečuánský pepř, což je koření, které zahřeje během chladných měsíců. Vyzkoušet ovšem lze také černou sůl, jež může veganům nahradit chuť vajec, přičemž má kladný vliv na zažívání.

projít na článek

Po GP Japonska zůstává Jakub Kornfeil celkově osmý

Jakub Kornfeil startoval do Velké ceny Japonska jako šestnáctý. Tentokrát se mu ale raketový posun startovním polem nezdařil. V úvodu závodu se propadl do třetí desítky a pak bojoval na čele druhé skupiny. Ale pěkně pořadě. I ve Velké ceně Japonska Jakub

projít na článek

Japonská zahrada vnese do Vašeho života klid, eleganci, ticho a místo pro meditaci

Meditaci jste si hodně oblíbila. Přináší Vám požadované zklidnění v dnešní uspěchané době, kdy člověk nemá stále na nic čas. Nutně jste se tedy potřebovala zklidnit. Proto jste si taky vytvořila na Vašem pozemku asijský koutek, který Vám nabízí požadovaný

projít na článek

Japonská cesta Pavla Zemana

Pavel Zeman ze Sokolova patří mezi pravidelné účastníky okruhových závodů Carboniacupu, zeptali jsme se jaké závody letos plánuje a představil nám i svou techniku, se kterou soupeřům někdy ukazuje svůj výfuk.

projít na článek

Prořezávka ovocných stromů

Za správnou úpravu vás stromy odmění větší úrodou, ty starší pak žádoucím zmlazením. Správná prořezávka stromů je doslova alchymií a neexistuje na ni univerzální recept. Podstatou správného prořezání je zásada, aby podle typu dřeviny člověk vysledoval, c

projít na článek

Střešní taška TONDACH

Brněnka 14 engoba červená se slevou -43% za 21,- Kč/ks Dodáváme kompletní sortiment největšího a nejznámějšího výrobce pálené střešní krytiny v ČR i v zahraničí, včetně veškerých střešních doplňků. Společnost Tondach vyrábí široký sortiment

projít na článek