Možná těm z vás, co se pohybujete v prostředí výroby, při čtení titulku cuklo obočí nahoru a začali jste se lehce ošívat. Frázi tradičně používanou v souvislosti se jmenováním nového panovníka jsme si vypůjčili a použili v modifikované podobě zcela záměrně. Ne však proto, abychom popřeli důležitost MES systémů, protože podle nás nějaký MES systém rozhodně výroba potřebuje. Chceme zvolat do světa, že doba zastaralých MES systémů, jejichž složité a drahé zavedení je noční můrou, je ta tam. Konečně. Proč nemá nepřehledné MES systémy nikdo rád? Důvod je nasnadě: snaží se toho dělat moc, jsou komplikované, pomalé, obtížně se integrují a navíc jsou neuvěřitelně finančně nákladné. Za nás tak díky své těžkopádnosti patří spíš do doby minulé. A problémy zítřka zkrátka jen těžko vyřešíte nástrojem, který nestačí ani tempu současnosti. Ona pomalost tradičních systémů nespočívá jen v IT rovině. Musíte počítat i s tím, že spoustu věcí do systému budete zadává ručně. To v praxi znamená, že stroj už třeba dvě hodiny fyzicky vyrábí, ale systém o tom neví, protože někdo zapomněl kliknout na to správné tlačítko. Tak to máme „zasekané“ IT, pomalé a komplikované ruční zadávání (tlačítka, políčka, číselníky, víceúrovňové potvrzování a tak dále) – a teď řekněte sami, jak vám tohle může pomoc optimalizovat výrobu Počkat, takže Plantyst není výrobní informační systém? Když to vezme kolem a kolem, Plantyst se může z určitého úhlu pohledu řadit mezi MES systémy. Ale zároveň se od nich chceme vymezit právě proto, že výše zmíněné neduhy MES systémů nemáme. Plantyst, stejně jako tradiční systémy, výrobu a výrobní takt sleduje. Protože sbírá data v reálném čase, získáváte celistvý přehled o výrobě. Můžete rychle reagovat na nastalé situace a provoz řídit a přerozdělovat práci. Ale má něco navíc. Něco, co dává firmám, které po něm sáhly, náskok – slouží totiž také k rychlé výměně informací a komunikaci mezi lidmi. Je to stejně tak výrobní informační (MES) systém jako manažerský informační (MIS) systém, který pomáhá rozvíjet pracovní kolektiv (třeba i pomocí metodiky denních mítinků). Věřím, že při správném zacházení s daty a zapojení všech, kteří mají s linkou co dočinění, může celá výroba fungovat na jedničku. Protože jak už to tak bývá – víc hlav víc ví a generuje víc hodnotných dat. A v opačném směru fungují data jako vodítko k tomu, co dělat jinak, lépe a jak vyrábět efektivněji. Příklad z praxe: odměňovací systém i vizualizace dat ve výrobě V jedné nejmenované firmě mají kromě Plantystu ještě systém SAP a chtěli zavést odměňování lidí ve výrobě. Vedení výroby samozřejmě potřebovalo konkrétní přehled o tom: kdy, na kterém stroji, jak rychle, kvalitně a efektivně ten který zaměstnanec pracuje. A od toho pak odvodit výslednou odměnu. Plantyst se tu stará o reporting: sám sbírá data o dostupnosti, výkonu a kvalitě výroby v reálném čase. Ty následně rozšiřují o informace od lidí z výroby. Díky dynamickému propojení pomocí Power Apps se data mezi SAPem a Plantystem neustále synchronizují. Ve firmě tak vidí vždy: aktuální výrobuseznamy naplánovaných zakázek, stanovené normy a navíc i informace z docházkového systému o tom, který pracovník na kterém stroji či výrobní lince právě operuje. Výsledek? Zatímco dřív trvalo i několik dní, než dostali k podrobným výstupům a spoustu práce museli zastat ručně, teď mají jako podklad pro odměňovací systém jasný a aktuální reporting. Plantyst se navíc stará o přehlednou vizualizaci rozdílu v počtu výrobených a plánovaných kusů (na Plantboardu). Tak si tam zaměstnanci/operátoři jednotlivých strojů mohou neustále hlídat svůj výkon. Druhý příklad z praxe: když se data do MES nevešla, přišel Plantyst Náš zákazník, světový výrobce obráběcích nástrojů, je chrlí opravdu v masovém množství (třeba i 400 kusů za minutu). Původně museli operátoři každou hodinu počet vyrobených kusů i zmetků ručně zapisovat do svého MES systému. To bylo samozřejmě zdlouhavé a náročné (data museli čistit, agregovat dohromady a nechat kontrolovat mistry a tak dále). Kromě toho jejich MES systém nedokázal takové množství komplexních dat minutu po minutě pojmout a přehled o výrobě nebylo možné ukládat víc než několik měsíců zpětně (ani v agregovaných počtech po hodinách a směnách). Na konci dne tak měli pouze data o počtu vyrobených OK/NOK kusů, ale už ne o tom, na kterých strojích a linkách se vyrobily. Tak přicházeli o velké množství informací a ve výsledku vůbec neznali podrobnosti své výroby. To změnil Plantyst, který sám sbírá data o výrobcích i o tom, ze kterých konkrétních směn, linek a strojů pochází. Data v Plantyst zůstávají, nikam se neztrácí a tak může vedení firmy pracovat i s dlouhodobějšími trendovými reporty. Kde MES končí, Plantyst běží dál Tak už rozumíte tomu nadpisu? Z předchozích řádků a reálných zkušeností našich zákazníků vyplývá, že ne každý MES systém zvládá nápor dat a ve výsledku často funguje jako cedník – jemná, ale neméně důležitá data v něm mizí, propadávají. A to se podepisuje na důvěryhodnosti výstupů. Řekněte sami – nač mít systém, který chybuje a kterému nemůžete věřit? A pak je tu moderní analytický systém Plantyst. Ten uloží a vyhodnotí všechno. Nic se neztratí a nevzniká ani prostor pro výmluvy. A vám stačí se získanými daty řídit a posouvat svoji výrobu dál a dál. Tam, kde zkostnatělé MES systémy nestačí s dechem, začíná daty řízená výroba. Udělejte první krok k optimalizaci vaší výroby The post MES je mrtev, ať žije daty řízená výroba appeared first on Plantyst.
Společnost Renishaw nabízí rozsáhlou řadu doplňkových softwarových a digitálních řešení pro vizualizaci a sledování stroje, procesu a dat dílce.
projít na článekStetoskop pro novorozence. Vysoce kvalitní stetoskop, jehož výroba je řízena směrnicí 93/42 / EHS a podléhá stálé kontrole kvality. Kontaktní části jsou vyráběny s vysokou přesností a zaručují vysokou kvalitu.
Vážení hosté, dovolte nám Vás pozvat na jednu z dalších řízených degustací Lednový přípitek s vinařstvím Hort, která se bude konat 17. ledna 2024 od 18:30 hodin. Touto degustací Vás provede naše známá sommelierka Alena Semrádová. Vstupné je 450,- a za
projít na článekVážení a milí hosté, dovolte nám, pozvat Vás na další z řady řízených degustací vín. Degustací nás provede sommeliérka Alena Semrádová. Vína budou doplněna degustačními pokrmy našeho šéfkuchaře. Čeká na Vás 6 vzorků šumivých vín, voda a francouzské pečiv
projít na článekVážení a milí hosté, dovolte nám, pozvat Vás na další z řady řízených degustací vín. Koná se 11. 10. 2023 od 18:30. Tentokrát se budou ochutnávat vzorky z vinařství Hort. Degustací nás provede oblíbená sommeliérka Alena Semrádová. Vína budou doplněna degu
projít na článek