Moje manželka si stěžuje, že v noci skřípu zuby až jí to budí. Já pozoruji, že mám některé zuby odřené. Co mám proti tomu dělat? (Jiří N, Praha)

Skřípání zuby, kterému odborníci říkají bruxismus je jev, kdy zejména během spánku dochází k nevědomému zatínání žvýkacích svalů a pohybům obou čelistí proti sobě. Nadměrným a intenzivním třením zubů horní a dolní čelisti dochází nejen k nepříjemným zvukům, které budí vaší manželku ze spaní, ale jak sám píšete k obrušování vašich zubů. Kromě zubů může dojít i k poškození čelistního kloubu. Skřípání zuby může být způsobem vaší odpovědi na stresovou situaci. Je zapotřebí se tedy zamyslet, zdali právě stres nemůže hrát svou roli a snažit se ho eliminovat jakkoli to může být těžké. Zuby a čelistní kloub je pak možno chránit zhotovením speciální dlahy, která se nasazuje na noc podobně jako nosiče na bělení nebo chrániče zubů u hokejistů. Tato dlaha zabrání i vzniku nepříjemných zvuků a zajistí vaší paní nerušený spánek.  Zároveň je vhodné navštívit specializovaného fyzioterapeuta, který pomůže s uvolněním čelistní svaloviny.

projít na článek

Dietní cola ničí zuby podobně jako pervitin, varuje studie Zuby v ohrožení

Špatná zpráva pro milovníky Coca-Coly light: pro zuby je podobně nebezpečná jako konzumace cracku nebo pervitinu...

projít na článek

Moje zubařka mi řekla, že by se měly vytrhnout horní osmičky, protože dole je nemám a horní tedy nekoušou a nemají v puse žádnou funkci. Dole končí zuby sedmičkami. Má zubařka pravdu nebo to neni nutné? Trochu se bojím (Láďa K, Česko)

Zuby moudrosti, zejména pokud nemají v protějším zubním oblouku tzv. antagonistu, čili protizub, se dnes často odstraňují. Zuby jak správně píšete, neplní v ústech svojí funkci, což je u stoliček na rozdíl od jiných zubů pouze rozmělňování potravy. Málokd

projít na článek

Lidské zuby jsou prý stejně tvrdé jako zuby žraloka

Lidské zuby jsou prý stejně tvrdé jako zuby žraloka. Vyplývá to ze studie německých vědců.

projít na článek

Vaše ústa a zuby

Instrukce jak, kdy a čím čistot zuby vám nejlépe poradí dentalní hygienistka. Nebo tento článek...

projít na článek

Dokonale čisté zuby

Zbavte svoje zuby nečistot, které jim škodí Zdravé zuby na sobě nemají povlak zubního plaku, pigmentové skvrny a ani nánosy zubního kamene. Abyste svoje zuby měli dokonale čisté, musíte je pravidelně čistit. I když vám to asi přijde úsměvné, je potřeba je

projít na článek